Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Φτιάξτε Αντιφθειρική λοσιόν για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας

Τα σχολεία ξεκίνησαν και οι μικροί μαθητές έχουν ήδη πάρει τις θέσεις τους στα θρανία. Μαζί τους, καμιά φορά, δεν κάθονται μόνον οι συμμαθητές τους, αλλά και κάποια μικρά χαριτωμένα ζωύφια, που προκαλούν φαγούρα στα παιδιά και εκνευρισμό στους γονείς.
Όπως όλοι καταλάβατε, αναφέρομαι στις γνωστές ψείρες που σίγουρα μας έχουν απασχολήσει όλους, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας, και συνήθως στο δημοτικό. Το γιατί δεν το ξέρω, όπως επίσης και πολλά πράγματα για τις ψείρες. Ευκαιρία να τις γνωρίσουμε…
Τι είναι οι ψείρες;
Οι ψείρες είναι παράσιτα που ζουν απομυζώντας αίμα από τον άνθρωπο. Κατά την απομύζηση αφήνουν τοξίνες στο δέρμα που όταν ευαισθητοποιήσουν το άτομο  προκαλούν φαγούρα. Προτιμούν τις θέσεις πίσω από τα αφτιά. Η ψείρα  μπορεί να ζήσει μακριά από τον άνθρωπο, στον περιβάλλοντα χώρο, περίπου 1-2 ημέρες.
Πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε;
Σημαντικό για να προλάβουμε τη  φθειρίαση είναι η γνώση. Η ψείρα μεταδίδεται από το ένα παιδί στο άλλο:
  • όταν έρχονται σε επαφή τα μαλλιά τους,
  • όταν μοιράζονται χτένες, σκουφάκια, κασκόλ,
  • όταν κρεμάνε τα σακάκια τους σε κοινή κρεμάστρα στο σχολείο. Η κοινή κρεμάστρα αποτελεί σύνηθες μέσο μετάδοσης της ψείρας.
Επομένως, πρέπει να διδάξουμε το παιδί να μη δανείζει τη χτένα του, το κασκόλ του, να έχει το σακάκι του στην καρέκλα του. Το κορίτσι που έχει μακριά μαλλιά, να τα έχει δεμένα στο σχολείο, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών που μπορεί να έχουν ψείρες.
Γιατί κολλάνε ψείρες κυρίως τα παιδιά;
Τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία έρχονται καθημερινά σε στενή επαφή και μοιράζονται τα προσωπικά τους αντικείμενα περισσότερο σε σχέση με τους ενήλικες Επίσης, το σμήγμα που έχει στο κεφάλι του ο ενήλικας φαίνεται ότι λειτουργεί σαν απωθητικό, δηλαδή δυσκολεύει τη ψείρα να προσκολληθεί .
Τι τρόποι θεραπείας υπάρχουν;
Υπάρχουν διάφορα αντιφθειρικά φάρμακα σε σαμπουάν ή και λοσιόν τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες. Μετά τη θεραπεία, τα κατεστραμμένα αβγά της ψείρας από άσπρα γίνονται καφέ, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν προσκολλημένα στις τρίχες. Το βρέξιμο των μαλλιών με διάλυμα ξιδιού (1:1 με νερό) και το χτένισμα με λεπτό χτένι βοηθάει στην απομάκρυνσή τους. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει περιγραφεί αντοχή της ψείρας στα αντιφθειρικά φάρμακα. Για αποφυγή αντοχής συνιστάται αυτό το πραγματικά  αποτελεσματικό                                                     ΑΝΤΙΦΘΕΙΡΙΚΟ  ΔΙΑΛΥΜΜΑ      με
-Μαιντανόσπορο.
-Γουδί
-Νερό και
-μια κατσαρόλα.
Ζεσταίνουμε νερό σε μια κατσαρόλα. Πριν βράσει ρίχνουμε τον μαιντανόσπορο που τον έχουμε κοπανήσει σε γουδί. Αφήνουμε 10 λεπτά και το σουρώνουμε. 
Αφού κρυώσει καλά το ρίχνουμε στο κεφάλι, βρέχοντας πολύ καλά τα μαλλιά. 
Καλύπτουμε με μια πετσέτα το κεφάλι και το αφήνουμε όλη νύχτα. 
το πρωί λουζόμαστε και οι ψείρες πάπαλα!!!!                                                                                πηγες   Της Βασιλικής Ξανθού, σε συνεργασία με την κα Τάλια Τσιβιτανίδου- Κάκουρου, παιδίατρου-παιδοδερματολόγου       https://www.facebook.com/gianna.para?fref=nf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου