Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Αλήθεια τι ψάρια τρώμε ?

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην επιθεώρηση Scientific Reports υποστηρίζει ότι τα ψάρια που καταναλώνουμε περιέχουν σε μεγάλο βαθμό απορρίμματα. 


Η μελέτη δείχνει ότι εκατοντάδες είδη της θαλάσσιας ζωής, τα οποία διατίθενται προς πώληση και κατανάλωση, περιέχουν πλαστικό, ίνες αλλά και τοξικές χημικές ουσίες που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. 

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα από αγορές στο Μακασάρ στην Ινδονησίας και από την Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Στην συνέχεια, τα ψάρια και τα οστρακοειδή κατηγοριοποιήθηκαν ανά είδος, όπου ήταν δυνατόν. 

Στην Ινδονησία, σκουπίδια από την ανθρώπινη δραστηριότητα βρέθηκαν στο 28% των ψαριών και στο 55% όλων των ειδών. Ομοίως, στις ΗΠΑ, απορρίμματα εντοπίστηκαν στο 25% των ψαριών και στο 67% όλων των ειδών                                                                       Η συνολική ποσότητα πλαστικών αντικειμένων μόνο στην επιφάνεια της Μεσογείου εκτιμάται γύρω στους 1.000 τόνους (από 756 το λιγότερο έως 2.969 τόνους το πολύ).


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντρέ Κοθάρ του Πανεπιστημίου του Κάντιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι η Μεσόγειος έχει εξελιχθεί πλέον σε ζώνη μεγάλης συσσώρευσης πλαστικών.

Με δεδομένο, όπως επισημαίνουν, ότι η Μεσόγειος έχει μεγάλη βιοποικιλότητα και οικονομική σημασία για τις παράκτιες χώρες, η ρύπανση με όλα αυτά τα πλαστικά αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση τόσο από βιολογική και περιβαλλοντική, όσο και από οικονομική άποψη.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς επιστήμονες, τα πλαστικά αυξάνονται στην Μεσόγειο με ρυθμό ανάλογο αυτού που συμβαίνει στους μεγάλους ωκεανούς (Ινδικό, Ατλαντικό και Ειρηνικό). Συγκριτικά, στην Μεσόγειο υπάρχουν περισσότερα μεγάλα πλαστικά (μήκους άνω των 20 χιλιοστών) από ό,τι σε άλλους ωκεανούς, αλλά λιγότερα μικροπλαστικά με μήκος κάτω των 2 χιλιοστών.

Το 83% των πλαστικών της Μεσογείου ανήκει στην κατηγορία των μικροπλαστικών που έχουν μήκος λιγότερο από πέντε χιλιοστά. Είναι ακριβώς αυτά τα πλαστικά που ανησυχούν πιο πολύ τους επιστήμονες, επειδή τρώγονται από τα ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα (που καταλήγει και στο στομάχι των ανθρώπων).

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι αρκετά ανησυχητικά για την ποιότητα των ψαριών που καταναλώνονται και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει το μέγεθος της μόλυνσης στην υγεία των ανθρώπων.                                                                      πηγες  1       2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου