Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Γυναικείο Γεννητικό Σύστημα

Υπάρχουν πολλά βότανα που είναι ευεργετικά για το γυναικείο γεννητικό σύστημα, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη βοτανοθεραπευτική προσέγγιση, θα κατατάξουμε όπως συνήθως τα βότανα σε ομάδες, ανάλογα με τις δράσεις τους.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πολλές από τις βοτανικές αγωγές που είναι κατάλληλες για το γυναικείο γεννητικό σύστημα προέρχονται από τους πολιτισμούς των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής, και ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες ευρωπαϊκές, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό οφείλεται στη βαθιά αρμονία που υπήρχε ανάμεσα σε αυτούς τους λαούς και τη Μητέρα Γη, μια αρμονία που εκδηλώθηκε και στο υλικό επίπεδο με τη μορφή βοτάνων που προσφέρουν θεραπεία και βοήθεια για τις γυναίκες και τη διαδικασία της γέννησης.

Τονωτικά της Μήτρας
Τα τονωτικά της μήτρας ασκούν μια ειδική τονωτική και ενισχυτική δράση σε όλο το σύστημα, επηρεάζοντας τόσο τους ιστούς των οργάνων όσο και τις λειτουργίες τους.
Το καθένα έχει τις δικές του μοναδικές δράσεις - θα πρέπει να ανατρέξετε στο Βοτανικό τμήμα για να βρείτε τις κατάλληλες για κάθε περίπτωση- αλλά όλα βοηθούν ολόκληρο το γεννητικό σύστημα.
Βότανα όπως η Τσιμισιφούγκα, το Καυλόφυλλο, οι καρποί Λυγαριάς, το Χαμαιλείριο, το Σενέκιο το χρυσό, ο Λεόνουρος, η Σμεουριά και η Μιτσέλα χρησιμοποιούνται θεραπευτικά με την ολιστική έννοια.
Συχνά τα βότανα αυτά συστήνονται όταν δεν υπάρχει εμφανής οξεία πάθηση, αλλά μόνο μια εξασθένιση των γεννητικών οργάνων, η οποία ασκεί βλαπτική επίδραση σε όλο τον οργανισμό.

Εμμηναγωγά
Τα εμμηναγωγά διεγείρουν και προάγουν τη φυσιολογική έμμηνη ροή.
Τα περισσότερα τονωτικά της μήτρας είναι και εμμηναγωγά, ενεργώντας μέσα από μια εξομάλυνση όλων των λειτουργιών του σώματος, υπάρχουν όμως και πολλά άλλα εμμηναγωγά που δεν είναι ιδιαίτερα θεραπευτικά για το σύνολο του οργανισμού.
Υπάρχουν ακόμη και εμμηναγωγά που προκαλούν μια διέγερση που φθάνει στα όρια του ερεθισμού, πράγμα που μπορεί να είναι χρήσιμο σε μερικές περιπτώσεις.
Ωστόσο, την ίδια αυτή δράση έχουν και τα βότανα που προκαλούν έκτρωση.
Πιο κάτω θα δοθεί ένας κατάλογος βοτάνων που πρέπει να αποφεύγονται κατά την κύηση.
Τα πιο χρήσιμα εμμηναγωγά, από ένα σχεδόν ατέλειωτο κατάλογο τέτοιων βοτάνων, είναι: Καυλόφυλλο, Χαμαι-λείριο, Σενέκιο το χρυσό, Λεόνουρος, Μαϊντανός, Φλισκούνι, Απήγανος, Αρτεμισία το αβρότανο, Μασέλα και Αχιλλέα.
Θα πρέπει να εξετάσετε ποιο είναι το καταλληλότερο για μια συγκεκριμένη περίπτωση μελετώντας τη δράση του κάθε βοτάνου.

Ορμονικοί Εξομαλυντές
Οι ορμονικοί εξομαλυντές είναι μια σημαντική ομάδα βοτάνων.
Εξισορροπούν και εξομαλύνουν τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων και έτσι βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γεννητικού συστήματος.
Επειδή εξετάσαμε λεπτομερειακά αυτά τα βότανα στο κεφάλαιο για το Ενδοκρινικό Σύστημα, εδώ θα αναφέρω μόνο το σημαντικότερο που είναι οι καρποί Λυγαριάς.
Αυτό το πολύτιμο βότανο εξομαλύνει τη δραστηριότητα τα.
οιστρογόνου και της προγεστερόνης και έτσι βρίσκει χρήσεις σε όλες τις διαταραχες της έμμηνης ρύσης, και ιδιαίτερα σε παθήσεις που συνδέονται με την εμμηνόπαυση.
Στυπτικά
Τα στυπτικά χρησιμοποιούνται συχνά γι' αυτό το σύστημα, και τα ακόλουθα βότανα έχουν μια ιδιαίτερη συνάφεια γι' αυτό: Γζράνιο το αμερικανικό, Τρίλλιο, Αγριμόνιο, Αλχημίλλη, Βίγκα και Καψέλλα.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα στυπτικά που θα μπορούσαν να αποβούν ωφέλιμα, τα οποία θα βρείτε στο γενικό κεφάλαιο για τα στυπτικά βότανα
Μαλακτικά
Τα μαλακτικά χρησιμοποιούνται συχνά για την καταπραϋντική και θεραπευτική δράση που ασκούν στις βλεννογόνους του συστήματος.
Τα μαλακτικά του ουρικού συστήματος είναι συχνά κατάλληλα και για το γεννητικό σύστημα.
Μερικά από αυτά είναι Αρκτοστάφυλος, Καυλόφυλλο, Καλαμπόκι, Υδραστίδα, Ιρλανδικό βρύο και Αλθαία.
Αντισηπτικά
Όταν σε μια πάθηση είναι απαραίτητη η χρήση αντισηπτικών, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε κάποιο από τα γενικά αντισηπτικά, είτε ένα από τα αντισηπτικά του ουρικού συστήματος: Αρκτοστάφυλος, Αγριάδα, Εχινάκια, Σκόρδο, Κεδρόμηλα, Βαπτίσια και Αχιλλέα.
Εξομαλυντικά και Λυμφατικά Τονωτικά
Επειδή οι παθήσεις του γεννητικού συστήματος επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα.
αλλά και επηρεάζονται από αυτό, συστήνεται συχνά να χρησιμοποιούμε εξομαλυντικά και λεμφικά τονωτικά, όπως: Ίριδα, Άρκτιο, Γάλιο, Εχινάκια, Φυτολάκκα ή Σαρσαπαρίλλα.
Αλλα
Επειδή συχνά στις παθήσεις που συνδέονται με το γεννητικό σύστημα παρατηρείται μια συσσώρευση νερού στο σώμα, μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση διουρητικών, γιατί η σωστή εφαρμογή τους μπορεί να θέσει υπό έλεγχο αυτό το πρόβλημα.
Ακόμη, δεδομένου ότι η σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι απαραίτητη για την υγεία, πρόσθετη βοήθεια μπορεί να μας προσφέρουν τα πικρά βότανα.
Νευροτονωτικά
Η σωστή και υγιής δραστηριότητα των νεύρων είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του γεννητικού συστήματος.
Πολλά από τα εμμηναγωγά έχουν και νευροτονω-τική δράση, αλλά επιπλέον αξίζει τον κόπο να εξετάσουμε τη χρήση χαλαρωτικών βοτάνων όπως το φλοιό Βιβουρνου του χιονανθούς, τη Σκουτελλάρια και τη Βαλεριάνα.
Τα νευροτονωτικά τονωτικά όπως η Νταμιάνα και η Βρώμη θα είναι επίσης χρήσιμα.http://votana-therapy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου