Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

5 υποκατάστατα της ζάχαρης


Φυσικά και ωφέλιμα υποκατάστατα για μην είμαστε στερημένοι

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
Η ζάχαρη είναι γλυκιά, αλλά ύπουλη. Αυξάνει το βάρος και την κατακράτηση υγρών, κάνει όξινο το πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα να προκαλούνται βλάβες, επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα, καταστρέφει τα δόντια, και διάφορα άλλα δυσοίωνα που λίγο-πολύ τα γνωρίζουμε όλοι. Όμως η μαμά φύση έχει κι άλλες λύσεις, υγιεινές και εξίσου γλυκές. Όπως αυτές εδώ.

ΣΤΕΒΙΑ: Τη γνωρίσαμε ευρέως πρόσφατα και είναι το πιο ασφαλές γλυκαντικό χωρίς θερμίδες. Προέρχεται από ένα θάμνο της Νότιας Αμερικής και θέλει προσοχή στην ποσότητα, διότι είναι περίπου 100 φορές πιο γλυκιά από την κρυσταλλική ζάχαρη. Η στέβια είναι κατάλληλη τόσο για τα γλυκά μας όσο και για τα αγαπημένα μας ροφήματα. Μπορούμε να τη βρούμε σε  καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

ΜΕΛΙ: Το καλό μας μέλι είναι κάτι πολύ περισσότερο από γλυκαντικό, αφού είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ έχει και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Είναι προτιμότερο να το καταναλώνουμε κατευθείαν από την κυψέλη, όμως επειδή αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε οι περισσότεροι, υπάρχει εναλλακτικό tip για να επιλέξουμε το καλύτερο:όσο πιο σκούρο το μέλι, τόσο περισσότερα τα αντιοξειδωτικά που περιέχει.


ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ: Στην ουσία είναι φυσικά σάκχαρα που παράγονται από τα άνθη της τροπικής καρύδας και χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό γλυκαντικό εδώ και χιλιάδες χρόνια σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η ζάχαρη του κοκοφοίνικα είναι γλυκιά όσο η μαύρη ζάχαρη και αφήνει στο στόμα μια ελαφριά γεύση καραμέλας. Χαρακτηρίζεται ως τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, καθώς έχει μόλις 35 (η λευκή έχει 68). Μπορούμε να τη βρούμε σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και βιολογικά προϊόντα.


ΜΕΛΑΣΑ: Ουσιαστικά είναι αυτό που απομένει από το ζαχαροκάλαμο κατά τη διάρκεια της διύλισής του για να μετατραπεί σε λευκή ζάχαρη. Αν και η περιγραφή το κάνει να μη μοιάζει και πολύ καλό, στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αφού είναι μάλλον το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά από όλα τα υπόλοιπα γλυκαντικά. Η μελάσα περιέχει βιταμίνη Β6, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Μπορούμε να τη βρούμε σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και βιολογικά προϊόντα, και σε επιλεγμένα φαρμακεία.

ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το γνήσιο σιρόπι σφενδάμου δεν είναι αυτό για τις τηγανίτες, οπότε προσοχή στα συστατικά. Το νόστιμο αυτό γλυκαντικό είναι αντιοξειδωτικό και περιέχει ριβοφλαβίνη, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας. Επίσης περιέχει αρκετό ψευδάργυρο, αλλά και ασβέστιο. Τόσο η υφή όσο και η γεύση του ταιριάζουν πολύ με το παγωτό ή με το γιαούρτι μας. Μπορούμε να το βρούμε σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και βιολογικά προϊόντα, σε επιλεγμένα φαρμακεία και μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Αντίο, κρυσταλλική ζάχαρη. Δε θα μας λείψεις καθόλου.
http://www.doctv.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου