Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ…

- Ο άνεμος, το νερό, ο ήλιος, η θάλασσα, η ατμόσφαιρα, το τοπίο, η ενέργεια, τα γονίδια ανάμεσα σε άλλα, αναγνωρίζονται ως 'παγκόσμια κοινά'. Δεν ανήκουν σε κανέναν. Ανήκουν στον εαυτό τους και ανήκουν σε όλους μας για να τα μοιραζόμαστε γιατί χωρίς αυτά είναι αδύνατη η ίδια η ζωή.
- Οι βουνοκορφές του Πράμνειου Όρους αναγνωρίζονταν για αιώνες ως κοινά των χωριών που απλώνονται από κάτω, ως κοινοτικά και στις μέρες μας ως δημοτικά.
- Στο βουνό βρίσκονται οι οικισμοί- 'κιβωτοί της Ικαριακής επιβιώσεως' κατά τον Ι.Μελά, οι κοιτίδες του Ικαριώτικου πολιτισμού, που μαζί με τους πέτρινους φράχτες και τα μονοπάτια συνθέτουν την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά.
- Το βουνό του Αθέρα (Πράμνειο Όρος) ήταν για αιώνες και παραμένει τροφός του ντόπιου πληθυσμού, καθώς από αυτό αντλούμε αυτά που είναι σημαντικά για την επιβίωσή μας (νερά, βοσκοτόπια, μελισσοτόπια, ξυλεία, βότανα κ.α.).
- Η Ικαρία έχει μελετηθεί και αναγνωρίζεται διεθνώς για τη σπάνια βιοποικιλότητά της, ως ένα από τα πιο ευπαθή οικοσυστήματα και ως σημαντικός τόπος για τα πουλιά.
- Η Ικαρία έχει σημανθεί ως περιοχή υψηλού κινδύνου ερημοποίησης και η διάνοιξη δρόμων αναγνωρίζεται ότι επιταχύνει την ερημοποίηση κατά 30-200 φορές.
- Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης κατά της Ερημοποίησης (που δεσμεύει και την Ελλάδα) οποιοσδήποτε σχεδιασμός ή αλλαγή χρήσης της γης πρέπει να είναι κοινωνικά αναγκαία και απαιτεί ευρεία κοινωνική συναίνεση (όχι απλή πλειοψηφία).
- Διεθνείς και Ευρωπαϊκές συμβάσεις, όπως και Εθνικοί Νόμοι προστατεύουν περιοχές με σπάνια βιοποικιλότητα, περιοχές με υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης και τοπία, τα οποία, μαζί με το διακαίωμα πρόσβασης, χρήσης και απόλαυσης των κοινών και κοινόχρηστων αγαθών συνδέονται με το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.
- Διεθνείς και Ευρωπαϊκές συμβάσεις και Εθνικοί Νόμοι προαπαιτούν την ελεύθερη, εκ των προτέρων και ενημερωμένη συναίνεσή μας για επενδυτικά αναπτυξιακά έργα που αλλοιώνουν με μη αναστρέψιμο τρόπο το περιβάλλον και το τοπίο μας.
- Η 'πράσινη' ενέργεια δεν είναι και τόσο πράσινη...:
- Για τη κατασκευή α/γ απαιτείται η εξόρυξη τόνων μετάλλων και ορυκτών (π.χ. σπάνια γαία) και η εκπομπή τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
- Τα ποσοστά της εκπομπής ρύπων που αποσοβούνται με τις 'πράσινες' επενδύσεις πωλούνται στο Χρηματιστήριο Ανταλλαγής Ρύπων ως δικαιώματα εκπομπής ρύπων σε 'αναπτυσσόμενες' χώρες (εξάλλου κάποιος πρέπει να μολύνει για να παράγει τα φτηνά καταναλωτικά αγαθά που κατακλύζουν τις αγορές των καταναλωτικών μας κοινωνιών).
- Η διεκδίκηση των κοινών και κοινοτικών μας αγαθών είναι μέρος του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, για δημοκρατία και ελευθερία, για το δικαίωμά μας για αξιοπρεπή διαβίωση, για το δικαίωμά μας να ζούμε με τις πολιτισμικές παραδόσεις που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.
- Αναρωτιόμαστε:
Πόσο κοστολογούν οι 'αρμόδιοι' την περιβαλλοντική, διατροφική και πολιτισμική μας ασφάλεια, την ίδια μας τη ζωή;
Ανάπτυξη για ποιόν; Για το κέδρος ποιών;http://savepramnos.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου