Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

DIY : Βραχιολάκια Kumihimo!

Τα βραχιολάκια αυτά είναι ένας ωραίος και δημιουργικός τρόπος να σκοτώσει κανείς την ώρα του ή να απασχολήσει παιδάκια(ειδικά σε εξόδους για φαγητό,και σχολικες διακοπες ). Η σημερινή μας χειροτεχνία ειναι  εύκολη και με απλά υλικά, ιδανική για μέρες που έχετε πολύ χρόνο στη διάθεση σας και δεν ξέρετε τι να κάνετε. Από προσωπική εμπειρία, οι χειροτεχνίες βοηθούν και στη διοχέτευση της νευρικότητας ή της υπερέντασης σε κάτι δημιουργικό και χαλαρωτικό.
Ας δούμε τι χρειαζόμαστε:
  • Ένα κομμάτι χαρτόνι για να κόψουμε ένα δίσκο με διάμετρο περίπου 12 εκ.(λίγο πάνω , λίγο κάτω μη σας απασχολεί ιδιαίτερα)
  • 7 κομμάτια μαλλιού για πλέξιμο περίπου 40-45 εκ. (ανάλογα και το χέρι)
  • ψαλίδι και χάρακα

Σχεδιάζουμε το δίσκο
1) Παίρνουμε το χαρτόνι και με τη βοήθεια ένος καπακιού (ή πιάτου ή διαβήτη ή ό,τι άλλο βρείτε μπροστά σας ή και με ελεύθερο σχέδιο) κόβουμε ένα δίσκο. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η διάμετρος του, ο δικός μας έχει 12 εκ. διάμετρο (και έχω ετοιμάσει δύο γιατί δύο είναι και οι κόρες μου και θα έχουμε μαλλιοτραβήγματα διαφορετικά).

Κόβουμε μια τρύπα στη μέση και άλλες 8 ψαλιδιές
2) Είτε με χάρακα, είτε με το μάτι σημειώνουμε ένα μικρό κύκλο στη μέση του δίσκου μας και 8 μικρές ακτίνες στην περίμετρο του δίσκου. Κόβουμε το μικρό κύκλο στη μέση δημιουργώντας έτσι μια τρυπούλα και κάνουμε και 8 μικρές ψαλιδιές στην περίμετρο.
Τις ψαλιδιές μπορείτε να τις κάνετε και λίιιιγο πιο φαρδιές, αναλόγως το νήμα σας.

Δένουμε με κόμπο όλα τα νήματα μαζί
3) Παίρνετε τα 7 κομμάτια μαλλιού και τα πιάνετε όλα με ένα κόμπο στη μια τους άκρη. Εδώ μπορώ να σημειώσω πως τα βραχιολάκια αυτά μπορούν να γίνουν με ό,τι νήματα έχετε στο σπίτι. Εμείς τα φτιάξαμε με μαλλί για πλέξιμο, σκουπιντού (πλαστικά κορδονάκια για παιδικές χειροκατασκευές), σπάγκο (που είχε ο παππούς στα εργαλεία του) και λεπτό χρωματιστό σύρμα.

Περνάμε το κάθε νήμα σε μία θέση και μένει και μια κενή
4) Περνάτε τα νήματα μέσα από την τρύπα και βάζετε από ένα νήμα σε κάθε θέση. Η όγδοη θα μείνει κενή. Σε περίπτωση που ο κόμπος σας είναι μικρός ή η τρύπα που κόψατε μεγάλη, στερεώνετε τον κόμπο με λίγο σελοτέιπ.

Παίρνουμε το κόκκινο νήμα και μετράμε...
5) Αρχίζει το πλέξιμο του βραχιολιού.Εδώ θα το εξηγήσουμε με τα χρώματα. Από την κενή θέση μετράμε και παίρνουμε το τρίτο νήμα. Εδώ εμείς παίρνουμε το κόκκινο. Το βάζουμε στην κενή θέση και γυρίζουμε αριστερά το δίσκο μας.

ένα, δύο, τρία και τσουπ! το βάζουμε στη θέση
Παίρνουμε το νήμα και μετράμε...
6) Ομοίως μετράμε πάλι από την κενή θέση και παίρνουμε το τρίτο νήμα και το βάζουμε στην κενή θέση. Εδώ παίρνουμε το κίτρινο. Γυρίζουμε αριστερόστροφα το δίσκο μας. Πρέπει να θυμόμαστε και να γυρίζουμε το δίσκο μας πάντα προς την ίδια κατεύθυνση.Ίσως σημειώνοντας με ένα βελάκι πάνω στο δίσκο να μην μπερδευόμαστε. Η κόρη μου έχει φτιάξει πολλά και το έχει πάρει το "κολάι" !
...ένα, δυο, τρία και το βάζουμε στην κενή θέση.

Παίρνουμε το νήμα, μετράμε 1-2-3 και...
7) Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μετρώντας 1-2-3. Είναι σημαντικό να γυρίζουμε πάντα προς την ίδια φορά το δίσκο μας. Σιγά σιγά θα δούμε από την πίσω πλευρά του δίσκου μας να δημιουργείται το βραχιόλι μας. Συνεχίζουμε να πλέκουμε μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό μήκος. Η όλη διαδικασία είναι πολύ εύκολη, πολύ ευκολότερη από ότι να τη περιγράψει κανείς :)    Προσωπικά με έχει βοηθήσει πολύ σε μέρες που έπρεπε να βρω κάτι να απασχολήσω τις μικρές μου!

...το βάζουμε στην κενή θέση.
Εδώ το βραχιόλι το φτιάχνουμε με 7 διαφορετικά χρώματα για να είναι πιο εύκολα κατανοητό. Είναι πολύ ωραίο σε διχρωμία ( το καλοκαίρι φτιάξαμε πολλά σε κίτρινο-μαύρο και σε άσπρο-μαύρο) και είναι πολύ ωραίο και με άλλα υλικά. Πειραματιστείτε με διάφορα υλικά και χρώματα και το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει.

8) Αφού το βραχιόλι σας μεγαλώσει αρκετά, απλά βγάζουμε τα νήματα από το δίσκο και τα δένουμε όλα μαζί πάλι σε κόμπο, όπως κάναμε και στην αρχή.


Βγάζουμε τα νήματα και τα δένουμε όλα μαζί σε κόμπο

9) Αφήνουμε ένα μικρό κενό και ξαναπιάνουμε με κόμπο τα νήματα. Αυτό το μικρό κενό θα είναι το κούμπωμα μας, από εκεί μέσα θα περνάει ο πρώτος κόμπος που κάναμε και το βραχιόλι θα παραμένει στη θέση του. Κόβουμε ό,τι περισσεύει.

Με τη βοήθεια ενός μολυβιού εδώ κάνουμε και το δεύτερο κόμπο

Κόβουμε ό,τι περισσεύει.
10) Έτοιμο!!!

Το βραχιολάκι φορεμένο από τη δημιουργό του!







Αυτή είναι η σημερινή μας χειροτεχνία.  Πλέξτε ένα βραχιολάκι. Εσείς θα ηρεμήσετε και σίγουρα κάποιο πιτσιρίκι θα σας λατρέψει! 
Σας φιλώ!!!                                                                                                                                                                                                                                                                                                               πηγη   http://missticklemepink.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου