Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Φτιάχνω σπιτική σταφιδίνη από την εκχύλιση ξερής σταφίδας

                                               Φτιάχνω θρεψίνη: σταφυλόκρεμα ή σταφιδίνη

Η σπιτική σταφιδίνη μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη… χρειάζεται όμως προσοχή γιατί είναι αρκετά πιο γλυκιά.
Μια φέτα ψωμί αλειμμένη με σταφιδίνη σε μορφή κρέμας, τη θρυλική θρεψίνη, ήταν το καθιερωμένο κολατσιό των περισσότερων ελληνοπαίδων μέχρι και τη δεκαετία του ’60. Ένα παρόμοιο σιρόπι παράγεται κι από τα ξερά σύκα, αν κι έχει διαφορετική γεύση. Είναι αρκετά απλό να φτιάξει κανείς σταφιδίνη στο σπίτι. 

Ταιριάζει με φρέσκα, μαλακά κατσικίσια τυριά, με γιαούρτι, παγωτό και πολλές γλυκές δημιουργίες Μπορείτε να τη χρησιμοποιείται στο ψωμί, στις κρέπες, στα κέικς ακόμα και να αντικαταστήσετε την μερέντα που είναι γεμάτη συντηρητικά και θερμίδες, με την θρεψίνη που σας προσφέρει γλυκιά γεύση σταφυλιού χωρίς ζάχαρη και χημικά πρόσθετα.

Δροσιστικό αναψυκτικό: 1 μέρος σταφιδίνης και 5 μέρη παγωμένου νερού

Παρασκευή:
Σταφίδα Ικαρίας: Για τις σταφίδες χρειαζόμαστε μόνο τσαμπιά σταφύλι . 
Καταρχάς ξεραίνουμε τα τσαμπιά στον ήλιο για πολλές μέρες έπειτα 
φτιάχνουμε ένα υγρό από νερό στάχτη που λέγεται αλουσιά και τα 
ρίχνουμε μέσα για λίγα λεπτά και μετά ξανά στον ήλιο . Στη συνέχεια όταν είναι 
τελείως ξερά τις πλένουμε με νερό τις στραγγίζουμε τις χωρίζουμε μια 
μια και τις ψήνουμε στο φούρνο. : στην Ικαρία υπάρχει η μαύρη σταφίδα που συνηθίζεται από 
παλιά κυρίως από τα Σουλτανί σταφύλια

Η αναλογία σταφίδων νερού είναι 1: 2 (χρησιμοποίησα 2 φλ. μαύρες σταφίδες)
Αφήνουμε στις σταφίδες 48 ώρες στο νερό, να φουσκώσουν.
Μαζί με το νερό τις περνάμε στο μπλέντερ.
Σουρώνουμε το υγρό με ένα τουλουπάνι 2-3 φορές, πιέζοντας δυνατά με τα χέρια μας.
Μαζεύουμε το υγρό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 κ. σ. στάχτη. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για 2 ώρες, να κατασταλάξει η στάχτη. Αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί και σουρώνουμε ξανά με το τουλουπάνι.
Βάζουμε το υγρό στη φωτιά και μετά από 1-2 βράσεις χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει.

Αποθηκεύουμε το σιρόπι σε ένα καθαρό βάζο                         .
ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΣΤΑΦΙΔΙΝΗΣ
Βράζετε 640 γρ. γάλα και σ’ αυτό μουσκεύετε επί μια ώρα 450 γρ. μπαγιάτικο ψωμί. Ζυμώνετε, προσθέτοντας ανάλογη ποσότητα σταφίδων και 450 γρ. σιρόπι σταφίδας. Ανακατεύετε καλά προσθέτοντας το ψιλοκομμένο φλοιό ενός λεμονιού, και  2 κρόκους  αυγών, χτυπημένους. Ζυμώνετε και πάλι και προσθέτετε τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα. Ανακατεύετε καλά, μεταφέρετε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και το βάζετε στο φούρνο.  Αν θέλετε, όταν ζυμώνετε το μίγμα προσθέτετε κοπανισμένα αμύγδαλα ή κόντιτα, ιδίως γλυκό κίτρο σε κομματάκια.                                                   
“Η πουδίγκα αύτη είναι εξαίρετος την γεύσιν στοιχίζει μόνον 1 δρ. και 15 λεπτά και αρκεί διά 12 ανθρώπους”.
Εφημερίς των Κυριών, 3 Απριλίου 1894 


Η ιστορία της σταφίδας στην οικονομία της 
Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει τέσσερις φορές μέχρι σήμερα. Η πιο γνωστή πτώχευση πραγματοποιήθηκε το 1893, με τη διάσημη φράση που, φέρεται να είπε ο Χρ. Τρικούπης, «

"Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν" 

, λόγω της κρίσης η μαύρη σταφίδα- κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας- έπαψε να έχει ζήτηση στις διεθνείς αγορές . Το αποτέλεσμα αυτής της εθνικής καταστροφής ήταν η μετανάστευση των περίπου 300.000 Ελλήνων, κυρίως προς την Αμερική. Η Ελλάδα βρέθηκε υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, η οποία συλλέγονται, για λογαριασμό των δανειστών, οι φόροι των τιμολογίων του Πειραιά και του εθνικού μονοπωλίου, η οποία είχε ήδη καθιερωθεί για τα βασικά προϊόντα όπως το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαφρύ πετρέλαιο,  χαρτιά,  και στα τσιγαρόχαρτα. The Ladies Journal (εφημερίδα της εν λόγω περιόδου) ανακοινώνει "ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΖΑΧΑΡΗΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΑ» και ζητεί από τις νοικοκυρές να επιλύσουν το πρόβλημα της ακριβής ζάχαρης, αντικαθιστώντας  με το παχύ  σιρόπι. Το σιρόπι  της σταφίδας σε μορφή κρέμας, που είναι γνωστή ως threpsini,  Το 1936, προκειμένου να ενισχύσει τους παραγωγούς σταφίδας, Ο Μεταξάς απαγορεύει με διάταγμα τη χρήση της ζάχαρης στη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής, ενώ, την ίδια στιγμή , πηγαίνει σε αναστολή των πληρωμών προς την βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique, με την οποία είχε υπογράψει μια συμφωνία δανείου. Η Τράπεζα απευθύνει έκκληση στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς Δικαίου που είχε ιδρύσει ο ΟΗΕ κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών της. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, διότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους της χώρας. Το Διεθνές Δικαστήριο δέχεται τη ν ελληνική λογική και δικαιώνει την Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι ένα νομικό προηγούμενο που χρησιμοποίησαν πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα της Αργεντινής το 2003. 
επιμέλεια του Νίκου Ναυρίδη στο Πεδίο Δράσης Κόδρα, "Re-επεξεργασία Μνήμη και Ιστορία", 2011 Η σταφιδίνη ήταν το κυρίαρχο γλυκαντικό μέχρι το 1965, οπότε έπαψε να ισχύει ο νόμος. Σήμερα χρησιμοποιείται στην αρτοποιία, στη ζαχαροπλαστική και για την ενίσχυση των βαθμών του κρασιού.
ΠΗΓΕΣ https://historyofgreekfood.wordpress.com/ Ηistory of greek food http://www.ftiaxno.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου