Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η Λαχανίδα της Μακροζωίας ✯✯✯

Άγρια λάχανο ( Brassica oleracea ) Επιστημονικό όνομα:
Brassica oleracea L.
Συνηθισμένο όνομα:
άγριο λάχανο, το λάχανο,η Λαχανίδα για τους Ικαριώτες Οικογένεια:
Brassicaceae
Γένος : Brassica
Βασικές Χρήσεις:
Τρόφιμα, ζωοτροφές, διακοσμητικά.
Η Λαχανίδα (Brassica oleracea) καλλιεργείται για τουλάχιστον 2.000 χρόνια, . Αν και διαφέρει σημαντικά σε γενική εμφάνιση, το λάχανο, το κατσαρό λάχανο, οι σγουρές κράμβες , το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι όλα ποικιλίες της Brassica oleracea . Είναι ένα μέλος της οικογένειας λάχανου (Brassicaceae), η οποία περιλαμβάνει επίσης τα γογγύλια ( Brassica rapa ) και ραπανάκι ( Raphanus sativus ). Η κοινή ονομασία λάχανο προέρχεται από τη γαλλική caboche , που σημαίνει κεφάλι.

Γεωγραφία και διανομή

Φυτό της Μεσογείου ,της νοτιοδυτική Ευρώπης, με εξάπλωση ως τον μακρινό Βορρά και την νότια Αγγλία.Η λαχανίδα αγαπάει πολύ τη θάλασσα γιαυτό και την συναντάμε συχνά ακαλλιέργητη σε παραθαλάσσια βραχώδη μέρη .

Περιγραφή

Επισκόπηση: Διετής ή πολυετής πόα, που φτάνει έως 250 cm σε ύψος όταν βρίσκετε σε άνθηση. .

Φύλλα: Λίγα (σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες), σαρκώδη, άτριχα, λοβωτά, μπλε-πράσινα .Τα Χαμηλότερα φύλλα ειναι αρκετά μεγάλα (μήκους μέχρι 45 εκατοστών), ακανόνιστα και κυματιστά .

Λουλούδια: απαλά κίτρινα πέταλα με έξι στήμονες



Χρήσεις

Ικαριώτικη Τροφή

Οι Λαχανίδες καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες σε όλη την υδρόγειο.και μαντέψετε και πια είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της .... ναι σωστά η Ικαρία της Μακροζωίας !Δεν υπάρχει περιβόλι ικαριώτικο που να μην τις δεις Οι γιαγιάδες μας κάθε χρόνο τις έσπερναν ευλαβικά (μαζί με τα κουκιά ) Τις θεωρούσαν μεγάλη τροφή ,σωτήρια θα έλεγα για το τραπέζι του σπιτικού τους και συνάμα μια πολύ δυνατή τροφή για να ταΐζουν τα "ζωντανά" τους Την Άνοιξη τα βλαστάρια της κάνουν την πιο νόστιμη σαλάτα νομίζω της Ικαριωτικης μαγειρικής Τα τρυφερά όρθια βλαστάρια της λαχανίδας λίγο πριν ανοίξουν τα κίτρινα λουλούδια τους βράζονται για λίγη ώρα , σερβιρισμένα με Ικαριωτικο ελαιόλαδο και φρεσκοστυμμενο χυμό λεμονιού... και έτοιμη η Ικαριωτικη σαλάτα της Μακροζωίας !Ένα άλλο αγαπημένο φαΐ του Χειμώνα για τους Ικαριωτες ειναι το χοιρινό με λάχανα Επίσης τα τρυφερά φύλλα της τα βάζουν και στις πίτες τους μαζί με μπόλικο μάραθο
(αυτά τα δυο λαχανικά πάνε πάντα μαζί)και άλλα χορταρικά ...
Οι Λαχανίδες αποτελούν σημαντική πηγή διαιτητικών ινών, βιταμινών C και Ε, μια σειρά από βιταμίνες και τα καροτένια Β. με τη χαρακτηριστική πικρή γεύση τους να οφείλεται στην παρουσία γλυκοζινολικών,ενώσεων που μπορεί μεν να είναι τοξικές σε ορισμένες περιπτώσεις(μπορεί να προκαλέσουν βρογχοκήλη διεύρυνση του θυρεοειδούς αδένα εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες )αλλά που επίσης πιστώνονται με δυναμική αντικαρκινική δράση!!!!!!!.
Ζωοτροφή Τροφή αγαπημένη για τα ζώα Οι Ικαριωτες πιο πολύ τις καλλιεργούν για τις κατσίκες τους και μετά για το πιάτο τους..Τώρα που το σκέφτομαι οι Ικαριωτες πάντα σαν πρωτη τους σκέψη ειναι τι θα φάνε τα ζωντανά τους και μετά αυτοί ... ένα μυστικό Μακροζωίας που θα το πιάσουμε μια αλλη φορά το Ικαριώτικο οικόσιτο κατσίκι...🌟


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου