Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Το κυνήγι του μανιταριού

Μία από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες για τους Ικαριώτες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου είναι μανιταριού κυνήγι.

Κάθε χρόνο το φθινόπωρο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου οι ντόπιοι προσεύχεται για τη βροχή, που ακολουθείται από μια-δυο μέρες ηλιοφάνειας. Ο λόγος είναι απλός: αυτό το είδος των καιρικών βοηθά τα άγρια μανιτάρια για να ευδοκιμήσουν.
Κάθε εδάφους και του τοπίου έχει διαφορετικά είδη μανιταριών. Το είδος των μανιταριών θα βρείτε, εξαρτάται από τη θέση (ψηλά στα βουνά, ή πιο κοντά στην ακτή), η βλάστηση αναπτύσσεται γύρω από αυτό και πολλούς άλλους λόγους. Κάθε είδος έχει ιδιαίτερη γεύση, το χρώμα και το σχήμα του. Τα περισσότερα από τα μανιτάρια είναι δύσκολο να βρείτε: κρυμμένο ως έχουν, που καλύπτεται με βελόνες πεύκου ή φύλλα, που περιμένει να ανακαλυφθεί.
Το "μανιτάρι" Καλαμάρα είναι ένα όμορφο και πολύ νόστιμο ποικιλία που σηματοδοτεί την εποχή άνοιγμα των μανιταριών. Μοιάζουν με μικρές ομπρέλες και ποτέ δεν μεγαλώνουν μόνα τους, οπότε αν μπορείτε να βρείτε ένα, σίγουρα θα βρείτε πολλά γύρω από αυτό.
Μανιτάρια δεν μιλούν και δεν κάνουν θόρυβο, έτσι θα πρέπει να ψάξουν για αυτούς. Αλλά πως? Ικαριώτες πηγαίνουν συνήθως για μια μακρά πεζοπορία στο δάσος. Περπατούν αργά και υπομονετικά, σαρώνοντας το έδαφος προσεκτικά. Από τη στιγμή που βλέπουν μια παράξενη τζούρα από πευκοβελόνες φαίνονται κάτω από αυτό. Μερικές φορές βρίσκουν ένα μανιτάρι, αλλά όχι πάντα. Αυτό το είδος με τα πόδια θα μπορούσε να λάβει για ώρες, ειδικά όταν τα καλάθια οι ίδιοι την πλήρωση με μανιτάρια.
Ορισμένα είδη, όπως "kalamares" και "πευκίτες ή", αναπτύσσονται κάτω από τα πεύκα. "Φούσκες" είναι σαν μικρές εισπνοές, λευκό και γκρι, και θα τα βρείτε σε συστάδες. "Hondrites" είναι λευκά και εύκολο να βρεθεί? μοιάζουν με ένα ανάποδο χωνί. Επίσης, οι "sfoygarites" και "akisarites" είναι εύκολο να βρεθεί.

Για ορισμένους άλλους τύπους χρειάζεστε μια απότομη μάτι και φυσικά κάποια τύχη. "Koumarites", για παράδειγμα, το αγαπημένο μας είδος των μανιταριών, συνήθως αναπτύσσονται κοντά στα δέντρα κουμαριές. Έχουν ένα πορτοκαλί χρώμα πάνω-κάτω και μοιάζουν με σύντομες ομπρέλες. Είναι ψημένα στη σχάρα με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρεται με λεμόνι. Είναι ένα πολύ νόστιμο τουρσί.
"Somanites" είναι αρκετά σπάνιο να βρεθεί, όπως είναι πάντα κρυμμένο κάτω από πευκοβελόνες. Έχουν μια λεία βελούδινη υφή και μυρίζουν σαν τον ουρανό. Όποιος γνωρίζει ότι μανιτάρι θα σας πω για αυτό το ιδιαίτερο άρωμα.Η γεύση τους είναι ακόμα καλύτερη: ισχυρή, αρκετά σκληρό και πικρό. Ψημένο στη σχάρα με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρεται με λεμόνι. Επίσης, το ιδανικό είδος για τα τουρσιά.
Κάποιοι σπάνιο να βρείτε είδη: "Perdikoklonares", μοιάζουν θάλασσα κοραλλιών και να δοκιμάσετε το καταπληκτικό, "nevrites" η άγρια έκδοση του πλευρώτους με ένα πολύ καλό άρωμα και γεύση, και "dafnites", τα οποία είναι μωβ ηλεκτρικό. Όλα αυτά μεγαλώνουν σε ομάδες και θα τους βρείτε σε περισσότερο ή λιγότερο τα ίδια μέρη κάθε χρόνο.
Πολλά είδη μανιταριών είναι πολύ δηλητηριώδη. Και ξέρατε ότι ακόμα και ένα κανονικό μπορεί να μετατρέψει δηλητηριώδη όταν μεγαλώνει δίπλα σε σκουπίδια;
Έχουμε πολλά αστεία ονόματα για τα δηλητηριώδη είδη: «skilomanites» ή «μανιτάρια σκύλος", "famelites", διότι μόνο ένας από αυτούς μπορεί να σκοτώσει μια οικογένεια, "elikopterites" γιατί θα χρειαστείτε ένα ελικόπτερο για να πετάξει σε ένα νοσοκομείο και ούτω καθεξής. Για τους λάτρεις της δεκαετίας του εξήντα έχουμε επίσης ένα ψυχοτρόπων είδος, οι "lolomanites" ή "τρελός μανιτάρια".
Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχούμε, εφ 'όσον τηρούν τα ακόλουθα δύο απλούς κανόνες κατά νου:
  1. Ποτέ συλλογή μανιταριών δίπλα σίδερα, σκουριασμένα πράγματα ή σε ένα βρώμικο περιβάλλον.
  2. Να εμφανίζονται πάντα τα μανιτάρια σας σε ένα τοπικό οποίος γνωρίζει τα μανιτάρια (και οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε).
Κάθε φορά που ξεκίνησε να βρείτε τα μανιτάρια, παρακαλούμε να αναλάβει τη φροντίδα του δάσους και να είναι μέτρια και φιλική προς το περιβάλλον. Πάντα κόψτε τα μανιτάρια με ένα μαχαίρι, αφήνοντας τη ρίζα μέσα στο έδαφος έτσι δεν θα χαλάσει τους σπόρους. Βάλτε τα μανιτάρια σε ένα καλάθι, ώστε οι σπόροι (εκείνοι κάτω από την ομπρέλα τους) θα εξαπλωθεί γύρω ενώ κινείστε.
Και μια συμβουλή: μην προσπαθήσετε να βρείτε τα μανιτάρια σε ένα μέρος που είναι βοσκός από κατσίκες, οι κατσίκες θα έχουν βρει τους πολύ πριν από εσάς.
Μανιτάρι κυνήγι ήταν μια από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες, όταν ήμουν παιδί, όπως μεγάλωνα δίπλα σε ένα πευκοδάσος. Δυστυχώς, εκείνη τη χρονιά isn'tthose χρόνια δεν ήταν πολύ καλό για τα μανιτάρια, λόγω έλλειψης βροχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου