Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Η χημική σύσταση και η φαρμακολογική δράση της ρητίνης Λάδανο κατα του καρκινου!

ΚΩΝ.ΝΟΣ ΔΕΜΕΤΖΟΣ 
Ph.D Eπικ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 


Η ρητίνη λάβδανο.
Το λάβδανο ή λάδανο ή ο αλάδανος είναι μια αρωματική ρητίνη με έντονες φαρμακευτικές ιδιότητες η οποία μαζεύεται από τα φύλλα του φυτού 

Επεξεργασία της ρητίνης Λάβδανο.
Άνθιση – χρησιμοποιούμενα μέρη - συλλογή:

Τα άνθη του φυτού αρχίζουν να βγαίνουν  από Μάρτιο μέχρι τέλη Ιουνίου και είναι χάρμα οφθαλμών. Κρατούν μόνο μία ημέρα, αλλά δεν βγαίνουν όλα μαζί. Και κάνει πάρα πολλά άνθη.

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται η ρητίνη που βγαίνει από τα φύλλα και τα άνθη του φυτού.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:

Το βότανο δρα ως στυπτικό, αποχρεμπτικό, αντικαταρροϊκό και αντιδυσεντερικό.

Το λάδανο έχει επίσης καλά αποτελέσματα κατά της αϋπνίας του πονόδοντου και του τέτανου.  Με τους καρπούς του φυτού φτιάχνεται ένα βραστάρι που σταματά τη διάρροια και με τα φύλλα ένα αρωματικό τσάι. Σύμφωνα με την παραδοσιακή Iατρική, το λάδανο μπορεί να αναστείλει τα καλοήθη αποστήματα «αχελώνια» και «μαλάθρακες» (καλόγηροι). Αναφέρεται η χρησιμοποίησή του για σκληρούς όγκους μήτρας και για όγκους του πρωκτού, σε ρηνικούς πολύποδες και καρκινογόνα έλκη. Νεότερα πειράματα επιβεβαιώνουν τη χρήση αυτή του λαδάνου. Έτσι υπάρχουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε κυτταρικές σειρές που αφορούν διάφορους τύπους καρκίνων. Eπίσης ενδιαφέροντα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί και αφορούν την αντιμικροβιακή δράση του φυτού και της ρητίνης του.

Χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία και κυρίως στην αρωματοποιία.
Το Φυτό Λαδανιά .

Παρασκευή και δοσολογία:

Ως αντιδιαρροϊκό φάρμακο και κατά της κολίτιδας  χρησιμοποιούμε τα  άνθη και τα φύλλα του φυτού τα οποία παρασκευάζονται ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε μία κουταλιά της σούπας δυόμισι φλιτζάνια φραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε την μισή ποσότητα το πρώι και την άλη μισή το βράδυ.

Προφυλάξεις:

Δεν αναφέρονται παρενέργειες. Τηρούμε απλά την συνιστώμενη δοσολογία.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΑΔΑΝΟΣ

Αρχαία Μεσοποτάμια
Η ρίζα της λέξης λάδανο (Latin : labdanum) είναι από τα Ακκαδικά.
Οι Ακκαδιοι ήταν αρχαίος λαός της Μεσοποτάμια βόρεια των Σουμέριων
Akkadian: Ladunu. Assyrian: Ladanu. Greek :Ledanum. Latin :Ladanum Labdanum.

Αρχαία Αίγυπτος.
Ο πρώτος λαός που προχώρησε στην συλλογής της ρητίνης λαδανο πρέπει να ήταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Το χρησιμοποιούσαν στην ταρίχευση (στις μούμιες) και το έκαιγαν σαν λιβάνι στους ναούς. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι όταν ζούσαν στην βόρειο Αφρική ήταν γυδο βοσκοί(πριν γίνει η Σαχάρα έρημος) διαπίστωσαν στα ζώα τους την ρητίνη λαδανο με αποτέλεσμα να αρχίσουν να την εμπορεύονται. Από αυτή την διαδικασία απέκτησαν δύναμη με αποτέλεσμα όταν άρχισε η Σαχάρα να γίνεται έρημος μετακινήθηκαν στις όχθες του Νείλου και να κατακτήσουν τους λαούς που ζούσαν εκεί και να δημιουργήσουν ένα από τους πρώτους και σημαντικότερους πολιτισμούς.
1. Η ψεύτικη γενειάδα του Φαραώ είναι φτιαγμένη από λαδανο. 2. Τα βασιλικά σύμβολα της αρχαίας Αιγύπτου είναι η βέργα και ένα είδος μαστίγιου που πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι είναι είδος λαδανιστιρειου.
Μινωικός Πολιτισμός
Η Φραγκάκη Ευαγγελία στο βιβλίο της «Συμβολή εις τη δημώδη ορολογία των φυτών» μιλάει για την ομορφιά των ανθών της αλαδανιάς που προκάλεσαν την προσοχή των Μινούτων καλλιτεχνών. Γι’ αυτό και την βλέπουμε να εικονίζεται στην τοιχογραφία του παλατιού της Κνωσού «το γαλάζιο πουλί».

Αρχαίοι Έλληνες.
Τον αλάδανο τον αναφέρεται από τον Ηρόδοτο (ο πατέρας της ιστορίας) το 500π.χ. και μάλιστα με τρόπο που ισχύει ακόμα και σήμερα.

Ρωμαίοι.
Στην εποχή των Ρωμαίων η Κύπρος ήταν η περιοχή με την σημαντικότερη παράγωγη Οι ρωμαίοι ονόμαζαν το άρωμα του λαδανου Κύπριο (Chypre).Ο Διοσκουρίδης (1ος αιώνας μ.Χ.) «πατέρας της φαρμακολογίας» ήταν ιατρός και βοτανολόγος του Ρωμαϊκού Στράτου και αναφέρετε στο αλάδανο και της φαρμακευτικές ιδιότητες του με αναλυτικό τρόπο.

Βίβλος.
Το Mύρο της Βίβλου είναι το αλάδανο.

Χριστιανισμός. Ορθοδοξία.
Το λάδανο ή αλάδανο αποτελεί ένα από τα σαράντα συστατικά που απαιτούνται για την παρασκευή του Άγιου Μύρου.

Ρωμαιοκαθολικοί.
Γύρη από το φυτό cistus creticus έχουν βρεθεί στην Ιερή συνδονη του Τορίνο. Στοιχείο ότι η συνδονη ήταν στη Παλαιστίνη αφού το φυτό cistus creticus υπάρχει σε μεσογειακά οικοσυστήματα.

Άραβες - Ισλάμ.
Ίσως ο λαός που έχει δώσει την περισσότερη σημασία στην ρητίνη αλάδανο αφού την χρησιμοποιούν ως θύμιασα και αποτελούν τον ΚΥΡΙΟ εξαγώγιμο προορισμό του προϊόντος αυτού.

Σταυροφόροι.
Στις σταυροφορίες του όταν ήρθαν σε επαφή με τους Άραβες γνώρισαν τα αρώματα γιατί μέχρι τότε η μεσαιωνική Ευρώπη το άρωμα το θεωρούσε αμαρτία και όταν κατακτήσαν την Κύπρο εντυπωσιαστήκαν πολύ από το λαδανο και το έφεραν πίσω στην Ευρώπη.

Μεσαίωνας
Το λαδανο από το φυτό Cistus Creticus θεράπευε την πανώλη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
1. Pedani Dioscurides, De Materia Medica VoI. 1 p.87 Max. Wellman, Berlin 1958 
2. Γεννάδιος Π.Γ. Λεξίκό Φυτολογικό σελ. 512, Αθήνα 1914. 
3. Carnoy l., Dictionnaire étymologique des nomes grecs de plantes, p. 84, Lourain 1959 
4. Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός Τόμος II, Αθήνα 1833. 
5. Δεμέτζος Κων.νος, Διδακτορική Διατριβή, Αθήνα 1990. 
6. Demetzos C., Mitaku S., et ai. Ann. Farm. Françaises 1989 
7. Demetzos C., Mitaku S., et ai. Planta Med. 60, 590,1994. 
8. Demetzos C., Harvala C., et al. J. Nat. Prod. 53, 1365,1990 
9. Demetzos C., Mitaku S., et al. J. Ess. OilRes. 6, 37,1994 
10. Chinou l., Demetzos C. et al. Planta Med. 60, 34, 1994 
11.Demetzos C., Mitaku S., Couladis M., et al. Phytochemistry35, 979, 1994. 
Περίληψη ομιλίας από το διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο «Το κρητικό λάδανο» της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας στο Μπαλί Ρεθύμνου ( 13 – 14 Ιουλίου 1996 )

Πηγή: http://www.iama.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου