Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Βήμα προς Βήμα Ανακαλύπτοντας το Σπάνιο Φλισκούνι της Ικαρίας!


Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μου κάνουν οι επισκέπτες στο Νησί είναι     Έχετε Φλισκούνι? Πάντα αναρωτιόμουν γιατί το φλισκούνι της Ικαρίας είναι τόσο περιζήτητο Βγήκα λοιπόν στους αγρούς και τα ποτάμια προς αναζήτηση  του , αλλά άφαντο το άτιμο! Ετσι λοιπόν έκανα την πρώτη μου διαπίστωση Αυτό το βότανο είναι ΔΥΣΕΎΡΕΤΟ Για καλή μου τύχη βρήκα μετά απο πολύ αναζήτηση δυο ,τρεις ρίζες από μια καλή γειτόνισα και τις φύτεψα κοντά σε νερό (απαραίτητο) Όλο το Καλοκαίρι τά φρόντιζα με μεγάλη αγάπη περιμένοντας πως και πως θα ανθίσουν, και αυτό, δεν άργησε καθόλου Οι δυο ρίζες έγιναν πολλές και ε γέμισε ο τόπος από   μικρά μοβ λουλουδάκια Έκοψα τα μισά για να τα ξεράνω  αλλά μου φάνηκαν λίγα και λυπήθηκα.. !Μετά απο λίγες μέρες όμως το Φλισκούνι ξανά άνθισε ..και όσο το έκοβα αυτό ξανά άνθιζε σαν να μου έλεγε  κλάδεψε με έχω πολλά ακόμα να σου προσφέρω.....! Έτσι λοιπόν έκανα και την δεύτερη διαπίστωση μου, το Φλισκούνι είναι το βότανο της προσφοράς και της αναγέννησης!Αφού το ξέρανα το έκρυψα σε ένα ντουλάπι σαν ένα πολύτιμο θησαυρό! Κάποιος μου είχε πει οτι πάει πολύ με τα βραστά κρέατα (γίδα) αλλά εγώ  λιπαινόμουν να το δοκιμάσω  Κατά καιρούς άνοιγα το βάζο και το μύριζα Τι όμορφο άρωμα ... Δυνατό ,Αναζωογονιτικό ,Πιπεράτο .....έφτανε μέχρι τα πνευμόνια μου και τα ευωδίαζε  (πολυ τσιγαρο βλεπεις) !Όταν έφτασαν τα πρώτα κρύα του Χειμώνα  μαζί με τα κρυώματα έφτιαξα και το τσάι από το Φλισκούνι κάπως έτσι  Έριξα  ένα κουτάλι της σούπας σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το άφησα σκεπασμένο για 5-15 λεπτά. (του έβαλα και λίγο μέλι για να το γλυκάνω) Το  έπινα 2-3 φορές την ημέρα, μετά το φαγητό.  Για εξωτερική χρήση,το έκανα  γαργάρες και κομπρέσες .και ως θαύμα αντίο Γρίπη ! Έτσι έφτασα και στην τρίτη διαπίστωση  μου ... αυτό το μικρο αρωματικό φυτό είναι  ένας πολύτιμος σύμμαχος μας κατά των ιώσεων  και των φλεγμονών  σε όλο μας σχεδόν το σώμα !Λειτουργεί θεραπευτικά ξεκινώντας απο το κεφάλι  θεραπεύει τον πονοκέφαλο ,  έναν  πονόδοντο . Προσφέρει ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά .. βραστά κρέατα   σε σαλάτες, σούπες και σάλτσες.(με μέτρο)Τ α έλαια του προστίθενται σε κρέμες που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και προφυλάσσει από τους ψύλλους. Λίγα αποξηραμένα φύλλα στο μαξιλάρι ή το καλάθι των κατοικίδιων ζώων κρατά τους ψύλλους μακριά.... Για  τον κοκίτη και γενικότερα για παθήσεις των αναπνευστικών οργάνων.  Τονώνει το νευρικό σύστημα καθώς και την καρδιά, σε οινοπνευματούχα παρασκευάσματα (λικέρ)  Κατά του άσθματος,  Το αφέψημα του φυτού σε κρασί το χρησιμοποιουν ακομα και τωρα οι Ικαριωτες  ως μαλακτικό και διαλυτικό, σε πλύσεις και κομπρέσες για να <<ανοίγει>> τα αναπνευστικά όργανα. Με καταπλάσματα επίσης στους μαστούς των λεχώνων σταματούσαν την γαλακτόρροια.Σε υψηλές δόσεις είναι αφροδισιακό. Ακόμα είναι ευστόμαχη και βοηθά σε περιπτώσεις γαστραλγιών, εντεραλγιών και οδονταλγιών. Δρα κατά των νευρικών εμετών, των μητρόπονων, ιλίγγων
Συνδυάζεται καλά με δυόσμο,φασκόμηλο , και γλυκάνισο ως αντιγριπικό  Το έγχυμα του βοτάνου είναι χρήσιμο για πλύση πληγών που πυορροούν. Το κατάπλασμα του βοτάνου βοηθά σε αποστήματα, δοθιήνες και μώλωπες. Σε γαργάρες κάνει καλό σε παθήσεις του ρινοφάρυγγα, τον βήχα και γενικά ασθματικές και γριπώδεις καταστάσεις. Το μάσημα των νωπών φύλλων δρα ως αντιεμετικό και είναι χρήσιμο για να απαλλαγεί κανείς από την μυρωδιά του σκόρδου.     Σε ένα παλιό Ιατροσοφικόν μάλιστα δίνουν την ακόλουθη συνταγή «χόχλασε νερόν 50 δρ.βάλε μέσα 5 κλωνιά γλυφόνι(Φλισκουνι), σκέπασέ το έως να γένη χλιαρόν και πίετο και είναι ωφέλιμον»  Στην Κρήτη ήταν βότανο γνωστό στη λαϊκή ιατρική. Το χρησιμοποιούσαν σαν βραστάρι θερμαντικό, κατά της διάρροιας και των εντερικών παρασίτων. Το χρησιμοποιούσαν ακόμη ως αντίδοτο για τις ξινίλες. Στα παιδιά το έδιναν  αν είχαν κοκίτη με μέλι ή ζάχαρη. Στην Αγιά Ρούμελη Σφακίων το χρησιμοποιούσαν κατά της διόγκωσης της σπλήνας. Το έβαζαν και κοπανισμένο ως κατάπλασμα σε ερεθισμούς δέρματος. Στο Ηράκλειο το έλεγαν μέντα και θεωρούσαν ότι διέγειρε τις «επαναστάσεις της σαρκός»! Έτσι δεν έκανε να το πίνουν τα καλά κορίτσια!                                                                                                                                           Αντίθετα εδώ στην Ικαρία το πίνουμε όλα τα<<καλά και κακά >> κορίτσια και αγόρια ίσως γιατί οι «επαναστάσεις παντός είδους» είναι στην ιδιοσυγκρασία μας.......?

Ιδιοσυγκρασία μας ....!                                                                                                                                                                                                                                           Έχει επίδραση επί του ήπατος, κατά της διάρροιας των μυϊκων συσπάσεων (κράμπες).


Το       ΦΛΙΣΚΟΥΝΙ  στην
λατινική ονομασία του  λέγετε MENTHA aquatica (Μέντα η υδροχαρής). Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Λατινικά συνώνυμα είναι τα MENTHA palegium,  PULEGIUM, MENTHA podagraria
Είναι πολυετές φυτό με ποικιλία μορφών, με έμμισχα ωοειδή φύλλα, οδοντωτά και επιμήκη. Στέλεχος όρθιο ή πλάγιο, πρασινωπό ή κοκκινωπό, χνουδωτό. Αρχικά το Φλισκούνι σχηματίζει ένα μικρό φυτό που αναδίνει έντονο άρωμα μέντας. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, οι μίσχοι αναπτύσσονται στητοί, σε ύψος 50 εκατοστών περίπου και το ανώτερο ζευγάρι φύλλων περιβάλλεται από σπείρες λουλουδιών.
Είναι φυτό που δείχνει την ύπαρξη νερού. Φυτρώνει κατά μήκος των ποταμών, ρυακιών, σε υγρούς τόπους και έλη.
Το συναντούμε με τις ονομασίες Φλισκούνι (παντού), Φλεσκούνι (Κέρκυρα), Φλουσκούνι, Αγιασμός (Κεφαλονιά), Γληφόνι ή Βληχόνι, Βρωμοδυόσμος, Γλεχούνι, Γληχούνι (Σίφνο), Γλυφωνάκι.



Ιστορικά στοιχεία:

 Είναι το λουλούδι που αγάπησε η Μήδεια ή για την ακρίβεια το δηλητηριώδες βότανο που χρησιμοποίησε για να σκοτώσει, σύμφωνα με τη μυθολογία, τα παιδιά της.
Το όνομά του προέρχεται από τον τόπο όπου φύτρωνε, τη μυθική Κολχίδα.
Είναι ένα δηλητηριώδες φυτό -και για τον λόγο αυτό η χρήση του θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή!Όχι λοιπόν  καθημερινή χρήση γιατί είναι πολύ δυνατό βότανο Συστήνεται, να αποφεύγεται η υπερβολική χρήση του κατά την εγκυμοσύνη     λόγω
κινδύνου αποβολής από τις συσπάσεις της μήτρας. Στην Ικαρία γιαυτές τις ιδιότητες του  το  χρησιμοποιούσαν σαν το βότανο της μη επιθυμητής εγκυμοσύνης Πίνοντας το σε μεγάλες ποσότητες τερμάτιζαν τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες 
Το εκχύλισμα του θεραπεύει την ουρική αρθρίτιδα, κάτι το οποίο ήταν γνωστό από την εποχή του Διοσκουρίδη τον 1ο αι. μ.Χ.  Θεωρούσε το βότανο σπουδαίο αντιαρθριτικό φάρμακο και για τον λόγω αυτό το ονόμαζε και «μέντα ποδαγκράρια». Ο Κέλσιος  (2ος αιώνας μ.Χ.) συνιστούσε τον ατμό του φυτού κατά των πόνων των δοντιών.  Ο Γκίλιμπερ συνιστούσε το αιθέριο έλαιο της μέντας σε επαλείψεις κατά της γαλακτικής εμφράξεως των μαστών.
Στην Κύπρο το λένε «Πριντζίολο» και λένε ότι σε υψηλές δόσεις είναι αφροδισιακό.  Φύτρωνε άφθονο έξω από τα τείχη «έξω απ’ τω Χανιώ, την Πόρτα» στα χεντέκια. Οι χωρικές το έβαζαν στις σταφίδες τις σπιτικές για μυρωδιά και κατά των ζουζουνιών. Αποκαλούσαν δε «Φλισκούνη», τον καχεκτικό άνθρωπο (προφανώς λόγω του λεπτού σχήματος του φυτού).

Συστατικά-χαρακτήρας:
Όλα τα είδη μέντας μοιάζουν στα συστατικά τους με την «μέντα την πιπερώδη». Το φλισκούνι θεωρείται ότι είναι πιο περιεκτικό σε συστατικά.
Τα φύλλα περιέχουν αιθέριο έλαιο, ρητίνες, πικρή ουσία και τανίνη. Το αιθέριο έλαιο δεν περιέχει μεντόλη όπως συμβαίνει με την MENTHA piperita.
Άνθιση – χρησιμοποιούμενα μέρη - συλλογή:
Ανθίζει από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές. Συλλέγεται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.


Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:

Δρα ως αντιφυσητικό, χολαγωγό, αντιδιαρροϊκό, σπασμολυτικό.
Το έγχυμα των νωπών φύλλων δίνει ένα  εξαιρετικό αντιφυσητικό τσάι, σαν εκείνο της MENTHA piperita αλλά χωρίς τα μειονεκτήματα της μεντόλης.                                                 Το Φλισκούνι είναι ένα μεγάλο Α
ντιφλεγμονώδες βότανο και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε με Αγάπη και Σύνεση για να το αφήσουμε κληρονομιά  στις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουνε !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου