Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Γιατί η βιταμίνη C είναι Σημαντική

Τα Κυνόροδα είναι οι κόκκινοι - πορτοκαλί καρποί που βγαίνουν μόλις πέσουν τα ροδοπέταλα από μια Άγρια Τριανταφυλλιά. Οι καρποί είναι γνωστοί για την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.  Για να το κατανοήσουμε καλύτερα θα αναφέρουμε ότι 100 γραμμάρια κυνόροδού περιέχει 430mg βιταμίνης C ενώ 130 γραμμάρια χυμός από φρέσκα πορτοκάλια περιέχει 96mg βιταμίνης C.   Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 καρποί του φυτού αντιστοιχούν με τη βιταμίνη που μας προσφέρει ένα πορτοκάλι.      



Η βιταμίνη C
(ασκορβικό οξύ) είναι ένα ευρέως διαδεδομένο συστατικό, το οποίο συμμετέχει στη φυσιολογία σχεδόν όλων των φυτών και ζώων. Οι άνθρωποι, άλλα ανώτερα πρωτεύοντα θηλαστικά και  ινδικά χοιρίδια δεν μπορούν να παράγουν το δικό τους σωματικό απόθεμα σε βιταμίνη C και κατά συνέπεια χρειάζονται τακτική λήψη αυτής της βιταμίνης με τη διατροφή.
ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Η βιταμίνη C είναι μία ασταθής, υδατοδιαλυτή βιταμίνη που είναι ευαίσθητη στη ζέστη, τον αέρα, το νερό και τις αλκαλικές ενώσεις (π.χ. διττανθρακικό νάτριο ή σόδα μαγειρέματος). Μερικά μέταλλα, όπως ο χαλκός, μπορούν να επιταχύνουν την οξειδωτική διάσπαση της βιταμίνης C.
ΔΡΑΣΗ
Η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, εκ των οποίων ορισμένες δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. 

Τι κάνει η βιταμίνη C ;

Καταστρέφει ξένα σώματα
Βιταμίνη C, γνωστή επίσης και ως ασκορβικό οξύ, διεγείρει την παραγωγή ιντερφερόνης και αδρανοποιεί τους ιούς που προκαλούν πολιομυελίτιδα, γρίπη, ιλαρά, παρωτίτιδα και έρπητα. Προσβάλλει το νουκλεϊκό οξύ του ιού και έχει την ικανότητα να διαπερνά τα ανενεργά κύτταρα και τους ιούς .
Αυτή η βιταμίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τα βακτήρια, έως ότου καταστραφούν ολοσχερώς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, όπως ο τέτανος, ο σταφυλόκοκκος, η φυματίωση και η διφθερίτιδα.
Μειώνει τις χρόνιες φλεγμονες στο σώμα
Η βιταμίνη C δρα ως ένα αντιισταμινικό και μειώνει φλεγμονές που προκαλούνται από αλλεργικές αντιδράσεις.Ανακουφίζει επίσης τα συμπτώματα των αλλεργιών. Αυτή η βιταμίνη αυξάνει την παραγωγή των στεροειδών που μειώνουν τις φλεγμονες στο σώμα, και το αποτέλεσμα είναι ένα  ισχυρό και ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ενισχύει το συνδετικό ιστό
Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση νέων ιστών κολλαγόνου, όπως συνδετικού ιστού του δέρματος, των μυών, των συνδέσμων και οστών. 
Τα καρκινικά κύτταρα εκπέμπουν επιβλαβείς ενζύμα που καταστρέφουν το κολλαγόνο και επιτρέπουν την ταχεία εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα κύτταρα. Ωστόσο, εάν ο ιστός του κολλαγόνου είναι ισχυρός, τα καρκινικά κύτταρα δεν θα είναι σε θέση να κάνουν τόσο μεγάλη ζημιά.
Αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων
Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σύστημα και η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή τους.  
Διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων
Η βιταμίνη Ε είναι γνωστή για τη λειτουργία της να διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων, όταν το σώμα εκτίθεται σε βακτήρια. Η βιταμίνη C προστατεύει τη βιταμίνη Ε και ενισχύει την αναγέννηση της, η οποία διεγείρει έμμεσα την παραγωγή των αντισωμάτων.
Βελτίωση απορρόφηση του σιδήρου
Το βέλτιστο επίπεδο σιδήρου στο αίμα είναι πολύ σημαντικο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Δυστυχώς το σιδήρο είναι συχνά δύσκολο να απορροφηθεί στο σώμα Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η βιταμίνη C που επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιήσει το σίδηρο που έχει η τροφή.                       Καπνιστές 
Τα επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα του αίματος είναι χαμηλότερα στους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, γεγονός που οφείλεται στο αυξημένο οξειδωτικό στρες στην περίπτωση των καπνιστών. Ως εκ τούτου, απαιτείται αυξημένη λήψη αυτού του θρεπτικού συστατικού από τους καπνιστές 

Συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C

Ανάλογα με την ηλικία, συνιστώμενη δόση της βιταμίνης C είναι μεταξύ 36 - 60 mg ημερησίως. Αυτή η δόση είναι υψηλότερη σε έγκυες γυναίκες (70 mg ημερησίως), το θηλασμό (εντός των πρώτων έξι μηνών 95 mg, και μετά από 90 mg ημερησίως) και οι καπνιστές (100 mg ημερησίως).
Με την επιφύλαξη μπορούν να εισαχθούν 1.000 mg βιταμίνης C καθημερινά, ενώ μερικά υποστηρίζουν ότι σε δόσεις μεγαλύτερες από 250 mg ένα κλάσμα συγκρατείται στο σώμα, και το υπόλοιπο απεκκρίνεται μέσω των ούρων.

Σημάδια έλλειψης της βιταμίνης C

Ανεπάρκεια της βιταμίνης C προκαλεί το σώμα να γίνει επιρρεπείς σε λοιμώξεις,  μώλωπες και αιμορραγία τάση. 

Μπορείτε να κινδυνεψω με τη βιταμίνη C;

Τα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης C είναι μεγάλα, αλλά πάρα πολύ βιταμίνη C, μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως:
Πονοκέφαλο
Είναι γνωστό ότι οι υψηλές δόσεις της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει ήπιες ή ακόμα και σοβαρές κεφαλαλγίες. Μία δόση της βιταμίνης C από 6 g ή περισσότερο μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Κεφαλαλγίες μπορεί να σχετίζεται με την κόπωση, ζάλη και ναυτία. Αν και αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να σας αναστατώσουν, μάθετε οτι αυτά συμβαίνουν σε λιγότερο από το 1 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων.
Εάν αποκτήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ρωτήστε το γιατρό σαςγια  να μειώσει τη δόση της βιταμίνης C!
Πέτρες στα νεφρά
 Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C στα νεφρά, μαζί με άλλες χημικές ουσίες, προκαλούν τον σχηματισμό των λίθων των νεφρών. Αυτές οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη της ροής των ούρων.Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη ή να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
Γαστρεντερικά προβλήματα
Η βιταμίνη C είναι ασφαλής σε δόσεις μικρότερες από 2000 mg, ή 2 g, μία φορά ημερησίως. Ωστόσο, ακόμη και οι ασθενείς που λαμβάνουν 1.000 mg του C καθημερινά  μπορεί να υποφέρουν από γαστρεντερικές παρενέργειες. Οι ασθενείς μπορεί να παραπονούνται για ναυτία ή αίσθημα καύσου (οξέος στο στομάχι). Είναι δυνατόν να εμφανιστούν και κράμπες στο στομάχι ή διάρροια μετά την πρόσληψη της βιταμίνης C. Συνήθως, αυτές οι παρενέργειες είναι ήπιες και παροδικές, αλλά αν συνεχίζονται ή γίνουν σοβαρότερες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό.                            Αντικαταθλιπτικά 
Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την επίδραση των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών (π.χ amitryptyline, imipramine).
Άλλα φάρμακα 
Διάφορα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη για βιταμίνη C, συμπεριλαμβανομένων των κορτιζόνων, της ασπιρίνης και των αντισυλληπτικών χαπιών. Έχει αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης ανεκτικότητας σε αγγειοδιαστολείς.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C

Αποτέλεσμα εικόνας για βιταμινη cΗ βιταμίνη C δεν διατηρείτε καιρό στο σώμα μας, γι 'αυτό θα πρέπει να εισέρχονται κάθε μέρα. Οι πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C είναι μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, και εδώ είναι ένας πίνακας φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C:
Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C Βιταμίνη C σε 100 gΛαχανικά πλούσια σε βιταμίνη CΒιταμίνη C σε 100 g
Ρόδι2000 mgΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ190 mg
Μαύρη σταφίδα200 mgΜαϊντανός130 mg
Ακτινίδια90 mgΜπρόκολο90 mg
κόκκινη σταφίδα80 mgΚουνουπίδι40 mg
Παπάγια60 mgΣπανάκι30 mg
Φράουλες60 mgΚαλέ30 mg
Πορτοκάλι50 mgΠατάτες20 mg
Λεμόνι40 mgΝτομάτες10 mg
Πεπόνι40 mgΚαρότα9 mg
Γκρέιπφρουτ30 mgΠαντζάρι5 mg
Βατόμουρο30 mgΜαρούλι4 mg
Μανταρίνι30 mgΑγγούρι3 mg
Lime20 mgΜελιτζάνα2 mg
Μάνγκο20 mg
Blueberries10 mg
Ανανάς10 mg
Σταφύλια10 mg
Βερίκοκα10 mg
Δαμάσκηνα10 mg
Καρπούζι10 mg
Μπανάνες9 mg
Αβοκάντο8 mg
Κερασιά7 mg
Ροδάκινο7 mg
μήλο6 mg
Βατόμουρο6 mg
Αχλάδι4 mg
Σύκα2 mg
 Η βιταμίνη C χάνει εύκολα την αξία της στη διαδικασία του μαγειρέματος. Δεν είναι ούτε πολύ ανθεκτική σε υψηλή ούτε σε χαμηλή θερμοκρασία. Φρούτα και λαχανικά μαγειρεμένα 10-20 λεπτά αποβάλουν το μισό της βιταμίνης C που περιέχουν.

Οφέλη για την υγεία της βιταμίνης C

Θεραπεία των αλλεργιών και του άσθματος. 
Αποτέλεσμα εικόνας για βιταμινη cΠρόληψη του καρκίνου. Η βιταμίνη C είναι ένα γνωστό αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Πρόληψη του καταρράκτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2002, η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης C σε γυναίκες άνω των 60 ετών μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη κατά 57%.
Παραγωγή κολλαγόνου. Η βιταμίνη C συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει τα κύτταρα του συνδετικού ιστού. Το κολλαγόνο είναι σημαντικό για το σχηματισμό του χόνδρου, συνδέσμων, κερατοειδούς και άλλων ιστών και των δομών. Θεωρείται επίσης ότι η βιταμίνη C επιταχύνει την επούλωση των πληγών και τραυματισμών εξαιτίας  το ρόλο της στην παραγωγή του κολλαγόνου.
Πρόληψη της ασθένειας της χοληδόχου κύστης. 
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι χαμηλές συγκεντρώσεις της βιταμίνης C συνδέονται  με έναν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Ως εκ τούτου, η βιταμίνη C  συχνά συνταγογραφείται για οροθετικά άτομα για την προστασία τους από τη μόλυνση.
Οι νευροδιαβιβαστές και ορμόνες. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την μετατροπή  σε ορισμένες ουσίες νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, οι οποίες είναι σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Συμμετέχει στην παραγωγή των ορμονών των επινεφριδίων.
Αναπνευστικό σύστημα. Υψηλές δόσεις της βιταμίνης C μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της γρίπης  και να μειώσει τη διάρκειά της.  Σχετίζεται με βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων και του αναπνευστικού συστήματος γενικότερα.
Πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μειώνει την ολική χοληστερόλη και την LDL, ενώ αυξάνοντας HDL εμποδίζοντας έτσι μια καρδιακή νόσο. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορούν να σχετίζονται με την προστασία του τοιχώματος των αρτηριών σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.Οι ασθενείς με ιστορικό καρδιακής νόσου πρέπει να αποφεύγουν ημερήσιες δόσεις της βιταμίνης C υψηλότερες από 200 mg, λόγω του κινδύνου της πάχυνσης των αρτηριών.
Ο έλεγχος της πίεσης του αίματος. Πιστεύεται ότι η βιταμίνη C μειώνει την αρτηριακή πίεση με την υποβοήθηση της λειτουργίας του μονοξειδίου του αζώτου, ένα αέριο που παράγεται στο σώμα και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. 
Θεραπεία του καρκίνου. Μερικοί επιστήμονες διαφωνούν με τη χρήση της βιταμίνης C στη θεραπεία του καρκίνου. Από τη μία πλευρά, οι δοκιμές έδειξαν ότι τα κύτταρα του όγκου απορροφουν τη βιταμίνη C γρηγορότερα από τα υγιή κύτταρα, επειδή έχουν χάσει την ικανότητα να μεταφέρουν τη βιταμίνη. Επειδή η βιταμίνη C είναι  αντιοξειδωτικη που απορροφά τις ελεύθερες ρίζες, μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι αντιπαραγωγική για τη θεραπεία του καρκίνου. Η ακριβής αντίκτυπος της βιταμίνης C σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία δεν είναι πλήρως κατανοητή, και μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται συμπληρώματα βιταμίνης C σε ασθενείς υπό τέτοια θεραπεία. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με μία άλλη ομάδα επιστημόνων, υψηλές δόσεις της βιταμίνης C προστατεύουν τα υγιή κύτταρα και αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με αυτούς, υγιή κύτταρα λαμβάνουν μόνο όσο βιταμίνη C  χρειάζονται, σε αντίθεση με τα καρκινικά κύτταρα τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν βιταμίνη C σε περίσσεια, και παύουν να αναπτύσσονται, αλλά αυτό  ακόμα ελέγχεται in vivo κλινικές μελέτες.       πηγη   http://www.forhealthbenefits.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου