Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Πώς να κάνεις σπιτικό ψωμί κολοκύθας και Muffins!


Υλικά και εξοπλισμός

Για 2 φραντζόλες
  •  κολοκύθα ηΤαμπουράς
  • 3 1/2 φλυτζάνια αλεύρι[όχι αλεύρι που φουσκώνει μονό του
  • 2 κουταλάκι του γλυκού. μαγειρική σόδα
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη ή περίπου 1/3 ότι αν χρησιμοποιείτε Stevia, το οποίο είναι η προτίμησή μου
  • 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού. αλάτι
  • 2 κουταλάκι του γλυκού. κανέλα
  • 2 κουταλάκι του γλυκού. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
  • 2 φλιτζάνια φρέσκα μαγειρεμένη κολοκύθα                                 
  • Νερό: 
    1/2 φλιτζάνι νερό αν χρησιμοποιείτε φρέσκα μαγειρεμένη κολοκύθα 
  • 4 αυγά, χτυπημένα 
    (... κάθε αυγό μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κουταλιά της σούπας λινάροσπορους τους οποίους αναμειγνύεται με 3 κουταλιές της σούπας νερό (αναμιγνύεται μέχρι να αναπτύσσει ομοιόμορφα κολλώδη υφή) Αυτό το μείγμα είναι 4 κουταλιές   Το ψωμί διαρκεί περίπου 15 λεπτά περισσότερο χρόνο για να ψηθεί και να είναι λίγο πιο πυκνό αλλά πολύ καλό μετά από μια μέρα ψύξης.)
  • 1 φλιτζάνι φυτικό έλαιο
  • 1 φλιτζάνι τεμαχισμένα πεκάν (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες (προαιρετικά επίσης)

    Συνταγή

    Κολοκύθας  ψωμί

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 
     180 C
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη (ή Stevia, η προτίμησή μου


     
  • Προσθέσετε τα αυγά, το νερό,το λάδι  και την κολοκύθα. 





     
  • Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά καλά








     
  • Αν θέλετε, προσθέστε τις σταφίδες και / ή ξηρούς καρπούς. Ανακατέψτε καλά, είτε με το χέρι ή με έναν αναμίκτη.





     
  • Ρίξτε σε δύο ελαφρά λαδωμένα και αλευρωμένα 9x5 ταψακια για ψωμί


     
  • Ψήστε περίπου 1 ώρα στους(175

     
  • Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα   να κρυώσουν λίγο (10 λεπτά). 

     
  • Στη συνέχεια, αφήστε τα ψωμιά σε ένα ράφι σε δροσερό μέρος.
Το ψωμί κολοκύθας έχει καλύτερη γεύση αν το τυλίξετε  σε πλαστική μεμβράνη, το βάλετε στο ψυγείο και περιμένετε μέχρι την επόμενη μέρα για να το φάτε.Διατηρείτε καλά στο ψυγείο και μπορείτε να το τοποθετήσετε και στην κατάψυξη
η συνταγή αυτή είναι της Δήμητρας που μας προμηθεύει με τον ξυλοφουρνο της [Χρηστός Ραχών] τα μυρωδάτα και νόστιμα ψωμάκια της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου