Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΧΟΡΤΑΡΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ της Χρυσας Καραφτη


ΧΟΡΤΑΡΟΠΙΤΑ

Υλικά για το ζυμάρι : Για ένα ταψί . Μισό κιλό αλεύρι , 2 γραμμ. μαγιά (φακελάκι) , λίγο αλάτι, λίγο ξύδι, ένα φλιτζανάκι του καφέ λάδι . Χλιαρό νερό προς το ζεστό . Ζυμώνουμε το αλεύρι , ρίχνοντας το νερό σιγά σιγά να σμίξει το υλικό μας . Το ζυμάρι δεν θέλουμε να γίνει ούτε πολύ αραιό ούτε πολύ σφιχτό. Για αυτό προσοχή στο νερό . Ρίχνουμε και το αλατάκι , το λίγο ξύδι , και στο τέλος ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο . Με το ελαιόλαδο το ζυμάρι μας θα γίνει τραγανό. Αφήνουμε το ζυμάρι να μας να φουσκώσει λίγο, κάνα μισάωρο , δεν θέλουμε να φτιάξουμε ψωμί. 
Υλικά γέμισης : Πετρούχια , γαλατσίδες, σέσκουλα , μάραθο , ταμπουρά , κρεμμύδια , ρύζι ( αν θέλετε) λάδι, αλάτι .
Εκτέλεση : Κόβουμε τον ταμπουρά σε κομματάκια και το βάζουμε στην κατσαρόλα, χαμηλή φωτιά , ίσα ίσα να μαραθεί και να βγάλει το νερό, στραγγίζουμε . Μετά παίρνουμε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λαδάκι , ρίχνουμε τα κρεμμύδια , χαμηλή φωτιά πάντα, ίσα ίσα να μαραθούν , και μετά ρίχνουμε τα υπόλοιπα χορταρικά, λίγο ρύζι αν θέλετε και αλάτι.
Μοιράζουμε την ζύμη μας σε δυο μπαλάκια και αλευρώνουμε κάτω και την ματσόβεργα μας. Πριν απλώσουμε την βάση λαδώνουμε και λαδώνουμε επίσης στο τέλος . Μπορείτε μα προσθέσετε σουσάμι από πάνω. Χαράζεται σε κομμάτια και στον φούρνο . 
Ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και μετά το κατεβάζουμε στους 180 για καμιά ώρα περίπου . Το βλέπουμε από κάτω αν έχει ψηθεί. 
Παρατηρήσεις: κάποια υλικά μπορεί να μην τα έχετε , μπορείτε να προσθέτετε σπανάκι η κάτι άλλο. 
Καλή όρεξη … μην ξεχάσετε να συνοδέψετε με κρασί . 

ΧΟΡΤΑΡΟΠΙΤΑ 

Υλικά για το ζυμάρι : Για ένα ταψί . Μισό κιλό αλεύρι , 2 γραμμ. μαγιά (φακελάκι) , λίγο αλάτι,  λίγο ξύδι, ένα φλιτζανάκι του καφέ λάδι .  Χλιαρό νερό προς το ζεστό .  Ζυμώνουμε το αλεύρι , ρίχνοντας το νερό σιγά  σιγά να σμίξει το υλικό μας . Το ζυμάρι δεν θέλουμε να γίνει ούτε πολύ αραιό ούτε πολύ σφιχτό. Για αυτό προσοχή στο νερό . Ρίχνουμε και το αλατάκι , το λίγο ξύδι , και στο τέλος  ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο . Με το ελαιόλαδο το ζυμάρι μας θα γίνει τραγανό. Αφήνουμε το ζυμάρι να μας να φουσκώσει λίγο, κάνα μισάωρο , δεν θέλουμε να φτιάξουμε  ψωμί. 
Υλικά γέμισης : Πετρούχια , γαλατσίδες, σέσκουλα , μάραθο , ταμπουρά , κρεμμύδια , ρύζι ( αν θέλετε) λάδι, αλάτι . Εκτέλεση  : Κόβουμε τον ταμπουρά σε κομματάκια και το βάζουμε στην κατσαρόλα, χαμηλή φωτιά , ίσα ίσα να μαραθεί και να βγάλει το νερό, στραγγίζουμε .  Μετά παίρνουμε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λαδάκι , ρίχνουμε τα κρεμμύδια , χαμηλή φωτιά πάντα, ίσα ίσα να μαραθούν , και μετά ρίχνουμε τα υπόλοιπα χορταρικά, λίγο ρύζι αν θέλετε και αλάτι.
Μοιράζουμε την ζύμη μας σε δυο μπαλάκια και αλευρώνουμε κάτω και την ματσόβεργα μας. Πριν απλώσουμε την βάση λαδώνουμε και λαδώνουμε επίσης στο τέλος . Μπορείτε μα προσθέσετε σουσάμι από πάνω. Χαράζεται σε κομμάτια  και στον φούρνο . 
Ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και μετά το κατεβάζουμε στους 180 για καμιά ώρα περίπου . Το βλέπουμε από κάτω αν έχει ψηθεί. 
Παρατηρήσεις:  κάποια υλικά μπορεί να μην τα έχετε , μπορείτε να προσθέτετε σπανάκι η κάτι άλλο. 
Καλή όρεξη … μην ξεχάσετε να συνοδέψετε με κρασί . 

                                                     Συνταγή της γιαγιάκας μου- Μας έλειψες πολύ.
Συνταγή της γιαγιάκας μου- Μας έλειψες πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου