Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Εμπόριο όπλων: Ένα διάγραμμα που δείχνει τους μεγαλύτερους εξαγωγείς Όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια

Οι δουλειές πάνε καλά για τις ΗΠΑ αφού έχει συμβόλαια για την προμήθεια συνολικά 611 νέας γενιάς F-35 μαχητικών αεροσκαφών σε εννέα χώρες
AN69822604F-35-Παραλλαγές-All.jpg
Την πρώτη θέση με διαφορά στις εξαγωγές όπλων κατέχουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI). Μεγαλύτεροι εισαγωγείς η Ασία και η Μέση Ανατολή. .Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI και αφορά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι εξαγωγές όπλων αυξήθηκαν κατά 14% παγκοσμίως.Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς είναι χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα στις επίμαχες χώρες της Μ. Ανατολής οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 61%. Ο ειδικός του Ινστιτούτου SIPRI, Πίτερ Βέζεμαν δεν εκπλήσσεται από τα αποτελέσματα της έρευνας. «Πρόκειται για χώρες που βρίσκονται εν μέσω συγκρούσεων είτε στο εσωτερικό τους, είτε με άλλα κράτη. Τα κράτη σ' αυτή την περιοχή έχουν υψηλούς προϋπολογισμούς, κάτι που τείνει να αλλάξει εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Οι χώρες δεν διαθέτουν δική τους βιομηχανία όπλων και γι' αυτό αναγκάζονται να καταφύγουν στη διεθνή αγορά».
Πρώτες στις εξαγωγές οι ΗΠΑ                                                                                                                                                                          Οι ΗΠΑ ειναι  μακράν η κορυφαία εξαγωγέας όπλων στο 2011-15, με μερίδιο 33 σεντ  ανά της παγκόσμιας αγοράς. Οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν 27 τοις εκατό κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.                                               Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών προέρχεται από τις ΗΠΑ και καταλήγει στη Σαουδική Αραβία. Στη Ρωσία αντιστοιχεί περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών. Οι σημαντικότεροι «πελάτες» είναι η Ινδία, η Κίνα και το Βιετνάμ.Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων προς την Ινδία, μπροστά από τις ΗΠΑ. Ακολουθούν οι  ΗΠΑ με αύξηση 11 φορές υψηλότερη το 2011-2015 από το 2006-2010.
Από την άλλη πλευρά οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν πτώση στις εξαγωγές τους την τελευταία πενταετία εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα η Γερμανία μείωσε τις εξαγωγές της κατά το ήμισυ, διατηρεί ωστόσο την πέμπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, με μερίδιο 4,5 σεντ  τοις της παγκόσμιας αγοράς.Οι Εξαγωγές όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν 26 τοις εκατό κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Εντοπίστηκαν επίσης οκτώ επαναστατικές δυνάμεις ως εισαγωγείς των μεγάλων όπλων στο 2011-15, αλλά καμία από αυτές τις δυνάμεις δεν αντιπροσώπευαν πάνω από το 0,02 τοις εκατό του συνόλου των παραδόσεων.                                                      
Εισαγωγή όπλων στην Αφρική
Ο εθνικός στρατός της Σομαλίας σε άσκηση στο Μογκαντίσου
Ο εθνικός στρατός της Σομαλίας σε άσκηση στο Μογκαντίσου
Στην Αφρική οι εισαγωγές περιορίζονται στις χώρες όπου υπάρχει σχετικά σταθερή οικονομία όπως στο Μαρόκο και την Αλγερία. Οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες δεν έχουν τη δυνατότητα απόκτησης βαρύ οπλισμού παρά το γεγονός ότι μπορεί να συγκλονίζονται από ένοπλες συγκρούσεις. Ο κ. Βέζεμαν ωστόσο επισημαίνει ότι ακόμα και αυτές οι επενδύσεις δεν γίνονται με τον σωστό τρόπο.
«Πολλά αφρικανικά κράτη συμμετέχουν σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ. Ωστόσο πολλές φορές δεν επενδύουν στον οπλισμό που θα χρειάζονταν γι' αυτές τις επιχειρήσεις αλλά σε άλλα όπλα που αγοράζουν περισσότερου για λόγους κύρους».
Ματίας φον Χάιν / Αλεξάνδρα Κοσμά (AFP)

Όπλα-εξαγωγείς-Importer.jpgΔιάγραμμα: Statista
                                                                                                                                                                                                        ΠΗΓΕΣ   http://www.independent.co.uk/    http://www.dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου