Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΕΓΚΥΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

https://gf1957.files.wordpress.com/2010/06/farmakacq0.jpg
Η ΑΣΥΛΛΟΓΙΣΤΗ χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και απαγορευμένων ουσιών στη γεωργία αυξάνει τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία με επιπτώσεις άμεσες ή μακροπρόθεσμες.
Διακρίνονται: σε «νευρολογικές ή αναπτυξιακές ανωμαλίες, διαταραχές του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, πνευματική υστέρηση και καρκίνο».
Οι βάσεις για την έναρξη της χρήσης των χημικών λιπασμάτων στη γεωργία ετέθεσαν από τον Justus Von Liebig το 19ο αιώνα και λόγω των διαρκώς αυξανόμενων διατροφικών αναγκών της ανθρωπότητας, η εφαρμογή τους επεκτάθηκε γρήγορα. Στην πορεία όμως πήρε άλλες διαστάσεις, επικίνδυνες για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και την «ανθρώπινη υγεία», μέσω της (δια)τροφικής αλυσίδας.
Απαραίτητη εδώ η διευκρίνιση ότι τα «λιπάσματα απαντούν στη φύση και δεν είναι τοξικά, ενώ τα χημικά φυτοφάρμακα είναι συνήθως τοξικά, που προστατεύουν τις καλλιέργειες από διάφορα παθογόνα επιβλαβή έντομα και μικρόβια».
Στην επιστημονική γλώσσα, λιπάσματα θεωρούνται οι ουσίες που «περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που είναι απαλλαγμένα από τοξικά συστατικά». Πρόκειται για τα «φιλικά στο περιβάλλον ή οικολογικά λιπάσματα που είναι ακατέργαστες πρώτες ύλες».
Με τα χρόνια οι ανθρώπινες δραστηριότητες στον τομέα της (εντατικής) γεωργίας και η μη ορθολογική χρήση χημικών υλικών έγιναν… θεσμός.
Ιδιαίτερα ευαίσθητα στα φυτοφάρμακα είναι τα νεαρά άτομα, κυρίως τα παιδιά: στις ΗΠΑ το Κέντρο Νοσημάτων αναφέρει ότι μέσω της τροφής περνούν οι επικίνδυνες χημικές ουσίες. Περισσότερα από 400 φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία για την αντιμετώπιση-καταπολέμηση ζιζανίων και εντόμων.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων FDA αναφέρει ότι περίπου τα μισά προϊόντα (από όσα ελέγχονται) στα πολυκαταστήματα-σουπερμάρκετ τροφίμων περιλαμβάνουν μετρήσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα βρίσκονται στο αίμα του 95% των Αμερικανών.
Σύμφωνα με αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών, έχουν βρεθεί υπολείμματα ουσιών 18 φυτοφαρμάκων -τρία είναι καρκινογόνα. Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει όρια και σε ό,τι αφορά τις παιδικές τροφές, με αποδεκτή τιμή ορίων το… μηδέν!
Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες του Γενικού Χημείου του Κράτους και του υπουργείου Υγείας, τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από την έκθεση στα φυτοφάρμακα σε σχέση με τους ενήλικους. Εχει αποδειχτεί ότι το έμβρυο και το παιδί μέχρι και την εφηβεία του κινδυνεύουν περισσότερο από τους ενήλικους από συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες και βεβαίως από τα φυτοφάρμακα.
Η έκθεση στα φυτοφάρμακα έχει επιπτώσεις που μπορεί να εκδηλωθούν αργότερα στην ενήλικη ζωή του παιδιού, με διαταραχές του ενδοκρινικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, καρκίνο κ.λπ. Το έμβρυο και το παιδί είναι περισσότερο ευάλωτα από τους ενήλικους στις επιδράσεις των χημικών ουσιών: Ο οργανισμός του παιδιού αναπτύσσεται συνεχώς, γι’ αυτό και έχει πολλαπλάσιες ανάγκες σε τροφή, αέρα και νερό ανά κιλό βάρους σε σχέση με τον ενήλικο.
Ως αποτέλεσμα, έχουμε τη διπλάσια και πενταπλάσια λήψη ουσιών που μπορεί να υπάρχουν στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα και τούτο διότι ο οργανισμός του αναπτύσσεται και απορροφά σε μεγαλύτερο ποσοστό τα τοξικά συστατικά -όπως ακριβώς και τα ωφέλιμα εξάλλου. Οι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού των παιδιών, όπως και οι μηχανισμοί αποβολής των τοξικών ουσιών είναι ασθενείς ή ατελείς.
Στα «παράθυρα ευπάθειας» κατά τη 2η-10η εβδομάδα της κύησης, που αρχίζει η δημιουργία των οργάνων, η έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λειτουργικές ανωμαλίες. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι ταχύτατη και πολύ ευάλωτη στις χημικές ουσίες. Αν η θηλάζουσα εκτεθεί στα φυτοφάρμακα, αυτά μπορεί να μεταφερθούν στο μητρικό γάλα.
Αμεσος στόχος
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην εργασία επισημαίνει ότι άμεσος στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι και «η ένταξη της διάστασης του φύλου στην πρόληψη κινδύνων στους κλάδους όπου απασχολούνται κυρίως γυναίκες». Στα παραδείγματα τέτοιων «κινδύνων και προβλημάτων υγείας» περιλαμβάνονται «τα φυτοφάρμακα».
Πολλές μελέτες ενοχοποιούν τα φυτοφάρμακα ως αιτία αιματολογικών καρκίνων σε παιδιά (παιδικό λέμφωμα non-Hodgkin, λευχαιμία). Από 27 μελέτες, οι 23 παρουσίασαν συσχετίσεις μεταξύ έκθεσης σε φυτοφάρμακα και λεμφωμάτων «non-Hodgkin».
Το σύγχρονο αγροτοδιατροφικό μοντέλο προτάσσει ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα: απαλλαγμένα από επιβλαβή υπολείμματα και φιλικά στο περιβάλλον και κατά συνέπεια όχι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Η δρ Χαρίκλεια Μινώτου, πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας για την οργανική γεωργία (IFOAM), τονίζει: Τετραετής μελέτη 33 πανεπιστημίων, που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε., έδειξε μεταξύ άλλων ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C και ιχνοστοιχείων σιδήρου, χαλκού, ψευδαργύρου και μεταβολιτών που θωρακίζουν το σώμα ενάντια στον καρκίνο (αλλά και τις καρδιοπάθειες).
Η λευκή βίβλος για την ασφάλεια των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως θέση τα βιολογικά να περιέχουν μηδενικά υπολείμματα τοξικών ουσιών (oppm).
Υπενθυμίζεται ότι τα φυτοφάρμακα βοήθησαν την ανθρωπότητα στην καταπολέμηση των επιδημιών και στον αγώνα για επάρκεια και ποιότητα τροφίμων. Ομως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι δηλητήρια και επομένως επικίνδυνα όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά». Και συνήθως δεν χρησιμοποιούνται!
πηγή: enet.grhttp://kartesios.com/?p=160301

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου