Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΛΕΒΑΝΤΑ....μια αλλη χρήση για τον μελισσοκόμο!

Η λεβάντα ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (Laniatae) Χειλανθή και στο γένος Lavandula. Το γένος αυτό περιλαμβάνει περίπου 30 ειδη, τα σπουδαιότερα των οποίων είναι:
1) Lavandula vera DCL.
2) Lavandula spica L.
3) Lavandula stoechas (μυροφόρα)
4) Lavandula hybrida Rev.
Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται δύο είδη κυρίως: L. Angustifolia και L. Stoechas
Η λεβάντα (επ. ονομ. Lavandula) είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα, που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη.
.
Είναι ιθαγενές των παραμεσόγειων περιοχών. Επίσης, απαντάται στα Κανάρια Νησιά, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό. Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό.





Εκτός από σχετικά καλό μελισσοκομικό φυτό η λεβάντα, έχει κι άλλη μια χρήση για τον μελισσοκόμο. Όπως ίσως θυμούνται κάποιοι τις γιαγιάδες τους να βάζουν αποξηραμένη λεβάντα σε σακουλάκια μέσα στις ντουλάπες, έτσι κι και κάποιοι μελισσοκόμοι βάζουν σακουλάκια με λεβάντα στις αποθηκευμένες κυψέλες. Ο λόγος είναι ακριβώς ο ίδιος:
Ο σκώρος που τρώει τα μάλλινα στην ντουλάπα της γιαγιάς δεν διαφέρει σε πολλά από τον σκώρο που τρώει τις αποθηκευμένες κερήθρες στο ντουλάπι του μελισσοκόμου.
Έτσι κι αυτός ο σκώρος (galleria mellonella) σιχαίνεται τη μυρωδιά της λεβάντας. Δεν λέω ότι θα σωθείς από τον ανεπιθύμητο κηρόσκωρο με δυο φακελάκια λεβάντας, αλλά σίγουρα θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα από το να μην κάνεις τίποτα και μάλιστα θα έχεις κάνει κι έναν απόλυτα βιολογικό χειρισμό. Η λεβάντα απωθεί τις πεταλούδες και κατασυνέπεια γλιτώνουμε από τα αυγά. Δεν κάνει τίποτα όμως για αυγά και προνύμφες.
Αν και εγώ έχω δική μου λεβάντα, με εξέπληξε ευχάριστα το ότι πουλάνε λεβάντα ακριβώς για την ίδια χρήση σε μελισσοκομικά καταστήματα
Τη βάζω σε υφασμάτινα σακουλάκια και τη μοιράζω στα πατώματα που αποθηκεύω τα περσινά πλαίσια. Τα πλαίσια αυτά έχουν περάσει νωρίτερα από καταψύκτη για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν πάνω τους ζωντανό αυγό από κηρόσκωρο.
                                                                      
Πηγες: http://www.bees.gr     wikipedia.org      http://melissokomianet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου