Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Παπαρούνα η Αφιονι: Το ιερό φυτό της Θεάς Δήμητρας


Ανήκει στην οικογένεια Παπαβερίδες (Papaveraceae) και περιλαμβάνει πολυάριθμα είδη (υπάρχουν δέκα ποικιλίες παπαρούνας στην Ελλάδα). Πιο διαδεδομένη είναι η Μήκων η Ροιάς, η κόκκινη παπαρούνα των λιβαδιών, που έχει στεφάνη έντονου κόκκινουΤο όνομά της όπως λέει ο Διοσκουρίδης το πήρε γιατί ρίχνει γρήγορα το άνθος της. Ο Θεόφραστος προσθέτει ότι φυτρώνει ανάμεσα στα κριθάρια σαν παράσιτο.

Η παπαρούνα ήταν ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας, καθώς σαν παράσιτο των σιτηρών συμβόλιζε με την παρουσία της τη Δήμητρα, στα ανοιξιάτικα σπαρτά. Απαραίτητη στα Ελευσίνια Μυστήρια όπου οι πομπές στόλιζαν τα αγάλματα της θεάς με άνθη παπαρούνας. Οι αρχαίοι γνώριζαν καλά τις υπνωτικές και ναρκωτικές ιδιότητες του φυτού, καθώς οι γιοι του Άδη ο Ύπνος και ο Θάνατος παριστάνονταν να κρατούν παπαρούνες στα χέρια τους. Είναι προφανής ο συμβολισμός της χρήσης του φυτού καθώς από τον ύπνο που μπορεί να προκαλέσει η κοινή παπαρούνα (Μήκων η Ροιάς Papaver Rhoeas) φθάνουμε στον θάνατο που μπορεί να προκαλέσει η οπιούχος παπαρούνα (Μήκων η υπνοφόρος Papaver somniferum).
http://antistres-roi.blogspot.gr/

Μήκων η Ροιάς Papaver Rhoeas



 Στην Ικαρία το Αφιόνι το κάνανε τσάι η Βαμμα ρίχνανε τους σπόρους μέσα σε κρασί και το είχαν σαν φάρμακο για την αϋπνία Η μητέρα μου συχνά μου έλεγε ότι οι παλιοί Ικαριωτες χρησιμοποιούσαν το τσάι από την παπαρούνα για κοιμίσουν τα πολλά παιδιά τους όταν θέλανε να πάνε σε κάποιο χορό Η κουτσουναδα τα τρυφερά φύλλα της παπαρούνας είναι ακόμα ένα από τα αγαπημένα χάρτα της Ικαριακης διατροφής Οι πίτες με κουτσουναδες άγρια πράσα,μάραθο,μυρωνια ,τσοχοι είναι σε κάθε τραπέζι σχεδόν σε καθημερινή βάση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου