Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Λικέρ Τριαντάφυλλο και Τριαντάφυλλο γλυκό Ικαρίας

  • 3/4 του λίτρου κονιάκ υψηλής ποιότητας , 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 100 γρ. πολύ αρωματικά ροδοπέταλα
  Τα τριαντάφυλλα που θα  χρησιμοποιείσετε για το λικέρ  θα πρέπει να καλλιεργούνται  με έναν ειδικό τρόπο, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών,τα πιο αρωματικά είναι τα μαγιάτικα 
Προετοιμασία
  Μαζέψετε   τα τριαντάφυλλα το πρωί πριν ο ήλιος ανατέλλει εντελώς. Στη συνέχεια,  τραβήξετε απαλά τα πέταλα  και απομακρύνετε τυχόν ξένα αντικείμενα,  δεν πλένονται τα τριαντάφυλλα, γιατί έτσι χάνετε το άρωμα τους
 Τοποθετείτε τα ροδοπέταλα  σε ένα γυάλινο βάζο, ή σε ένα μπουκάλι ,  περίπου 1 λίτρο,,το κονιάκ,την  ζάχαρη .
Αφήστε τα για περίπου 15 ημέρες στον ήλιο, ανακινώντας κάπου κάπου. Στη συνέχεια βάζετε το μπουκάλι σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος για μια εβδομάδα χωρίς να το αγγίζετε. Το Φιλτράρεται και είναι έτοιμο !                                                                                                                                                                                                                                                                                Λικέρ Τριαντάφυλλο 2
- 220 γραμμάρια ροδοπέταλα από εκατόφυλλα τριαντάφυλλα
- 750 ml (ένα μπουκάλι) brandy 5 αστέρων η βότκα
- 750 γραμμάρια ζάχαρη

· Μαζεύουμε τα τριαντάφυλλα νωρίς το πρωί, το άρωμά τους τότε είναι πιο έντονο. Αφαιρούμε με προσοχή τα πέταλα.
· Πλένουμε με απαλές κινήσεις τα ροδοπέταλα και τ’ απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα, για να στεγνώσουν.
. Αφαιρούμε με ένα ψαλίδι το κάτω μέρος από τα πέταλα (το άσπρο) που πικρίζει.
· Τρίβουμε με τα χέρια μας τα ροδοπέταλα με τη ζάχαρη. Τοποθετούμε το μείγμα σε μια γυάλα και προσθέτουμε το μπράντι. Κλείνουμε αεροστεγώς το δοχείο και το αφήνουμε για τρεις 3 μήνες σε μέρος σκοτεινό. Το οινόπνευμα από το μπράντι λειτουργεί ως διαλύτης και εκχυλίζει το αιθέριο έλαιο από τα ροδοπέταλα.
· Φιλτράρουμε το ...τριανταφυλλένιο ελιξίριο με ένα λεπτό τούλι και το τοποθετούμε σε μπουκάλια, κρυστάλλινα παρακαλώ, τα ρόδα θέλουν glamour.
Στην υγειά σας!    
                                                                                                                                        Τριαντάφυλλο γλυκό  ΙκαρίαςΦωτογραφία: Γλυκό τριαντάφυλλο.

Το Τριαντάφυλλο Ικαρίας είναι το γνωστό γλυκό κουταλιού με την ιδιαίτερη γεύση και την οσμή τριαντάφυλλου. Γραπτές μαρτυρίες δεν υπάρχουν για το γλυκό αυτό, αλλά η προφορική παράδοση τοποθετεί την αρχή της κατασκευής του στην Μικρά
ά Ασία. Στην Ελλάδα, η παρασκευή αυτού του γλυκού άρχισε στην Ικαρία και χρονολογείται στη δεκαετία του '30 στα νοικοκυριά. Η βιοτεχνική παραγωγή του γλυκού, άρχισε το 1950 στον Άγιο Κήρυκο, την πρωτεύουσα του νησιού.

Τα τριαντάφυλλα συλλέγονται τον Μάιο από τις αγριοτριανταφυλλιές (αυτοφυής θαμνώδης βλάστηση) που βρίσκονται στις πλαγιές της νότιας Ικαρίας.



Σημειώνεται ότι το τριαντάφυλλο Ικαρίας έχει και αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

- 250 γραμμάρια ροδοπέταλα από εκατόφυλλα τριαντάφυλλα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 δοσομετρική κούπα νερό (250 ml)
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 ως 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο (προαιρετικά)

· Μαζεύουμε τα τριαντάφυλλα νωρίς το πρωί, όταν το άρωμά τους είναι πιο έντονο και τα πέταλα τρυφερά. Αφαιρούμε με προσοχή τα πέταλα.
· Πλένουμε με απαλές κινήσεις τα ροδοπέταλα και με ένα ψαλίδι αφαιρούμε το κάτω μέρος που είναι το άσπρο και πικρίζει.
· Τα ζυγίζουμε, και σε 250 γραμμάρια πέταλα προσθέτουμε 1 κιλό ζάχαρη.
· Τρίβουμε με τις παλάμες τα πέταλα και τη ζάχαρη, βάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε για 3-4 ώρες.
· Κατόπιν προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε το γλυκό σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά, απαλά, γιατί κολλάει εύκολα και το παρακολουθούμε γιατί «δένει» αρκετά γρήγορα.
· Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Όταν μια σταγόνα από το σιρόπι έχει γίνει συμπαγής, «στέκεται», κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά.
· Αν επιθυμούμε να προσθέσουμε 2-3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο για πιο έντονο άρωμα, το κάνουμε όταν το γλυκό έχει κρυώσει και το αναμιγνύουμε με απαλές κινήσεις.
· Απολαμβάνουμε...πηγη http://hungryforhungry.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου