Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Φτιάξτε Σπιτική Μαρμελάδα Εύκολα!

Υλικά    Φρούτα ,ζάχαρη,φρέσκο χυμό λεμονιού

Οδηγίες   Η μαρμελάδα είναι ένα από τα πιο απλά γλυκά! Αρκούν μερικά ώριμα φρούτα, ζάχαρη, αποστειρωμένα βάζα και η απλή τεχνική της… όλα τα άλλα είναι θέμα φαντασίας! Μαρμελάδα μπορείτε να φτιάξετε σχεδόν με όλα τα φρούτα, μπορείτε φυσικά να τολμήσετε και συνδυασμό αυτών!
  • Μερικές χρήσιμες πληροφορίες πριν ξεκινήσετε!
  • 1. Επιλέξτε το αγαπημένο σας φρούτο, φροντίστε να είναι ώριμο ώστε να πάρετε το καλύτερο αποτέλεσμα! Μπορείτε να διαλέξετε να φτιάξετε την μαρμελάδα σας με 2 υφές, είτε με κομματάκια φρούτου, είτε με την πούλπα τους, αυτό όμως είναι κάτι που θα προσαρμόσετε στα δικά σας γούστα!
  • 2. Μπορείτε να δώσετε στην μαρμελάδα σας όση γλυκύτητα επιθυμείτε, πάντα θα έχετε κατά νου ότι η λιγότερη ζάχαρη που πρέπει να προσθέσετε είναι σχεδόν το μισό βάρος των φρούτων και αυτό αναλόγως το φρούτο, η υφή του αλλά και η γλυκύτητα που μπορεί να δώσει από μόνο του στο τελικό αποτέλεσμα της μαρμελάδας!
  • 3. Αφού καθαρίσετε τα φρούτα ζυγίστε τα ώστε να έχετε το βάρος τους σαν οδηγό για την προσθήκη ζάχαρης.
  • 4. Φρούτα τύπου εσπεριδοειδών έχουν διαφορετική διαδικασία από τα υπόλοιπα φρούτα.Αν θέλετε να φτιάξετε λοιπόν μια μαρμελάδα από εσπεριδοειδή, ακολουθήστε την εξής διαδικασία: Ξύστε τα φρούτα  και κρατήστε το ξύσμα, αφαιρέστε το λευκό μέρος με τις ίνες, μιας και αυτό θα πικρίσει ιδιαίτερα την μαρμελάδα και κρατήστε το λευκό καθαρό μέρος και την ζουμερή τους σάρκα. Αφαιρέστε από την σάρκα από την μεμβράνη και ψιλοκόψτε την, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την σάρκα απλά πάρτε τον χυμό τους! Βράστε το μέρος της λευκής σάρκας για να ξεπικρίσει και ψιλοκόψτε τις. Αν θέλετε μπορείτε να πολτοποιήσετε όλα τα μέρη.
  • 5. Στα μικρά φρούτα τύπου φράουλες, κεράσια, βατόμουρα κτλ. προσθέστε οπωσδήποτε την μισή ποσότητα ζάχαρης από το βάρος τους γιατί θα βγάλουν αρκετά υγρά αλλά και είναι πιο όξινα! Μπορείτε αφού τα καθαρίστε να τα ψιλοκόψτε ή να τα πολτοποιήστε!
  • 6. Τα σαρκώδη φρούτα μήλα, βερίκοκα, ροδάκινα, κυδώνια κτλ. είναι τα πιο εύκολα φρούτα για να φτιάξετε μαρμελάδα ακόμη και αν είστε αρχάρια, δίνουν υπέροχη υφή στην μαρμελάδα, δεν βγάζουν πολλά υγρά και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη ποσότητα ζάχαρης γιατί συνήθως είναι γλυκά όταν είναι ώριμα! Απλά καθαρίστε τα και ψιλοκόψτε τα ή πολτοποιήστε τα! Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα τριμμένο μήλο κατά το δέσιμο, μέσα σε τουλπάνι,  το οποίο θα πιέσετε προς το τέλος της διαδικασίας ώστε να πάρετε τον πολτό του και  βοηθά την μαρμελάδα να πήξει, με λιγότερη ποσότητα ζάχαρης.
  • 7. Βάλτε τα φρούτα στην κατσαρόλα που θα το βράσετε, να καλύψετε με την επιθυμητή ποσότητα ζάχαρης και να τα αφήσετε στο ψυγείο 5-6 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους, το σιρόπι που θα προκύψει θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα στην μαρμελάδα, χωρίς προσθήκη νερού! Στα σαρκώδη φρούτα προσθέστε περίπου 1 φλιτζάνι νερό ανά κιλό φρούτο.
  • 8. Το λεμόνι είναι απαραίτητο για την παρασκευή μιας μαρμελάδας, τόσο προσθέτοντας μερικές σταγόνες στο τέλος της αλλά και ραντίζοντας τα φρούτα που μαυρίζουν ώστε να παραμείνει λευκή η σάρκα τους!
  • 9. Το δέσιμο είναι εύκολο αρκεί να έχετε στον νου σας ότι παίζει πάντα ρόλο η ένταση της θερμοκρασίας που θα βράσουμε την μαρμελάδα, τα υγρά των φρούτων  αλλά και η κατσαρόλα, προτιμήστε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο! Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να διαπιστώσετε αν έδεσε η μαρμελάδα είναι τα παρακολουθείτε τα τοιχώματα της μαρμελάδας στην κατσαρόλα ή στο ξύλινο κουτάλι που θα την ανακατεύετε, όπου τα υπολείμματα της θα πρέπει να στέκονται ρευστά και όχι να έχουν κολλώδη υφή! Επίσης να θυμάστε ότι η ρευστή μαρμελάδα όταν κρυώσει θα σταθεροποιηθεί!
  • 10. Χρησιμοποιήστε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, τα οποία κλείνουν ερμητικά και βιδώνουν.

  • Ξεκινώντας την διαδικασία…
Βάλτε τα φρούτα με την ζάχαρη να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις πάρουν την πρώτη βράση χαμηλώνετε την φωτιά και ανακατεύετε συχνά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα! Ο χρόνος που χρειάζεται μια μαρμελάδα να δέσει και ανάλογα το φρούτο είναι μέχρι 30-35 λεπτά. Όσο περισσότερο θα βράζετε την μαρμελάδα θα σκουραίνει και θα πικρίζει γιατί θα καραμελώνει η ζάχαρη! Προσοχή όμως δεν πρέπει η μαρμελάδα σας να είναι ρευστή με υγρά, σαν κομπόστα γιατί θα μουχλιάσει σύντομα! Προσθέστε μερικές σταγόνες λεμόνι μόλις δέσει η μαρμελάδα και αποσύρετε από την φωτιά! Αν έχετε προσθέσει μπαχαρικά, μυρωδικά ή βότανα στην μαρμελάδα τα αφαιρείτε!  
  • Πως θα διατηρήσετε τις μαρμελάδες σας…
Τα βάζα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πεντακάθαρα και αποστειρωμένα. Είναι μια απλή διαδικασία! Πλένετε καλά τα βάζα τα σκουπίζετε και τα βάζετε στην σχάρα του φούρνου, τα κρατάτε για 10 λεπτά στους 120°C Κελσίου στον φούρνο. Μοιράζετε την μαρμελάδα στα αποστειρωμένα βάζα, όσο είναι καυτή. Βιδώστε και γυρίστε ανάποδα! Μόλις κρυώσει το περιεχόμενο είναι πανέτοιμες!
  • Μερικές ιδέες για υπέροχες μαρμελάδες…
Μην διστάσετε να κάνετε συνδυασμούς φρούτων μήλο με μπανάνα, λεμόνι πορτοκάλι, μικρά κόκκινα φρούτα, ανανά με πορτοκάλι ή απλά πειραματιστείτε με τα αγαπημένα σας φρούτα! Επίσης τα ξύσματα των εσπεριδοειδών ή το τζίντζερ θα δώσουν τέλειο άρωμα στις μαρμελάδες σας, χρησιμοποιήστε επίσης αρωματικούς συνδυασμούς όπως βανίλια, κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο, γαρίφαλο, κάρδαμο, μαστίχα ή ακόμη λουίζα, αρμπαρόριζα, λεβάντα, ιβίσκο! Επίσης μπορείτε να προσθέσετε και κομματάκια κουβερτούρας ή ξηρούς καρπούς όπως καρύδα και, παπαρουνόσπορο,  αμύγδαλο… προσθέστε τα αφού κρυώσει η μαρμελάδα και δώστε υπέροχη γεύση, υφή και όψη στην μαρμελάδα σας!                                                                                               πηγηhttp://www.gluko.gr/spitiki-marmelada/                                                                                                                                                                                                                 Μία Καλημέρα γλυκιά με γλυκά και μαρμελάδες φρούτων ..ίσως το πιο χρήσιμο συστατικό για την παρασκευή των γλυκών μας      Σοκολατάκια ,Μπισκότα,Τάρτες,Κέικ, Κρέμες κλ ,Σαν πρωινό μαζί με  φρεσκοψημένο χωριάτικο ψωμί η ακόμα καλύτερα μαζί με γιαούρτι  Η Μαρμελάδα πορτοκάλι  κατά την γνώμη μου  (τώρα είναι η εποχή της  )έχει τις περισσότερες χρήσεις στα γλυκά μας Εγώ την  έφτιαξα με Ικαριώτικα πορτοκάλια  και το αποτέλεσμα  ... άριστο !Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσετε!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου