Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Φίλιππος και η τσαμπουνοφυλάκα του τα «έδωσαν» όλα ξεσηκώνοντας τους Ικάριους ομογενείς


Ο Φίλιππος Καριμάλης με τον ικαριώτικο τσαμπουνοφύλακα και η Βικτωρία Μαυρογιώργη από το Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνιας με το βιολί.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η τελευταία μέρα του 113ου συνεδρίου της Πανικαριακής Αδελφότητας «Ικαρος» που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο «Sheraton New York Times Square» στο Μανχάταν εμπεριείχε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις τόσο για τους συνέδρους και τις οικογένειές τους, όσο για τους σερβιτόρους και το άλλο προσωπικό του ξενοδοχείου.



Πολλές από τις ευχάριστες εκπλήξεις με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι σύνεδροι τις αναφέραμε στο ρεπορτάζ μας για την λήξη του συνεδρίου και σχετίζονταν τόσο με τις δωρεές προς την γενέτειρα οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τις 150.000 δολάρια και τις υποτροφίες στους αριστούχους μαθητές της Αμερικής και της Ικαρίας και των Φούρνων, όσο και με την επίσκεψη στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου και τον υπό ανέγερση ναό του Αγίου Νικολάου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Τίνα και Γιώργος Παράλεμος, Πατρίσια και Σταμάτης Τσαντές, Φώτης Καρνάβας και Ελευθερία (Τέρυ) Πλατή, -. Ιωάννης Λαρδάς, Βασίλης Σάφος, Nick Buetner, Γεώργιος Χωριάτης και Τζον Λυγίζος.

Το βράδυ της Κυριακής μόλις άρχισαν τα όργανα να παίζουν οι σερβιτόροι, οι μπάρμαν και οι άλλοι που εκείνη την ώρα ήταν παρόντες και εξυπηρετούσαν τους ομογενείς παράτησαν τους δίσκους και τα σερβίτσια και παρακολουθούσαν τους οργανοπαίκτες και τους νέους που πιάστηκαν χέρι – χέρι και ξεκίνησαν το μεγάλο ξεφάντωμα.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα της νέας γενιάς των Ικαριωτών.

Ηταν η πρώτη φορά που σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο του Μανχάταν ξεφάντωναν με ένα βιολί και με έναν ικαριώτικο τσαμπουνοφύλακα. «Για μας ήταν κάτι συνηθισμένο, αλλά για το προσωπικό του ξενοδοχείου ήταν ανεπάντεχο. Ηταν μια ευχάριστη έκπληξη η οποία θα μείνει βαθειά χαραγμένη στην μνήμη τους» δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής και Καναδά «Ικαρος» Γιώργος Παράλεμος.

Στο κέντρο η η Βικτωρία Μαυρογιώργη από το Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνιας και ο Φίλιππος Καριμάλης, ο οποίος έπαιξε τον ικαριώτικο τσαμπουνοφύλακα.

Ερωτηθείς για τους οργανοπαίκτες επεσήμανε ότι ήταν η Βικτωρία Μαυρογιώργη από το Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνιας και ο Φίλιππος Καριμάλης, ο οποίος έπαιξε τον ικαριώτικο τσαμπουνοφύλακα και είχε έρθει αποκλειστικά για το συνέδριο από την Ικαρία.



Η τσαμπουνοφύλακα είναι ένα παραδοσιακό όργανο της Ικαρίας το οποίο είναι χειροποίητο και αποτελείται από τον ασκό – το οποίο είναι κατεργασμένο κατσικίσιο δέρμα – το επιστόμιο και τον αυλό. Σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας το όργανο αυτό το ονομάζουν «γκάιντα», ή «τσαμπούνα», ή «τουλούμι», ή «αγγείο».
Ο κ. Παράλεμος, ο οποίος ηγούνταν και της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του συνεδρίου και για τις αποφάσεις του σχετικά με τις δωρεές στο νησί, τις υποτροφίες και τα προγράμματα για τη νέα γενιά.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα.

«Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μας από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και του Καναδά που συμμετείχαν στο 113ο συνέδριο και συνέβαλαν στην επιτυχία, καθώς επίσης και την απερχόμενη διοίκηση με πρόεδρο την Ελευθερία (Τέρυ) Πλατή οι οποίοι αγωνίστηκαν με πάθος για την αναβάθμιση της Πανικαριακής Αδελφότητας», επεσήμανε ο κ. Παράλεμος.
Ερωτηθείς για τους στόχους της νέας ηγεσίας ο κ. Παράλεμος επεσήμανε ότι έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια και επικυρωθεί από το συνέδριο.
«Στόχος της νέας ηγεσίας είναι αναβάθμιση του ρόλου της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής και Καναδά και η αναζωογόνηση όλων των τμημάτων και η ενίσχυση του Ιδρύματος της Πανικαριακής Αδελφότητας, το οποίο είναι ένα από τα πιο ισχυρά και συνάμα ιστορικά ιδρύματα της ομογένειας», κατέληξε ο κ. Παράλεμος.http://www.ekirikas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου