Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πεντάνευρο Plantago (plantain) ένα από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά βότανα στον πλανήτη μας


Αυτό το μικρό βότανο  είναι πιθανώς ένα από τα πιο χρήσιμα φάρμακα που έχει να μας προσφέρει η φύση   .

 Το Πεντάνευρο είναι γνωστό με το όνομα  Plantago (plantain) και ανήκει στην οικογένεια Plantaginaceae.Υπάρχουν 2 τύποι το κοινό  και αυτό που έχει στενότερα φύλλα.Θεωρείται το πιο δημοφιλές φαρμακευτικό βότανο και μπορεί να βρεθεί σε όλο τον κόσμο.

Πεντάνευρο -Plantango για ιατρικούς σκοπούς

. 1 Επουλώσει τις πληγές: Το πεντάνευρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επουλώσει τις πληγές. Μασώντας ή  συνθλίβοντας το σε πάστα  μπορεί να εφαρμοστεί σε μία πληγή για να σταματήσει την αιμορραγία. και βοηθά την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών. Μπορεί να επουλώσει χρόνιες πληγές που δεν κλείνουν και να χρησιμοποιηθεί αντί για το σύμφυτο στη θεραπεία των μωλώπων και των σπασμένων οστών.
. 2 Βοήθεια στην πέψη: Λόγω της αντιβιοτικής βοήθεια του προσφέρει μια  υγιή πέψη. Τα φύλλα και οι σπόροι του φυτού αυτού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση μίας  φλεγμονής και να βοηθήσει στην θεραπεία  του βλεννογόνου του εντέρου.Το Πεντάνευρο      είναι ένα ανθελμινθικό  βότανο που  μπορεί να ληφθεί ως  τσάι για  να σκοτώσετε  εσωτερικά σκουλήκια.Οι σπόροι περιέχουν mucilage μέχρι 30% (πηχτή φυσική ουσία σαν κόλλα) που φουσκώνει στο έντερο, ενεργώντας σαν καθαρτικό και κατευναστικό στις ερεθισμένες μεμβράνες. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται και στην θεραπεία των παρασιτικών σκουληκιών.Οι σπόροι του σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι μια από τις υψηλότερες πηγές ινών που υπάρχουν στις τροφές.
. 3  Αναπνευστικά προβλήματα συμφόρησης Το Πεντανευρο είναι πλούσιο με ορυκτό του πυριτίου , πράγμα που σημαίνει ότι είναι αντικαταρροϊκό και αποχρεμπτικό, δηλαδή ωφέλιμο σε παθήσεις του αναπνευστικού (βήχα, κοκίτη, βρογχικό άσθμα, βρογχίτιδα, φυματίωση, αναπνευστική καταρροή)
. 4 Ασθένειες αίματος: Το Πεντάνευρο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία σχεδόν όλων των ασθενειών του αίματος,  ασθενών με αδενικό νόσο, δηλητηρίαση από υδράργυρο, διάρροια, θηλυκές διαταραχές και τραυματισμοί, τσιμπήματα και εξανθήματα.Τα φύλλα του πεντάνευρου περιέχουν ουσίες που έχουν επίδραση στη μείωση των συνολικών λιπιδίων, των τριγλυκεριδίων, της χοληστερόλης, και των λιποπρωτεϊνών στο αίμα και ενδείκνυνται ως προληπτικό για καρδιακές παθήσεις. Βοηθούν να καθαρίσει το σώμα από την περίσσεια της χοληστερόλης, ανεβάζουν τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης, στο αίμα και δυναμώνουν τα τριχοειδή αγγεία.
. 5 Αιμορροΐδες:Το Πεντανευρο έχει στυπτικές ιδιότητες. Για εξωτερική χρήση τα φρέσκα κοπανισμένα φύλλα του πεντάνευρου χρησιμοποιούνται σαν κατάπλασμα σε αιμορραγίες, πληγές, τσιμπήματα εντόμων, δαγκώματα σκύλων ή φιδιών. Ακόμα στη θεραπεία των αιμορροΐδων, των συριγγίων και των ελκών.. Επίσης είναι χρήσιμο για τη θεραπεία της κυστίτιδας, που συνοδεύεται από αιμορραγία 
6. Πονόδοντος: Η σκόνη της ρίζας  του  πεντάνευρου μπορεί να χρησιμοποιείται και για τον πονόδοντο. Εάν δεν έχετε  σκόνη, μπορείτε να σκάψετε και να βγάλετε μόνο μια ρίζα για να την μασήσετε για  την ανακούφιση. 
Αυτή η μικρή γρασίδι είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά στον πλανήτη
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Για τις παθήσεις του αναπνευστικού αλλά και για το κρυολόγημα χρησιμοποιούμε έγχυμα από πεντάνευρο 1-3 φορές την ημέρα.
Αφέψημα της ρίζας του χρησιμοποιείτε κατά του ζαχαρώδους διαβήτη.
Για τις φουσκάλες που δημιουργούνται στα πόδια μας από το περπάτημα, βάζουμε λίγα φύλλα πεντάνευρου μέσα στα παπούτσια μας.
Μπορούμε να φτιάξουμε αλοιφή και να τη χρησιμοποιήσουμε ως κρέμα νυκτός για τις ρυτίδες.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Γενικός το πεντάνευρο είναι ασφαλής στη χρήση του.
Υπάρχει όμως μια αντένδειξη που φαίνεται ότι λείπει από την μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας βιβλιογραφίας. Το πεντάνευρο είναι ένα ισχυρό πηκτικό. Αυτό μπορεί να εξεταστεί εύκολα αν ανακατέψουμε νερομπογιά με νερό και προσθέσουμε τσάι από πεντάνευρο. Τα μέρη του χρώματος θα χωριστούν αμέσως μόνιμα από το νερό.
Λόγω αυτής της μοναδικής ιδιότητας, το πεντάνευρο χρησιμοποιήθηκε σαν αλοιφή πληγών στο πεδίο της μάχης, για αυτό λεγόταν και «χορτάρι του στρατιώτη». Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, οι άνθρωποι που παίρνουν αντιπηκτικά αίματος ή εκείνοι που είναι επιρρεπείς σε θρόμβους αίματος δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσουν πεντάνευρο εσωτερικά.
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου