Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Τα ζιζανιοκτόνα ύποπτα για καρκίνο, υπογονιμότητα, Πάρκινσον!


 Τι απαντά η Monsanto



Η μεγάλη χρήση ζιζανιοκτόνων που περιέχουν ως δραστική ουσία τη γλυφοσάτη (glyphosate) μπορεί να συνδέεται με πλήθος σοβαρών προβλημάτων υγείας για τον πληθυσμό όπως η νόσος του Πάρκινσον, η υπογονιμότητα, ακόμη και με κάποιες μορφές καρκίνου.
Κατάλοιπα σε τροφές
Το ανησυχητικό συμπέρασμα για τη γλυφοσάτη η οποία αποτελεί το βασικό συστατικό του πιο διαδεδομένου παγκοσμίως ζιζανιοκτόνου, του Roundup, αλλά περιέχεται επίσης σε... άλλα 750 και πλέον προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε γεωργικές καλλιέργειες, προκύπτει από μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Entropy». Σύμφωνα με αυτήν, κατάλοιπα της συγκεκριμένης ουσίας βρέθηκαν σε τροφές.
Οι συγγραφείς της μελέτης Στέφανι Σένεφ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και Αντονι Σάμσελ, πρώην σύμβουλος του αμερικανικού δημοσίου για θέματα περιβάλλοντος και σημερινό μέλος της οργάνωσης Union of Concerned Scientists (UCS), σημειώνουν ότι τα κατάλοιπα της γλυφοσάτης ενισχύουν την καταστρεπτική επίδραση άλλων χημικών καταλοίπων των τροφών καθώς και τοξινών του περιβάλλοντος με σοβαρές επιπτώσεις στη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. «Η αρνητική επίδραση στο σώμα είναι ‘ύπουλη’ και εκδηλώνεται αργά με την πάροδο του χρόνου καθώς η φλεγμονή που προκαλείται καταστρέφει τα κυτταρικά συστήματα σε ολόκληρο τον οργανισμό» υπογραμμίζεται στη μελέτη.
«Βρήκαμε κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να διερευνηθεί περαιτέρω» ανέφερε χαρακτηριστικά η δρ Σένεφ.

Ανησυχία και έλεγχοι
Σημειώνεται ότι περιβαλλοντολόγοι, ενώσεις καταναλωτών και γεωπόνοι από διαφορετικές χώρες έχουν προειδοποιήσει πως η μεγάλη χρήση γλυφοσάτης προκαλεί προβλήματα στα φυτά, στους ανθρώπους και στα ζώα. Το «καμπανάκι» έχει ήδη χτυπήσει και για τους αρμόδιους οργανισμούς: η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) διενεργεί αυτή τη στιγμή ανασκόπηση όλων των υπαρχόντων στοιχείων σχετικά με την ουσία και έχει θέσει προθεσμία ως το 2015 προκειμένου να προσδιορίσει αν πρέπει να περιοριστεί η χρήση της. Η νέα μελέτη είναι μια από τις πολλές που δείχνουν τους κινδύνους της γλυφοσάτης και έχει ήδη υποβληθεί στην Υπηρεσία.
Όπως προαναφέρθηκε το πιο «διάσημο» από τα ζιζανιοκτόνα που περιέχουν γλυφοσάτη είναι το Roundup της εταιρείας Monsanto. Η ίδια εταιρεία έχει αναπτύξει σοδειές που είναι γενετικώς τροποποιημένες ώστε να αντέχουν τον απευθείας ψεκασμό με το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο. Πολλές τέτοιες γενετικώς τροποποιημένες σοδειές όπως καλαμποκιού, σόγιας και ζαχαροκάλαμου, καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις στις ΗΠΑ. Οι αγρότες τις προτιμούν καθώς μπορούν να ψεκάζουν απευθείας για καταπολέμηση των ζιζανίων στο χωράφι χωρίς να τους προκαλούν πρόβλημα. Το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε κήπους και γήπεδα.
Η θέση της Monsanto
Από την πλευρά της η εταιρεία Monsanto αναφέρει επί έτη ότι η γλυφοσάτη έχει αποδείξει την ασφάλειά της ενώ έχει λιγότερο αρνητική επίδραση στο περιβάλλον σε σύγκριση με άλλα κοινώς χρησιμοποιούμενα χημικά. Ο Τζέρι Στάινερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Monsanto για τη βιωσιμότητα, επανέλαβε αυτή τη θέση σε πρόσφατη συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη μελέτη. «Είμαστε πεπεισμένοι από το προφίλ ασφαλείας της γλυφοσάτης. Εχει μελετηθεί εκτενέστατα» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου