Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η χλωρίδα της Ικαρίας

Η Ικαρία είναι ένα νησί με άγρια ​​και παρθένα φυσική ομορφιά! Εδώ θα βρείτε σπάνια λουλούδια, τα δέντρα και τα ζώα που συνήθως δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές της Greece.Explore κάθε γωνιά του νησιού και να βρει τις πιο πολύχρωμα φυτά, τα βότανα, τα άγρια ​​ζώα που επιθυμείτε!
 Φελλόδεντρο. Στο Μονοκάμπι βρίσκεται το μοναδικό φελλόδεντρο της Ελλάδας
Υπήρξε μικρή έρευνα στην Ικαρία για τη χλωρίδα και αρκετά ανεξερεύνητο, παρά φυτογεωγραφική θέση του στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Η χλωρίδα της Ικαρίας αποτελείται από 92 οικογένειες, 401 γένη και 829 είδη. Ένας μεγάλος αριθμός των ειδών που βρίσκονται στην Ικαρία, ανήκουν σε τρείς οικογένειες: Leguminosae, Compositae και Gramineae, και υπάρχουν διάφορα είδη των οικογενειών Caryophyllaceae, Cruciferae, Labiatae και Umbelliferae.
Στο νότιο τμήμα του νησιού, είναι μερικά σπάνια ενδημικά είδη και υποείδη που βρέθηκαν, όπως οι εξής: της paeony της Ικαρίας (Paeonia mascula cariensis), και ιδίως το μοναδικό είδος Iberis runemarkii στην Πλαγιά. Αυτός ο υψηλός βαθμός ενδημικά είδη φυτών οφείλεται κυρίως στη γεωγραφική θέση του νησιού (κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας). Η ενδημική χλωρίδα περιλαμβάνει 42 είδη (5%): 15 είδη είναι ενδημικά του νησιού, 14 είδη είναι ενδημικά στα νησιά του Αιγαίου και 13 είδη είναι ενδημικά στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια, λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο νησί, περιοχές δημιουργήθηκαν, κατάλληλο για να υποστηρίξει νέες ποικιλίες. Σύμφωνα με μελέτες, το 27% (228 είδη) της συνολικής χλωρίδας της Ικαρίας ήταν αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ενώ μόνο το 10% (80 είδη) δημιουργήθηκε με φυσικό τρόπο. Τα ενδημικά είδη Linum gyaricum, Verbascum ikaricum, Nigella icarica, Polygonum icaricum, Symphytum icaricum, Rorippa icarica, προστατεύονται από την Ελληνική Νομοθεσία και περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Κόκκινο Κατάλογο των Παγκοσμίως Απειλούμενων φυτών και ζώων, στον κατάλογο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών της IUCN ( 1993), στην κατηγορία των απειλούμενων ειδών φυτών και χαρακτηρίζονται ως σπάνια είδη.
Άλλα σημαντικά είδη είναι είδος Campanula hagielia (συνίσταται στον Ευρωπαϊκό Κόκκινο Κατάλογο των Παγκοσμίως Απειλούμενων φυτών και ζώων), Pteris dentata (απειλούμενα είδη στην Ελλάδα και την Ευρώπη), Corydalis ένταξης, Muscari macrocarpum και Galanthus ikariea (που προστατεύονται από τη Σύμβαση CITES), Digitalis cariensis (που βρίσκονται μόνο στην Ικαρία), Dianthus elegans, Symphytum anatolicum κλπ.
Επίσης, θα βρείτε ένα «Perikathe» στο Ικάριο διάλεκτο, ένα είδος του Hawthorn (Crataegus monogyna) που φυτρώνει στα υψίπεδα της Ικαρίας και ο καρπός του είναι ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το αγγλικό όνομα του φυτού είναι Hawthorn.
Τα καθαρά Pinus brutia δάση και μικτές διαπλάσεις Cupressus sempervirens, βρίσκονται σε πολύ καλή διατήρηση στην Ικαρία, επειδή το νησί δεν έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό και τις ακραίες ανθρώπινη παρέμβαση. πηγηhttp://www.visitikaria.gr/en

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου