Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΑΝΘΟΝΕΡΑ Τα «νερά» της Ομορφιάς και της Ευεξίας

Ίσως σας ακουστεί υπερβολικό, διαπιστώνω όμως πολύ συχνά, ότι είναι απίστευτα πολλές οι κοπέλες που δεν δίνουν την απαιτούμενη βαρύτητα στον σωστό καθαρισμό του δέρματος τους, σε αντίθεση με αυτήν που δίνουν στις κρέμες. Μόνο η κρέμα όμως, δεν αρκεί! Για μια σωστή περιποίηση χρειάζεται πρώτα σωστός καθαρισμός και τα αγνά σαπούνια ελαιολάδου είναι το πρώτο βήμα 
 
Το δεύτερο απαραίτητο βήμα όμως, είναι η τονωτική λοσιόν και φαίνεται, ότι οι περισσότερες, λόγω έλλειψης χρόνου ή άγνοιας το προσπερνούν. Δεν θα αναφερθώ στις κλασσικές χημικές τονωτικές λοσιόν, αλλά στις απόλυτα φυσικές, βιολογικές και λαχταριστά βιταμινούχες κι ευεργετικές για το δέρμα μας, τα ανεκτίμητα ανθόνερα που τονώνουν κι ενυδατώνουν το δέρμα.

Αφ΄ ενός του προσφέρουν την πρώτη δόση θρεπτικών συστατικών και βιταμινών μιας ολοκληρωμένης περιποίησης, αφ΄ετέρου δροσίζουν, τονώνουν, ενυδατώνουν και διατηρούν νωπή την επιδερμίδα με τέτοιο τρόπο, που βοηθάει την κρέμα να απλωθεί και να εισχωρήσει καλύτερα, αλλά και να «κλειδώσει» την υγρασία της. Προσφέρουν ευεξία, τόνωση, ενυδάτωση αλλά και ανακούφιση από πολλές ενοχλήσεις που εμφανίζονται στο σώμα, στα μαλλιά ή στο δέρμα και δρουν καταλυτικά ακόμα και στην ψυχική μας διάθεση. Σε πολλές δε περιπτώσεις, τα ανθόνερα θεραπεύουν δερματικά προβλήματα όπως ακμή ή πανάδες (λεβάντα, τειόδεντρο, αμαμελίδα) ακόμα και του τριχωτού της κεφαλής (δενδρολίβανο) ή του σώματος (μέντα για την κακοσμία και τα βακτήρια).




Τα ανθόνερα, δεν είναι απλά ευωδιαστά νεράκια που φέρουν το άρωμα των βοτάνων ή των φυτών. Τα σωστά, ποιοτικά κι ευεργετικά ανθόνερα είναι υδροδιαλύματα ή υδρολύματα, δηλαδή προϊόντα απόσταξης βοτάνων και διαθέτουν μερικά από τα πιο πολύτιμα συστατικά της φύσης, ένα σκαλί πιο κάτω στις ιδιότητες, από αυτές των αιθέριων ελαίων. Χρησιμοποιούνται ευρέως στην αρωματοθεραπεία, είτε μόνα τους είτε ως βασικό συστατικό των φυσικών καλλυντικών. Παράγονται κατά την διαδικασία παραγωγής του αιθέριου ελαίου, όπου μαζί με αυτό εξάγεται και το νερό του φυτού. Κατά την απόσταξη του φυτού, τα πτητικά αρωματικά έλαια γίνονται αιθέρια έλαια, ενώ το υδαρές αρωματικό απόσταγμα που απομένει, μας δίνει το ανθόνερο. Το ανθόνερο κρατάει ένα σημαντικό μέρος από τα αιθέρια έλαια του φυτού από το οποίο προέρχεται, καθιστώντας το ιδιαιτέρως ευεργετικό για το δέρμα, παρότι είναι λιγότερο συμπυκνωμένα από τα αιθέρια. Ωστόσο, είναι είκοσι με τριάντα φορές πιο συμπυκνωμένα σε δράση και ιδιότητες από το απλό βότανο


Πως παράγονται τα ανθόνερα:

Η παραγωγή των ανθόνερων (υδροδιαλυμάτων) γίνεται με την μέθοδο απόσταξης με ατμό και μόνο με την χρήση του αποστακτήρα ή άμβυκα (άλλες οικιακοί μέθοδοι για την παραγωγή ανθόνερων π.χ ροδοπέταλα μέσα σε οινόπνευμα, δεν δίνουν πραγματικό ανθόνερο).Αρχικά στον λέβητα μπαίνει το νερό προκειμένου να παραχθούν οι ατμοί, οι οποίοι θα πάνε στο δοχείο με το βότανο κι έτσι με την εξάτμιση θα παρασύρουν τα συστατικά του φυτού, όπως τα αιθέρια έλαια. Στην τελική φάση το μίγμα ατμών νερού και αιθέριων ελαίων ψύχεται και υγροποιείται, με αποτέλεσμα να παραχθεί το ανθόνερο (υδροδιάλυμα), αλλά και το αιθέριο έλαιο του φυτού. Από χημικής σύστασης, τα ανθόνερα (υδροδιαλύματα) αποτελούνται κυρίως από υδρόφιλα οργανικά οξέα. Είναι ιδιαίτερα αντισηπτικά, στυπτικά, με όξινο PH 3 έως 4, το οποίο κάνει καλό στο δέρμα και το βοηθάει να αντιμετωπίσει πολλά δερματικά προβλήματα. Τα ανθόνερα (υδροδιαλύματα) έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, γιατί τα βακτήρια και τα μικρόβια είναι πολύ δύσκολο να ζήσουν στο όξινο περιβάλλον τους. Αν συντηρηθούν σωστά και σε σκοτεινό, δροσερό μέρος μακριά από ατμοσφαιρικό αέρα, μπορούν να διατηρηθούν και περισσότερο από δυο χρόνια.

Τι να προσέξετε αγοράζοντας ανθόνερα:

Κατ’ αρχήν ξεχάστε τα χημικά νεράκια που βρίσκουμε στα σουπερ μάρκετ, όπως το ροδόνερο και το ανθόνερο που βάζουν οι μαμάδες στους κουραμπιέδες…. Το ανθόνερο για να είναι γνήσιο πρέπει να είναι 100% καθαρό, βιολογικό,  ψυχρής έκθλιψης προϊόν απόσταξης. Στα περισσότερα ανθόνερα που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο, αφαιρείται το αιθέριο έλαιο τους που είναι και, ότι έχει αξία επί της ουσίας κι, ότι μένει βαπτίζεται «ανθόνερο», ενώ στην προκειμένη πρόκειται για ένα υποπροϊόν της απόσταξης, ένα υπόλειμμα που κανονικά θα έπρεπε να αποκαλείται απόνερο.  Κάποιες άλλες φορές κυκλοφορούν στην αγορά, συνήθως «χύμα» αλλά και συσκευασμένα «ανθόνερα», που μπορεί να γίνουν κι επικίνδυνα, αφού αναμειγνύεται το νερό της βρύσης με αιθέρια έλαια. Στην χειρότερη δε περίπτωση, αντί για φυσικά αιθέρια έλαια αναμειγνύονται αρωματικές χημικές ουσίες, ακόμα και οινόπνευμα, που μυρίζουν μεν πολύ ευχάριστα στον αδαή καταναλωτή, αλλά δεν έχουν καμία θεραπευτική ιδιότητα. Αντίθετα τα σκευάσματα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να γίνουν κι επικίνδυνα με την πρόκληση δερματικών ερεθισμών, αλλεργιών, πονοκεφάλων κλπ. Επιμείνετε λοιπόν σε ανθόνερο , καθαρό, βιολογικό  κι ας είναι πιο ακριβό, γιατί σε αυτή την περίπτωση, η τιμή εξασφαλίζει ποιότητα! 



Που και πως χρησιμοποιούνται τα Ανθόνερα


Ολοκληρώνουν τον καθαρισμό της επιδερμίδας.

Αντικαθιστούν την συμβατική τονωτική λοσιόν σας, με ένα υψηλής ποιότητας αγνό φυσικό καλλυντικό προϊόν, σημαντικής αντιρυτιδικής και συσφικτικής δράσης.

Είναι δραστικά προϊόντα για την περιποίηση προσώπου και δέρματος, τις αφυδατωμένες επιδερμίδες, ακόμα και τους ερεθισμούς των μωρών. Δραστικά ως αντισηπτικά σε μυκητιάσεις, στην ακμή, αλλά και σε δερματικούς ερεθισμούς, καθώς και σε καψίματα π.χ λεβάντα.

Ψεκάζοντας το σώμα και το πρόσωπο σας κατά την ηλιοθεραπεία, επιτυγχάνοντας παράλληλα καλλυντική και συσφικτική δράση. Γιατί να δίνετε τα χρήματα σας στους Ελβετούς άλλωστε, όταν η Κοζάνη βγάζει το απόλυτο καλλυντικό, το ροδόνερο Βοίου? Και μην μου τραγουδήσετε κατά το «αρχαίον» άσμα ….. «τι… Λωζάννη, τι ….Κοζάνη….». Εδώ υπάρχει ειδοποιός διαφορά.

Αντί για leave-in conditioner μαλλιών, σε απλές περιπτώσεις που τα θέλουμεευκολοχτένιστα και απαλά, έως και θεραπευτικές περιπτώσεις τριχόπτωσης και ενδυνάμωσης.

Στο νερό του μπάνιου, μετατρέποντας το αμέσως σε ένα home spa, ανάλογα με τις ιδιότητες του κάθε ανθόνερου για τόνωση, χαλάρωση, ευεξία κ.λ.π

Στα πόδια μας για περιπτώσεις κακοσμίας ή μυκητιάσεων, αλλά και για ξεκούραση ή μετά το πεντικιούρ.


Κατάλληλα για εσωτερική χρήση μέσω της μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, σε ροφήματα κλπ, όπως φασκόμηλου για την φαρυγγίτιδα, ρίγανης για βρογχικά, τίλιου και μελισσόχορτου για την αϋπνία, μαντζουράνας για στομάχι κλπ. αλλά πάντα με συνταγή ειδικού και σε ελάχιστη ποσότητα.

Ψεκάζοντας την ατμόσφαιρα, αλλά κι εμάς τους ίδιους, έχουμε ένα φυσικό κι ευεργετικό αρωματικό χώρου, ιδανικό για πνευματική εργασία (δοκιμάστε το σε δωμάτια μαθητών – φοιτητών για συγκέντρωση π.χ εσπεριδοειδή, βασιλικός, δενδρολίβανο, χαμομήλι, αλλά και υπνοδωμάτια μωρών και παιδιών για χαλάρωση στον ύπνο τους π.χ χαμομήλι). Ιδανικό επίσης για γιόγκα, διαλογισμό, ρέικι και άλλες εναλλακτικές θεραπείες ή πρακτικές. Φέρνουν ισορροπία, ηρεμία και γαλήνη, καθαρίζουν κι εξαγνίζουν την αύρα.

Στο σίδερο αντί για αποσταγμένο νερό ή ψεκάζοντας τα ρούχα κατά το σιδέρωμα, αντί για τα γνωστά σπρέι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου