Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Γιατί να χρησιμοποιήσετε σπιτικά καλλυντικά;

 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: Το δέρμα μας απορρόφα μέχρι και το 60% των χημικών ουσιών με τις οποίες έρχεται σε επαφή και τις στέλνει κατευθείαν στο αίμα. Έρευνες υποστηρίζουν ότι χρειάζο-νται μόλις 26 δευτερόλεπτα για να περάσουν κάποιες από αυτές τις ουσίες στα ζωτικά όργανα. Άτομα που χρησιμοποιούν κατά κό-ρον, και για όλα τα μέρη του σώματος, καλλυντικά του εμπορίου υπολογίζεται ότι απορροφούν περίπου 2 κιλά χημικά συστατικά το χρόνο.Το 10%-30% των ενηλίκων εμφανίζει δερματικά προβλήματα λόγω της έκθεσής τους σε συντηρητικά και αρωματικές ουσίες που περιέχονται στα συνθετικά καλλυντικά.  
                                                                                                                                                                                                                                         
Τα συνθετικά καλλυντικά Η δράση των συνθετικών καλλυντικών στο δέρμα μας φαίνεται αρχικά αποτελεσματική, στη συνέχεια ωστόσο τα συνθετικά τους στοιχεία συσσωρεύονται στην επιδερμίδα μας και επενεργούν αρνητικά. Τα συστατικά τους διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τα ενεργά και τα ανενεργά. Τα ενεργά συστατικά είναι τα θρεπτικά στοιχεία του καλλυντικού: βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κτλ. Αυτά που «κάνουν τη δουλειά».Τα ανενεργά συστατικά, ή έκδοχα, είναι οι βοηθητικές πρώτες ύλες χωρίς δράση, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην ενοποίηση, την υφή και τη συντήρηση των προϊόντων. Τα ανενεργά συστα-τικά δεν ωφελούν σε τίποτα την επιδερμίδα, μόνο την επιβαρύνουν, και επειδή το δέρμα αναπτύσ-σει αμυντικούς μηχανισμούς αποβολής των ανε-νεργών ουσιών, γίνεται πιο δύσκολη η διείσδυση και των ενεργών συστατικών. Έτσι παρατηρούμε ότι τέτοιου είδους καλλυντικά γίνονται λιγότερο δραστικά με την πάροδο του χρόνου. 
Τα φυτικά ή βιολογικά καλλυντικάΈτσι ορίζουμε τα καλλυντικά εκείνα των οποίων τα ενεργά συ-στατικά προέρχονται από φυσικές πρώτες ύλες. Περιέχουν επίσης ανενεργά συστατικά, σε πολύ μικρότερο ποσοστό όμως από τα συνθετικά.Τα σπιτικά φυσικά καλλυντικά Έτσι λέγονται τα καλλυντικά που μπορούμε να παρασκευάσουμε μόνες μας, με υλικά που προέρχονται από τη φύση. Κάτι βασικό, σημείο αναφοράς του βιβλίου, είναι ότι τα σπιτικά φυσικά καλλυντικά είναι απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο ορ-γανισμό. Τα κύτταρα περιβάλλονται από μια προστατευτική μεμ-βράνη η οποία έχει το ρόλο ελεγκτή, «επιλέγει» ποια στοιχεία θα διεισδύσουν και ποια όχι. Δεν αναγνωρίζει τα συνθετικά στοιχεία και δεν παίρνουν την «άδεια εισόδου». Αντίθετα, τα φυσικά στοι-χεία, τα οποία είναι απολύτως αναγνωρίσιμα από τον οργανισμό μας, περνούν την κυτταρική μεμβράνη και διεισδύουν μέχρι την καρδιά των κυττάρων μας με συνέπεια να έχουμε γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.                               
                                                                                       
Τα σπιτικά φυσικά καλλυντικά έχουν κάποια αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα:•  Αφού δεν διατηρούνται για πολύ,είναι πάντα φρέσκα και τα θρεπτικά τους στοιχεία παραμένουν πλούσια και αναλλοίωτα. •  Είναι αγνά και φιλικά προς τον οργανισμό.•  Το κόστοςτους είναι ελάχιστο.•  Έχουν άμεση δράση στην επιδερμίδα,καθώς διεισδύουν βαθιά στα κύτταρά μας.•  Τα βρίσκουμε εύκολα  στον κήπο,στην κουζίνα,στον μανάβη,στο σουπερμάρκετ.Υπάρχει όμως και ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας τον οποίο πρέπει να αναφέρουμε: ο χρόνος που απαιτείται για την πα-ρασκευή των φυσικών καλλυντικών και που ίσως θεωρείται εμπό-διο για τη σύγχρονη, πολυάσχολη γυναίκα. Σκεφτείτε όμως το εξής: Λέμε ότι ο χρόνος είναι χρήμα, άρα... και το χρήμα είναι χρόνος! Αν μετατρέψουμε το κόστος μιας επώ-νυμης κρέμας ή μιας σειράς καλλυντικών σε ώρες ή μέρες δου-λειάς, θα καταλάβουμε ότι πολλές φορές μια εντυπωσιακή συ-σκευασία στοιχίζει... πολύτιμο χρόνο από τη ζωή μας ..........
.της Δήμητρα Γουλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου