Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ποιες τροφές βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου;

    Η επιστημονική κοινότητα συνεχώς  μελετάει τον ρόλο της διατροφής στην ανάπτυξη του καρκίνου. Η έρευνα έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη ότι η πρόσληψη  φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και σπόρων μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της ανάπτυξης του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και του ορθού. Εκτός από τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακής νόσου, της υπέρτασης, της παχυσαρκίας, του διαβήτη, και άλλες χρόνιες παθήσεις μπορεί επίσης να αποτραπεί με την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών. Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι η συνολική πρόσληψη λίπους μεγαλύτερη από 30 τοις εκατό των συνολικών θερμίδων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η συνολική πρόσληψη λίπους περιλαμβάνει κορεσμένα λίπη και πολυακόρεστα λίπη. 
Ποιες τροφές βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου;

Μολονότι οι ερευνητικές μελέτες είναι ασαφείς αυτή τη στιγμή, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα συστατικά των τροφίμων μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων τα φυτοχημικά, τα αντιοξειδωτική, και τα ω-3 λιπαρά οξέα.
Ποια είναι τα φυτοχημικά (ή φυτοθρεπτικά συστατικά);

Φυτοχημικά είναι οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά για να τα προστατεύουν  από βακτήρια, ιούς και μύκητες. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, πράσινο, λευκό, μπλε, μοβ), δημητριακά ολικής αλέσεως / δημητριακά, και τα φασόλια περιέχουν φυτοχημικά  που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου καθώς και το διαβήτη, τ ην υπέρταση, και  την καρδιακή νόσο. Η δράση των φυτοχημικών ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα και τον τύπο του τροφίμου. Μπορούν να δρουν ως αντιοξειδωτικά και προστατευτικά θρεπτικά συστατικά, ή να εμποδίσουν τις καρκινογόνες ουσίες (παράγοντες που προκαλούν καρκίνο) από τη διαμόρφωση τους
Ποιες είναι οι συγκεκριμένες πηγές φυτοχημικών;

Η παρακάτω λίστα είναι μια  λίστα των φυτοχημικων που βρίσκονται στα τρόφιμα:

    Allicin βρίσκεται στα κρεμμύδια και το σκόρδο. Allicin μπλοκ εξαλείφει ορισμένες τοξίνες από βακτήρια και ιούς.
    Οι ανθοκυάνες που βρίσκονται στο κόκκινα και μπλε φρούτα (όπως τα σμέουρα και τα βατόμουρα) και τα λαχανικά.  βοηθούν  στο να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και  τους όγκους, στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, και την καταπολέμηση της φλεγμονής και διαφόρων αλλεργιών.
    Οι Biflavonoids βρίσκεται στα εσπεριδοειδή.
    Τα καροτενοειδή βρίσκονται σε σκούρα κίτρινα, πορτοκαλί και βαθύ πράσινα φρούτα και λαχανικά, όπως οι ντομάτες, ο μαϊντανός, τα πορτοκάλια, ροζ γκρέιπφρουτ, και το σπανάκι.
    Τα φλαβονοειδή  βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρασί, το πράσινο τσάι, τα κρεμμύδια, τα μήλα, το λάχανο, και τα φασόλια.
    Οι Ινδόλες βρίσκονται στο μπρόκολο, bok choy, λάχανο,  λαχανάκια Βρυξελλών, γογγύλια και (επίσης γνωστή ως "σταυρανθή" λαχανικά). Περιέχουν θείο και ενεργοποιούν παράγοντες που καταστρέφουν τις καρκινογόνες χημικές ουσίες.
    Οι ισοφλαβόνες  βρέθηκαν στη σόγια και τα προϊόντα σόγιας.
    Οι λιγνινών βρίσκονται στο λιναρόσπορο και προϊόντα ολικής αλέσεως.
    Η λουτεΐνη βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μπορεί να αποτρέψει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του μαστού.
    Το λυκοπένιο βρίσκεται κυρίως στα προϊόντα τομάτας. Όταν μαγειρεύονται,.... φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιακής προσβολής.
    Τα φαινολικά Βρίσκεται σε εσπεριδοειδή, χυμούς φρούτων, δημητριακά, όσπρια και ελαιούχοι σπόροι. Πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικά ισχυρό, και έχει μελετηθεί για μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένωντην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και όγκους, και την καταπολέμηση της φλεγμονής, αλλεργίες, και  θρόμβοι αίματος. 

Φυτοχημικά που δεν μπορούν να βρεθούν σε συμπληρώματα και βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα. Τροφές πλούσιες σε φυτοχημικά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    μπρόκολο
    μούρα
    soynuts
    αχλάδια
    γογγύλια
    σέλινο
    καρότα
    σπανάκι
    ελιές
    ντομάτες
    φακή
    πεπόνι
    σκόρδο
    βερίκοκα
    κρεμμύδια
    σπόρων προς σπορά
    σόγια
    πράσινο τσάι
    μήλα
    λάχανο
    Λαχανάκια Βρυξελλών
    bok choy
    λάχανο
    κόκκινο κρασί 

Δεν υπάρχει συνιστώμενη διαιτητική οδηγία για  τα φυτοχημικά. Τρώτε μια  ποικιλία τροφών, που να περιλαμβάνει αφθονία φρούτων και λαχανικών, για να εξασφαλιστεί ότι παίρνετε επαρκείς ποσότητες στη διατροφή σας.
Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν την διαδικασία οξείδωσης και δρουν ως προστατευτικοί παράγοντες. Προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών . Οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται  στα υγιή κύτταρα,  αλλάζοντας το DNA τους, επιτρέποντας στους όγκους να μεγαλώνουν. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη για να ερευνηθεί ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.

Αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν:

    βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)
    Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI),  η βιταμίνη C μπορεί να προστατεύσει από το καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του στομάχου και του οισοφάγου και μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων του ορθού, του παγκρέατος, και του τραχήλου.  γνωστή ως ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη C μπορεί να παρέχει προστασία έναντι του μαστού και τον καρκίνο του πνεύμονα.

     Θρεπτικά υλικά , τρόφιμα  με καλές πηγές της βιταμίνης C:

        ένα μέτριο πορτοκάλι - 69 mg

        1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού - 124 mg

        1 μέτρια  πράσινη πιπεριά - 106 mg

        1 φλιτζάνι ωμες φράουλες - 81 mg

        1 φλιτζάνι κομμένο σε κύβους παπάγια - 86 mg

        1 μέτριο κουτάλι  κόκκινο πιπέρι - 226 mg

        1/2 φλιτζάνι βρασμένο μπρόκολο - 58 mg 

    Η συνιστώμενη διαιτητική οδηγια  (RDA) για τη βιταμίνη C έχει πρόσφατα αυξηθεί σε 75 mg ανά ημέρα για τις γυναίκες και 90 mg ανά ημέρα για τους άνδρες. Ασφαλής ανώτατο όριο = 2.000mg.  σε υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας ή nephrotoxins, ανώτατο όριο = 500mg. 

    β-καροτένιο
    Βήτα καροτίνη, επίσης γνωστή ως προβιταμίνη Α, μπορεί να βοηθήσει στο  να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, αυτή η θρεπτική ουσία μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου, ενισχύοντας τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια εργάζονται για να εμποδίσουν τις ελεύθερες ρίζες  να καταστρέψουν το υγιές κύτταρο

    Καλές πηγές βήτα-καροτίνης είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη και κίτρινα-πορτοκαλί φρούτα και τα λαχανικά. Στο σώμα, η  βήτα καροτένιο μετατρέπεται σε Α. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη βήτα καροτίνη συνιστάται και ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης  Καρκίνου του στομάχου, του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού και καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού να γίνει μια οριστική σύσταση σχετικά με την κατανάλωση β-καροτένιο. . Υψηλή πρόσληψη βήτα-καροτίνης σε μορφή συμπληρώματος μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα όπως οι καπνιστές, και δεν συνιστάται.

    Ενώ υπάρχει μια συνιστώμενη διαιτητική οδηγία για τη βιταμίνη Α (ασφαλές ανώτατο όριο = 25.000 IU ή 15mg), δεν υπάρχει  καμία για το β-καροτένιο. Παραδείγματα ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο είναι τα ακόλουθα:
        καρότα
        σκουός
        λάχανα
        σπανάκι
        γλυκοπατάτες
    βιταμίνη Ε
    Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά.Η Βιταμίνη Ε εργάζεται ως αντιοξειδωτικό. Μετά από Έρευνες υπάρχουν αποδείξεις ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να προστατεύσει έναντι του προστάτη και του παχέος εντέρου. Η συνιστώμενη διαιτητική οδηγία για τη βιταμίνη E είναι 15 mg ανά ημέρα. Το ανώτατο όριο των ενηλίκων για τη βιταμίνη E είναι 1.000 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα. Καλές πηγές βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
        1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο - 6,9 mg
        1 ουγγιά σπόρους ηλίανθου - 14 mg
        1 ουγκιά αμύγδαλα - 7,4 mg
        1 ουγκιά φουντούκια - 4,3 mg
        1 ουγκιά φιστίκια - 2,1 mg
        3/4 φλιτζανιού δημητριακά πίτουρο - 5,1 mg
        1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως - .23 mg
        1 ουγκιά φύτρο σιταριού - 5,1 mg 

    Δεδομένου ότι ορισμένες πηγές βιταμίνης Ε είναι πλούσια σε λίπος. Μια συνθετική μορφή της βιταμίνης Ε είναι διαθέσιμη ως συμπλήρωμα. Συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε είναι πιθανόν να μην απαιτείται για τα περισσότερα άτομα, επειδή η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποθηκεύεται στο σώμα μας. . Επίσης, οι μεγάλες δόσεις της βιταμίνης Ε από συμπληρώματα δεν συνιστάται για άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά και κάποια άλλα φάρμακα, γιατί η  βιταμίνη μπορεί να επηρεάσει τη δράση του φαρμάκου. Μια καλή  διατροφή  περιλαμβάνει ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά. 

Δεν υπάρχει συνιστώμενη διαιτητική οδηγία  για τα αντιοξειδωτικά. Τρώτε ποικιλία τροφών, που περιλαμβάνει αφθονία φρούτων και λαχανικών, για να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε επαρκείς ποσότητες στη διατροφή σας.
Τι είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Οι ερευνητές μελετούν τις επιδράσεις  των ωμέγα-3 λιπαρά οξέα Έχουν ανακαλύψει ότι βοηθούν  στην καθυστέρηση ή τη μείωση της ανάπτυξης του όγκου σε καρκίνους  όπως είναι του μαστού και του προστάτη. Δεδομένου ότι το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρέπει να τα πάρουμε  από τρόφιμα ή  συμπληρώματα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν:


    αλφα-λινολενικό οξύ
    εικοσαπεντανοϊκό οξύ
    δοκοσαεξανοϊκό οξύ 

Πηγές  με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν:

    θαλασσινά, ιδιαίτερα τα τα ψάρια που βρίσκονται σε κρύο νερό , όπως ο σολομός, το σκουμπρί, σαρδέλες, ρέγκα,, ο τόνος, η πέστροφα (στόχος για τρεις έως τέσσερις μερίδες αυτών των ψαριών κάθε εβδομάδα)
  το  λινέλαιο και τα φασόλια,  τα νεφρά,  και η σόγια 

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει την αποφυγή των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα ή ασπιρίνη,  τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της υπερβολικής αιμορραγίας
    αν έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης,  τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να  να αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας
    εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε (Οι γυναίκες πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν από τη λήψη ωμέγα-3 συμπληρώματα ή κάποια άλλα συμπληρώματα διατροφής.)
    αν  έχετε εμμηνόρροια,  τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξης αναιμίας                                                                                                                                                                                                                                                                Πηγή    Μετάφραση      http://translate.googleusercontent.com/translate_c?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου