Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

,Μήνυμα από τη Στοκχόλμη


Γεια σου Πιτσιρίκο, με αφορμή το μήνυμα από τη Στοκχόλμη, να προσθέσω μια δυο σκέψεις μου. Μένω στη Γερμανία. Αυτά που λέει η φίλη, ισχύουν κι εδώ. Εάν δεν έχεις δουλειά, σου πληρώνουν σπίτι, ασφάλεια και 370 ευρώ το μήνα μετρητά.
Έχει κι εδώ πολλούς εξευτελιστικούς περιορισμούς, όπως να μένεις πάντα στην πόλη που είσαι δηλωμένος, εάν θέλεις να φύγεις πρέπει να το δηλώσεις (μπορείς να πάρεις άδεια μόνο 21 μέρες το χρόνο), πρέπει να αποδεικνύεις ότι ψάχνεις για δουλειά κλπ.
Ως προς τους μετανάστες, το επίδομα αυτό το παίρνουν και οι Ευρωπαίοι, κι εάν δεν ξέρουν τη γλώσσα, τους πληρώνουν 6μηνιαίο έως ετήσιο πρόγραμμα εκμάθησης. Μέχρι το πέρας του πρώτου εξαμήνου δεν έχουν ιδιαίτερες αξιώσεις, από κει και μετά αρχίζουν τα επιπλέον ραντεβού και η πίεση.
Ξεκάθαρη η πρόθεση του κράτους δηλαδή να φέρει φθηνότερο εργατικό δυναμικό, με λίγες προσδοκίες περαιτέρω σπουδών, μετά τους 6 μήνες, ξέρεις τη γλώσσα που χρειάζεσαι για δουλειές λάντζας-εργάτη σε εργοστάσιο (όχι ότι είναι υποτιμητικές αυτές οι δουλειές).
Ξεκάθαρη και η πρόθεση του κράτους, να χτυπήσει τις «υπερβολικές αξιώσεις» του εγχώριου εργατικού δυναμικού, φέρνοντας ευχαριστημένους εργάτες οι οποίοι, συγκρίνοντας την κατάσταση τους με την κατάσταση που άφησαν, συνήθως είναι ευχαριστημένοι.
Οι Έλληνες θεωρούνται πολύ εργατικοί, σε σχέση με τους τεμπέληδες Γερμανούς.
Όπως και στη Σουηδία, έτσι κι εδώ, αφού έχουν αρχίσει να έρχονται σωρηδόν Έλληνες και Ισπανοί, το επίδομα το δικαιούνται πλέον αφού πρώτα έχουν κάτσει 3 μήνες εδώ.
Να σημειώσω ότι οι παροχές αυτές ήταν πολύ καλύτερες προ εποχής Σρέντερ, ο οποίος τα ψαλίδισε, στο όνομα της ανάπτυξης της οικονομίας. Θα συμφωνήσω δηλαδή με τη φίλη, ότι οι παροχές είναι κι εδώ πενιχρές, ότι το «το εργατικό κόστος» συνεχώς μικραίνει κι εδώ, και ότι οι φτωχοί συνεχώς πληθαίνουν, σε μια «οικονομία» που υποτίθεται ότι καλπάζει.
Από αυτό φαίνεται ότι ο κίνδυνος είναι κοινός για όλους, η πλήρης παράδοση των λαών στα μεγάλα συμφέροντα του καπιταλιστικού συστήματος. Δε μου αρέσει η συχνή σκέψη ότι ο εχθρός είναι η Γερμανία ή η Σουηδία. Υποπίπτουμε στο λάθος να θεωρούμε ότι μας επιτίθενται συντονισμένα και ότι η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση, λόγω των πετρελαίων, του έθνους και της ομορφιάς της.
Είναι ωραίο να μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι είσαι στο μάτι του κυκλώνα και σου επιτίθενται όλοι συντονισμένα. Νιώθεις ξεχωριστός.
-Ταυτόχρονα δεν ξέρω πόσο ξεχωριστοί μπορούμε να νιώθουμε με τις στρατιωτικές αποστολές που είχαμε και που έχουμε στο εξωτερικό.
Όπως και με τα κολλητιλίκια με το Ισραήλ(κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κλπ)-.
Αλλά μην ξεχνάμε ότι το ίδιο συμβαίνει στην Ισπανία. Το ίδιο και στην Ινδία, που η χώρα έχει παραδοθεί στα συμφέροντα
των πολυεθνικών, δεν μπορούνε να αγοράσουν φάρμακα, λιμοκτονούν γιατί δεν έχουν τα λεφτά να αγοράσουν τους μεταλλαγμένους σπόρους. Γιατί, όπως προωθείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, απαγορεύεται η πώληση ή διανομή σπόρων χωρίς πατέντα (για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ:http://www.saatgutkampagne.org/PDF/Resilient_Seed_EL_Sporoi_pou_Antechoun_web.pdf).
Τα ίδια στην Αργεντινή, τα ίδια και στη Βραζιλία.
Και το ίδιο θα συμβεί πιστεύω σε κάθε χώρα,εάν οι πολίτες δεν αντιδράσουν μαζικά στην αδικία πάνω στον πλανήτη και στη λεηλασία του πλούτου τους.
Φιλικά
(Πιτσιρίκο, εάν το βρίσκεις βοηθητικό το κείμενο, ανέβασέ το. Με πονάει που πολλοί πλέον πέφτουν στην παγίδα της -φασιστικής- ιδεολογίας ότι είμαστε ξεχωριστοί και όλοι οι άλλοι είναι εχθροί μας.Τους τελευταίους μήνες, πωλείται «αλληλέγγυο» ελαιόλαδο στο Αμβούργο και σε άλλες πόλεις. Σου επισυνάπτω την ετικέτα του κουτιού.Λάδι στα γρανάζια του συστήματος γράφει η ετικέτα, και είναι από κολεκτίβα της Κρήτης.)
(Αγαπητή φίλη, η εσωστρέφεια της ελληνικής κοινωνίας ήταν τεράστια για δεκαετίες -και συνεχίζει να είναι εσωστρεφής. Νομίζω πως σε αυτό οφείλεται -κυρίως- η παιδαριώδης και υστερική αντίδραση της πλειοψηφίας των πολιτών στην χρεοκοπία της χώρας. Το πήραμε προσωπικά. Οι μόνοι που τα παίρνουν όλα προσωπικά είναι τα παιδιά. Και οι ηλίθιοι. Ίσως, αυτή την εποχή, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, να ξυπνάνε οι συνειδήσεις των ανθρώπων. Μακάρι να συμβεί σύντομα αυτή η «επανάσταση των συνειδήσεων» – τουλάχιστον πιο σύντομα από τον χρόνο που χρειάστηκε για να αποκτηνωθούμε. Πιστεύω στην αντίδραση των Γερμανών, των Ελλήνων και των πολιτών των άλλων ευρωπαϊκών χωρών – και όχι μόνο. Αρκεί να θυμηθούμε -ή να μάθουμε- τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Η λύση δεν είναι ούτε η Αριστερά, ούτε η Δεξιά, ούτε κάποιος -ισμός. Η μόνη λύση είναι η ανθρωπιά. Έτσι νομίζω τουλάχιστον.)  ΠΗΓΗ               http://pitsirikos.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου