Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η Ικαρια της αλληλεγγύης


Το Πάσχα όλοι πρέπει να γιορτάζουν.
Όμως υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν φαγητό. Από τα βάθη των αιώνων διατηρείται Πασχαλινό έθιμο στην Ικαρία που μεριμνά γι΄αυτούς τους ανθρώπους. Και επειδή ο Ικαριακός λαός ήταν πάντα υπερήφανος, βρέθηκε τρόπος να μην φαίνεται ως ελεημοσύνη. Έτσι την ημέρα του Πάσχα, συγκεντρώνονται όλοι οι κάτοικοι του χωριού, και απολαμβάνουν το κρέας που οι κτηνοτρόφοι κυρίως προσφέρουν, στην μνήμη των νεκρών τους, κάνοντας το μνημόσυνο, ένα από τα μεγαλύτερα γλέντια του τόπου.
  Όποιος χωριανός θέλει δίνει,κρέας, ψωμί, κρασί ή χρήματα για να αγοραστούν αυτά στη μνήμη των δικών του. Ο παπάς τα διαβάζει σαν μνημόσυνο. Την ημέρα του Πάσχα, βράζουν το κρέας ή το ψήνουν στο φούρνο και μαζί με το ψωμί και το κρασί τα μοιράζουν σε κάθε οικογένεια ανάλογα με τον αριθμό των μελών της άσχετα αν έκανε προσφορά η όχι.
Έτσι την πιο γιορτινή μέρα της Χριστιανοσύνης μετέχουν όλοι. Και οι έχοντες και οι μη έχοντες, ακόμα και οι αγαπημένοι που δεν είναι πια κοντά μας.                                                                           Η αλληλεγγύη ενσαρκώνεται στον καθιερωμένο θεσμό του μνημόσυνου

Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτό το έθιμο; Ποιες ήτανε οι ανάγκες που το έκαναν να υπάρχει τόσους αιώνες; Γιατί παρότι οι εποχές και οι ανάγκες έχουν αλλάξει, το έθιμο συνεχίζει να υπάρχει; Την απάντηση μας την δίνει η παρακολούθηση του τρόπου ζωής και η φιλοσοφία των κατοίκων του χωριού, τόσο στις ασχολίες τους όσο και στην ανάλυση του τρόπου ζωής τους, αλλά και η ανάλυση των λεπτομερειών που συνθέτουν αυτό το έθιμο.
Μια δομή, χωρίς κοινωνικές τάξεις, και με την αλληλεγγύη να αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της κοινωνίας και όχι φιλανθρωπική συνεισφορά. ...Αλληλεγγύη, κοινοτισμός, συλλογικότητα, μοιρασιά, σχέση, κοινωνία, ανοιχτότητα, παράδοση, ισοτιμία, προσφορά, αγάπη.

Εκεί καπου συνήθως στήνεται και το γλέντι   η μουσική και ο χορός παρουσιάζονται
και αυτά ως μορφές έκφανσης άμεσα συνδεδεμένες με την πρόθεση, με τον Ικαριώτη και τον πολιτισμό του.
Και στις χειρότερες εποχές συμβαίνουν υπέροχα πράγματα.!Όσοι πιστοί προσέλθετε η Ικαρία σας περιμένει !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου