Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Επιστροφή στο χωριό


Επιστροφή στο χωριό, τι ωραία ,τι γλυκιά φράση!!! Αλήθεια ποιός δεν το ονειρεύεται ,ποιός δεν θα το ήθελε, από αύριο το πρωί κιόλας να γυρίσει πίσω. Να αφήσει τη βρωμιά ,τη φασαρία και το άγχος της πόλης.Ακόμη κι εκείνοι που δεν έχουν κάποιο χωριό ψάχνουν να βρουν ένα όμορφο μέρος για να στεγάσουν τα όνειρα τους.

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε ,η ανεργία, τα μέτρα που έχουν κάνει τη ζωή μας αφόρητη,έχουν οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας να σκέφτονται πολύ σοβαρά την επιστροφή τους στην επαρχία. Είναι όμως τα πράγματα εύκολα; κάθε άλλο μάλιστα. Πρώτο και κύριο που θα βρούμε δουλειά. Στην επαρχία δουλειές δεν υπάρχουν εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Επομένως τη θέση ή τις θέσεις εργασίας πρέπει να τις δημιουργήσουμε μόνοι μας. Μην περιμένουμε ότι θα βρούμε κάποιον να μας προσλάβει για δουλειά, αυτό είναι από αδύνατον έως απίθανο.
Επομένως θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Σε πάρα πολλά χωριά υπάρχει έλειψη ανθρώπων που να ''πιάνει το χέρι τους''΄. Πολυτεχνίτες δηλαδή. Έπειτα θα καλλιεργήσουμε τα ξεχασμένα χωράφια μας ,θα φτιάξουμε τον κήπο μας, μια προσπάθεια να συνεφέρουμε  τα παρατημένα καρποφόρα,αν υπάρχουν και τίποτα ελιές για το λαδάκι μας ,ακόμα καλύτερα.
Α,μην το ξεχάσω,δεν  παραλείπουμε την καλημέρα μας στη γειτονιά. Οι παλιοί λέγανε: πρώτα βλέπεις τον γείτονα και μετά τον ήλιο.
Οι άνθρωποι στα χωριά έχουν κι αυτοί τα κουσούρια τους, που στο περιβάλλον του χωριού φαίνονται περισσότερο,έχουν όμως αυξημένο το αίσθημα της αλληλεγγύης. Θα μας δώσουν πληροφορίες για τον κήπο μας ,για τα ζώα μας ,για τα δέντρα μας , για τα πάντα ,χωρίς υστεροβουλία, απλά γιατί έτσι έχουν μάθει: να βοηθά ο ένας τον άλλον.
Στο χωριό τα έσοδα είναι λιγότερα, αλλά και τα έξοδα είναι πολύ λιγότερα. Με 1 ευρώ θα πιεις τον καφέ  στο καφενείο του χωριού,νοίκι δεν θα έχεις ,ρεύμα, νερό λίγα.Η ζωή είναι πιο απλή και καθόλου καταναλωτική.
Τώρα θα μου πείτε "μα πως θα περνάει η ώρα στο χωριό θα βαριόμαστε". Μην ανησυχείτε γι αυτό, δεν θα προλαβαίνετε, είναι τόσες πολλές οι ασχολίες που μερικές φορές δεν θα παίρνετε ανάσα. Έπειτα οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί και το κυριότερο δεν θα τρώτε τις ώρες σας στο μποτιλιάρισμα. Ο σκοπός μας εδώ είναι να γλυτώσουμε από τους φρενήρεις ρυθμούς της πόλης και αυτό είναι πολύ εύκολο στο χωριό. Άλλα είναι τα προβλήματα που θα κληθούμε να λύσουμε . Ένα από αυτά :πως θα έχουμε Αυτάρκεια
πηγη      http://kiposkaixorio.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου