Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Φύτρες ...Καλλιέργεια μέσα σε γυάλινο βάζο



Δεν θέλω φύτρες από κονσέρβα. Μπορώ;



Οι φύτρες είναι μια εξαιρετική εναλλακτική καλλιέργεια για τους κρύους μήνες του χειμώνα και κυρίως για όσους δεν έχουν κήπο, ώστε να καλλιεργούμε το δικό μας  φρέσκο φαγητό, όλο τον χρόνο.


Για να καλλιεργήσεις φύτρες το μόνο που χρειάζεται είναι μια γυάλα με τρυπητό καπάκι η ένα τούλι στερεώνοντας το σαν καπάκι στο λαιμό της γυάλας με λάστιχο.
1) Γέμισε τη γυάλα μέχρι το ένα τρίτο με τους σπόρους και ξέπλυνε καλά με κρύο νερό.
2) Γέμισε τη γυάλα με νερό και άφησε τους σπόρους να μουσκέψουν για 6-12 ώρες.
3) Στράγγισε το νερό και τοποθέτησε τη γυάλα σε καλά αεριζόμενο χώρο κι επιπλέον να μη την βλέπει απευθείας ήλιος. Βρέξε και στράγγισε καλά με κρύο νερό της φύτρες τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα, ώστε να διατηρούνται φρέσκες.


4) Ύστερα από μερικές μέρες, 2 ως 6 ανάλογα με το είδος καλλιέργειας,  θα είναι έτοιμα για κατανάλωση. Δοκίμασέ τα σε διάφορα στάδια ωρίμανσης, για να δεις πότε σου αρέσουν περισσότερο.
Καλλιέργησε  ποικιλία από φύτρες καθημερινά, για να έχεις ποικιλία στης γεύσεις και μυρωδιές και επίσης μια πλούσια ποικιλία από πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία κάθε μέρα. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές σπόρων για φύτρα με σειρά σπουδαιότητας βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων είναι το σιτάρι, το άλφα- άλφα, το μπρόκολο, οι φακές, ο αρακάς, το τριφύλλι και έπονται τα φασόλια, το αρμυρίκι, το ραπανάκι κ.α.
Είναι πολύ απλό να καλλιεργήσεις φύτρες, αλλά σημαντικό είναι τα σπόρια που θα προμηθευτείς, να είναι ειδικά για φύτρες, ώστε να είσαι σίγουρος πως δεν έχουν καλλιεργηθεί με χημικά - συνθετικά λιπάσματα.του Άντυ Παξινού πηγηπηγη http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.home

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου