Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα


Ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (Pot-in-Pot ή Zeer)

POT-IN-POT: το ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το 1995, ο Νιγηριανός δάσκαλος Mohammed Bah Abba δημιούργησε ένα σύστημα ψύξης των τροφίμων που δεν χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια ή τα καύσιμα για να λειτουργήσει. Αυτό το ψυγείο είναι γνωστή ως Pot-in-Pot (στα ισπανικά: γλάστρα σε γλάστρα) και όπως Zeer, γίνεται μόνο δύο γλάστρες με άμμο πορώδες υλικό μεταξύ τους και στις οποίες έχει τοποθετηθεί ένα υγρό πανί.

Η αρχή λειτουργίας αυτού του συστήματος είναι η  εξατμιστικής ψύξης . Όταν το νερό εξατμίζεται ύφασμα απορροφά ενέργεια (λανθάνουσα θερμότητα) του εσωτερικού δοχείου, το οποίο διατηρείται δροσερό ενώ αυτή η διαδικασία συνεχιστεί. Δυστυχώς για την αρχή του σχεδιασμού,  το pot-in-ποτ λειτουργεί μόνο σε ξηρό , υγρό κλίμα, επειδή το νερό δεν εξατμίζεται ούτε.



Κατασκευή 

1. Πάρτε δύο μεγάλα τερακότα ή πήλινα αγγεία (σμάλτο). Ένα σκάφος πρέπει να είναι χαμηλότερη από την άλλη. Ελέγξτε ότι το λιγότερο που ταιριάζουν στο μεγαλύτερο και υπάρχει ένα διάστημα μεταξύ δύο έως τρεις ίντσες.


Δύο. Γεμίστε τις οπές στη βάση των αγγείων. Χρησιμοποιήστε πηλό, μεγάλες πέτρες, φελλό, σπιτικά ζυμαρικά, κάτι κατάλληλο διαθέσιμο για να καλύψει το κενό. Αν αφήσετε τις τρύπες ανοιχτό, το νερό θα μπει στο εσωτερικό δοχείο και στραγγίστε τα καλά στο μεγαλύτερο δοχείο, το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει το σύστημα. 


Τρεις. Γεμίστε τη βάση του μεγαλύτερου κατσαρόλα με χοντρή άμμο . Γεμίστε επάνω σε ένα ύψος που να διασφαλίζει ότι τα μικρότερα ποτ είναι στο ίδιο ύψος με το μεγαλύτερο δοχείο.


Απρίλιο. Τοποθετήστε το μικρό δοχείο στο κάτω στρώμα της άμμου από το μεγάλο δοχείο.

 

Μαΐου. Συμπληρώστε όλα γύρω από το μικρό δοχείο με άμμο. Συμπληρώστε σχεδόν μέχρι το τέλος, παρά μόνο για να αφήσει μια μικρή τρύπα στην κορυφή.




Ιούνιο. Ρίξτε κρύο νερό πάνω στην άμμο . Κάνετε αυτό έως ότου η άμμος είναι εντελώς μούσκεμα και δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερο νερό. Όπως μπορείτε να χύσει, να το πράξουν σταδιακά ώστε να δοθεί χρόνος για το νερό να μουλιάσει μέσα στο πηλό.




Ιούλιο. Πάρτε ένα πανί ή πετσέτα και διαβραχεί σε νερό. Τοποθετήστε το ύφασμα πάνω από την κορυφή του εσωτερικού δοχείου για την κάλυψη εντελώς. 


Αύγουστο.  εσωτερικό δοχείο αφήνεται να ψυχθεί . Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο ή τα χέρια για να ελέγξετε την επίδραση ψύξης του συστήματος.



9. Κρατήστε το ψυγείο "pot-in-pot" σε ξηρό και αεριζόμενο χώρο για το νερό να εξατμιστεί έξω αποτελεσματικά. 



10. Λαχανικά Τόπος ή άλλα αντικείμενα στο εσωτερικό για την αποθήκευση. »θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο τακτικά από την υγρασία άμμο. Ρίξτε περισσότερο νερό γίνεται πιο ξηρό για να κρατήσει καλά λιπαίνονται. Συνήθως, αυτό πρέπει να γίνει δύο φορές την ημέρα. 


Εκτός από τα τρόφιμα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το σύστημα για την ψύξη ποτών, ή τουλάχιστον να τους κρατήσει φρέσκο, βάλτε το νερό στη βάση, αντί της άμμου.



Βίντεο Κατασκευές



Ένα δοχείο Zeer - Off Ψύξη Grid (στα αγγλικά)

Άλλες πληροφορίες


Πηγή των εικόνων και τη διαδικασία κατασκευής: wikiHowμεταφραση αποhttp://solucionessolares.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου