Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Θα γίνει ο ιός Ζίκα πανδημία;

Στην αρχή μίλαγαν για περιστατικά στην νότια Αμερική, ύστερα για κρούσματα και στην βόρεια Αμερική. τελικά διαπίστωσαν πως ο ιός επελαύνει και στην Ευρώπη. Τώρα ο ΠΟΥ προειδοποιεί για 3-4 εκατομμύρια κρούσματα στον επόμενο χρόνο. 
Όσο για το εμβόλιο, χρειάζονται πάνω από δέκα χρόνια για να το φτιάξουν όπως λένε οι επιστήμονες. Οι δηλώσεις δεν θα λέγαμε πως είναι καθησυχαστικές εκτός κι αν πρόκειται για τα γνωστά παιγνίδια της παγκόσμιας εκμετάλλευσης από τις φαρμακευτικές εταιρίες. 
Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, ο ιός θα μπορούσε να πλήξει τον ερχόμενο χρόνο 3-4 εκατ. ανθρώπων στην Αμερική, ενώ 1,5 εκατ. πολιτών μόνο στη Βραζιλία, όπου σε λιγότερο από ένα έτος έχουν γεννηθεί 4.000 παιδιά με μικροκεφαλία. 
Η Τσαν σε ενημέρωση στη Γενεύη, εξέφρασε τη βαθειά ανησυχία της, για την παγκόσμια εξάπλωση του ιού Ζίκα και ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση για το ζήτημα την ερχόμενη εβδομάδα. «Το επίπεδο ανησυχίας είναι υψηλό, όπως και το επίπεδο της αβεβαιότητας. 
Τα ερωτήματα είναι πολλά. Πρέπει να λάβουμε γρήγορα απαντήσεις. Αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη επιτροπή, στη Γενεύη την 1η Φεβρουαρίου», δήλωσε η Τσαν, η οποία τόνισε πως η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ γρήγορα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 
«Το περασμένο έτος, ο ιός είχε εντοπιστεί στην Αμερική, ενώ τώρα η εξάπλωσή του είναι “εκρηκτική”», πρόσθεσε η Τσαν. 
Στο μεταξύ, μπορεί ο Ομπάμα να κάλεσε τους επιστήμονες να παρασκευάσουν ταχύτατα το εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα, όμως οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι δεν θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από μία δεκαετία. 
Οι Αμερικανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτατη εξάπλωση του ιού καλώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να λάβει άμεσα μέτρα, καθώς δυνητικά ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε μία εκρηκτική πανδημία. 
Οι ίδιοι πρόσθεσαν επίσης πως, αν και το εμβόλιο κατά του ιού μπορεί να δοκιμαστεί σε δύο χρόνια, η διάθεσή του στο ευρύ κοινό αναμένεται σε δέκα χρόνια. 
Σε άρθρο τους στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, οι επιστήμονες Ντάνιελ Λούσι και Λόρενς Γκόστιν υπογραμμίζουν ότι, επειδή ο ΠΟΥ απέτυχε να δράσει έγκαιρα στην περίπτωση του ιού Έμπολα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν πολλοί άνθρωποι, φοβούνται κάτι αντίστοιχο και για τον ιό Ζίκα. 
Ο ιός εντοπίστηκε αρχικά σε χώρες της αμερικανικής ηπείρου και έλαβε διαστάσεις στη Βραζιλία, τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στην Ευρώπη.             πηγη

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΟΛΟΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΨΕΜΜΑΤΑ..ΓΙ ΑΥΤΟ..ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙ....

Πριν λίγο καιρό σας είχα προτείνει να φτιάξετε ένα δικό σας σαμπουάνhttp://aromaikarias.blogspot.gr/2014/03/blog-post_2.html απο αγνό, ελληνικό σαπούνι, που κάνει πολύ καλύτερη δουλειά απ τα πανάκριβα, πλην αρωματικά, μεταξένια, και γιατί όχι ,μαργαριτερένια στην υφή σαμπουάν του εμπορίου

Οσοι και όσες το διάβασαν, μου είπαν οτι είμαι λίγο υπερβολική..Γι αυτούς αλλά και για όσους είναι κάπως υποψιασμένοι για το τί ακριβώς συμβαίνει με το μαρκετινγκ των πολυεθνικών, αναφέρω μερικά σημεία, που ίσως μας κάνουν να είμαστε πιό προσεκτικοί την επόμενη φορά που θα σταθούμε σε κάποιο ράφι ατενίζοντας σαν υπνωτισμένοι το τάδε σαμπουάν που υπόσχεται μεταξένια μαλλιά… Υπάρχουν προϊόντα που ξεμπερδεύουν, εμπλουτίζουν, θρέφουν και δίνουν λάμψη στα μαλλιά. Σαμπουάν και κοντίσιονερ για μωρά, για παιδιά, για εφήβους, για άνδρες, για γυναίκες, για τους «δραστήριους ανθρώπους», για τους ηλικιωμένους, για την τριχόπτωση, για τα βαμμένα μαλλιά, για μαλλιά με περμανάντ, για σγουρά ή ίσια μαλλιά, για ξηρά, για λιπαρά, για κανονικά ή τέλος για μαλλιά με πιτυρίδα.Τα περισσότερα σαμπουάν περιέχουν ..μιαν οργανική καθαριστική βάση…Όλα Βασικά Την Ίδια..

Μερικά περιέχουν βότανα που δεν κάνουν τίποτα… αλλά μυρίζουν ωραία. Αλλα περιέχουν ..αλεσμένα λέπια ψαριών που κάνουν το σαμπουάν να έχει «μαργαριταρένια» όψη. Αλλα πάλι είναι ενδεδειγμένα για «θεραπεία» σε κεφάλια που είναι …απολύτως υγιή. Κάποια, σε έναν κόσμο που υπάρχει ακόμα το πρόβλημα της έλλειψης τροφής, περιέχουν.. πρωτεΐνη, επειδή κολλάει στο εξωτερικό περίβλημα της τρίχας και την κάνει να φαίνεται πιο χοντρή.Όσο περισσότερο βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις τόσο λιγότερο… τους δίνουμε σημασία, αλλά παρ’ όλα αυτά τόσο… περισσότερο επηρεαζόμαστε απ’ αυτές. Στην εποχή μας ο καταιγισμός από διαφημιστικά μηνύματα είναι ατελείωτος και διαρκής. Η παραγωγή αυτών των διαφημιστικών μηνυμάτων γίνεται με επιστημονικό τρόπο και η εμβέλεια τους είναι πλέον παγκόσμια.

Μια προσεκτικότερη ματιά στο περιεχόμενο τους θα ανακαλέσει στην μνήμη μας ολόκληρα βράδια πλήρους τηλεοπτικού παραλογισμού όπου άνδρες και γυναίκες μιλούν γιατην… δυσκοιλιότητα τους, την κακή τους αναπνοή, τις σωματικές τους οσμές, τους πόνους στην πλάτη τους, την δυσπεψία τους και μια ατελείωτη γκάμα ψυχοσωματικών ασθενειών μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές.Οι γυναίκες στις διαφημίσεις παρουσιάζονται σαν νευρωτικές ανεγκέφαλες νοικοκυρές που σκοπός της ζωής τους είναι η… λευκότητα της μπουγάδας τους, η ανακάλυψη του καθαριστικού που θα απαλλάξει την κουζίνα τους από τους λεκέδες, τα μικρόβια και τις μυρωδιές και το μεγαλύτερο κλισέ απ’ όλα, ο αγώνας τους για να αποκτήσουν ένα πραγματικά «βελούδινο» χαρτί υγείας.

Τα τηλεοπτικά διαφημιστικά καλλιεργούν εμμονές με την σταυροφορία τους για την αναζήτηση της χαμένης καθαριότητας και την εξαφάνιση της βρωμιάς κάθε είδους – από λάσπη και λίγδες, από μούχλα, από φαγητό, από γλυκά, από παιδιά, από άνδρες, από σκύλους, από γάτες, στο σώμα, στο στόμα, στα μαλλιά, στα ρούχα, στο πάτωμα, στο χαλί, στους τοίχους, παντού.
Στην αγορά διατίθενται χιλιάδες προϊόντα που υπόσχονται να μας απαλλάξουν από τη βρωμιά: Αφαιρετικά της μούχλας, κατσαριδοκτόνα σπρέι, απολυμαντικά, «παπιά» για την τουαλέττα, καθαριστικά για το μπάνιο, οδοντόκρεμες, διαλύματα και το τελευταίο φοβερό προϊόν για τη στοματική υγιεινή: Οδοντότσιχλες…χωρίς ζάχαρη αλλά με ασπαρτάμη.. ( κι όλοι πλέον ξέρουν γι αυτήν..)

Η λευκότητα είναι άλλο ένα ισχυρό διαφημιστικό όπλο στον πόλεμο της πλύσης εγκεφαλου. Οι διαφημίσεις μας λένε πως θα έχουμε τα λευκότερα λευκά, πως θα κάνουμε τον νιπτήρα και την τουαλέτα να αστράφτουν από καθαριότητα. Η λευκότητα έχει γίνει συνώνυμη με την αγνότητα, την καθαρότητα και την κοινωνική επιτυχία. Τρώμε λευκή ζάχαρη, λευκό ψωμί και πίνουμε λευκό γάλα.
Σε τελική ανάλυση όμως, οι περισσότεροι από εμάς.. δεν σκεφτόμαστε όταν ψωνίζουμε, ότι τα προϊόντα που επιλέγουμε και αυτά που αφήνουμε στο ράφι ανήκουν -έτσι κι αλλιώς – στην ίδια εταιρεία. Όσο αυξάνονται μέρα με τη μέρα, τα προϊόντα και οι μάρκες στα ράφια, άλλο τόσο ..μειώνονται οι εταιρείες πίσω από τις μάρκες με τις συγχωνεύσεις και τις αγορές μικρότερων εταιρειών από τις μεγαλύτερες.

Το αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός ολιγοπωλίων. Η απορρόφηση μπροστά από την οθόνη έστω και για ένα βράδυ προκαλεί υπερφόρτωση στον εγκέφαλο. Έτσι ακριβώς έχει προβλεφθεί ότι πρέπει να είναι η αντίδραση τους αυτήν την μεταβατική φάση της σταδιακής βύθισης στον ύπνο το υποσυνείδητο είναι πιο ευάλωτο και δεκτικό στην υποβολή. ‘Εχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί σας παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση;
Οι τηλεθεατές γίνονται παθητικοί δέκτες, ακόρεστοι καταναλωτές περιπλανώμενοι από το ένα εμπορικό κέντρο στο άλλο ψωνίζοντας, ψωνίζοντας, ψωνίζοντας… Μαζικά προγραμματισμένοι, μιμούνται τις παροδικές μόδες και τους ρόλους που επιβάλουν τα μέσα με την απατηλή ελπίδα ότι «ως διά μαγείας» θα γίνουν αγαπητοί, αξιοσέβαστοι, δημοφιλείς και επιθυμητοί στο άλλο φύλο. Αγέλες που αναπαράγουν ψυχαναγκαστικές, νευρωτικές, συμπεριφορές σαν φυσιολογικές εκδηλώσεις της ανθρώπινης φύσης…

Η τηλεόραση είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο της.. μπέιμπι σίτερ. Ηρεμεί τα παιδιά όσο τίποτα άλλο. Τα περισσότερα παιδιά (και οι μεγάλοι)ξέρουν απ’έξω όλες τις διαφημίσεις, επειδή τις ακούν συνέχεια. Η πλύση εγκεφάλου ξεκινά από πολύ νωρίς με τα κινούμενα σχέδια και τα παιδικά «εκπαιδευτικά» προγράμματα.Όλοι προγραμματιζόμαστε από την ίδια μηχανή. Η Τεχνολογία Επηρεασμού Του Υποσυνειδήτου, έχει την δύναμη να προκαλεί φαινόμενα παθολογικής συμπεριφοράς -όπως το να τρως και να πίνεις συνέχεια, η προτίμηση οε τροφές …χωρίς καμία θρεπτική αξία, ο αλκοολισμός, το κάπνισμα, οι σεξουαλικές διαταραχές και δυσλειτουργίες, και πολλές άλλες ψυχοπαθολογικές ασθένειες.
Συμπερασμα

Οι «δημοκρατικές» κοινωνίες υφίστανται μεγαλύτερη πλύση εγκεφάλου και είναι περισσότερο ελεγχόμενες από τις κυβερνήσεις, τους οικονομικούς οργανισμούς και την κουλτούρα των ΜΜΕ από οποιονδήποτε – άλλου τύπου – πληθυσμό στον κόσμο.Όταν οι άνθρωποι γίνονται πνευματικά απαθείς, ρέπουν ευκολότερα στον ολοκληρωτισμό. Για αιώνες έχουμε ζήσει σε μία κοινωνία που είναι εμποτισμένη με την αρχή της υπακοής στην εξουσία. Συνεχίζοντας αυτήν την παράδοση, υπακούμε εντολές: Πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψουμε, τι πρέπει να αγοράσουμε και πότε πρέπει να το πετάξουμε.
Πρώτα μας πείθουν ότι… δεν μπορούν να μας ελέγξουν. Όταν αυτή η αόριστη εντύπωση διαδοθεί και γίνει η επικρατούσα νοοτροπία, τότε μπορούν να μας κατευθύνουν όπου αυτοί επιθυμούν. Το μόνο που απομένει να κάνουν είναι να πείσουν τον κόσμο ότι οι λίγοι κανόνες ή ο έλεγχος που υπάρχει είναι ..για το συμφέρον όλων, για να μπορέσουμε να μείνουμε ελεύθεροι και ανεξέλεγκτοι Τα μέτρα αυτα αυξάνονται και με τον καιρό θεωρούνται δεδομένα, καθώς την θέση της αλήθειας καταλαμβάνει η ..ευκολοπιστία… Τώρα θα μου πείτε 1000 λέξεις για να…εξηγήσω γιατί πρέπει να προτιμούμε το δικό μας… σαπούνι…Δοκιμάστε και θα δείτε τί θα πεί …Δεν Τους Ακούω…Κλείνω Την Βλακώδη Τηλεόραση…Δεν Τους Πιστεύω..Μου Λένε Όλοι Τους Ψέμματα…Είμαι Λεύτερη…Έχω Το Δικό Μου…Μοσχομυριστό Φυσικό Σαπούνι... ...
Καλημέρα με σκέψεις!!!!!!!!!!!! . ΠΗΓΗ

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Αρπάζουν όλο το ελαιόλαδο της Ελλάδας

Σε Αμερικάνικη πολυεθνική παραδίδει η κυβέρνηση τον «εθνικό θησαυρό» του λαδιού- Έλληνες πιέζουν την κυβέρνηση να βάλει «λουκέτο» σε 2750 Ελληνικά ελαιοτριβεία
Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου 
Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι αποκαλύψεις του newx.gr για την άμεση παρέμβαση Αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρείας, με τη βοήθεια μάλιστα Ελλήνων, που επιχειρεί να βάλει στο… χέρι, τον εθνικό «θησαυρό» της χώρας, που είναι το ελαιόλαδο. 

Στις αρχές Ιανουαρίου ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής από τη Φθιώτιδα Βάιος Γκανής, αποκάλυψε στο newx.gr πως τα τελευταία 4 χρόνια έχουν κατατεθεί σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, προτάσεις για την κατασκευή τριών «mega factories» ελιάς και ελαιολάδου. 
Μάλιστα, χορηγός αυτής της προσπάθειας φαίνεται να είναι η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον κ. Γκανή. 

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την κατασκευή των τριών «mega factories»; 
Ο Βάιος Γκανής περιγράφει την κατάσταση, με τα μελανότερα «χρώματα», δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα σβήσουν σε μία νύχτα 2.750 μικρά ελαιοτριβεία, στις περιοχές που θα λειτουργήσουν τα mega factories». 

Οι τρεις περιοχές, τις οποίες «στοχεύει» η Αμερικάνικη πολυεθνική, είναι η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη. «Δηλαδή φανταστείτε ο πλούτος της ελιάς, το λάδι θα συγκεντρωθεί σε μία πολυεθνική. Δεν θα υπάρχουν μεσάζοντες, δεν θα υπάρχουν τίποτα. 

Ένας μικρός ελαιοπαραγωγός με μικρό ελαιοτριβείο, δεν θα μπορεί να επιβιώσει, γιατί θα υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως η διαχείριση αποβλήτων και ο βιολογικός καθαρισμός, τις οποίες προϋποθέσεις δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν, λόγω αυξημένου οικονομικού μεγέθους. 

Μέσα σε μια νύχτα θα σβήσουν οι μικρές επιχειρήσεις. Φανταστείτε τι έχει να γίνει,» τόνισε με έμφαση ο Βάιος Γκανής. Σήμερα, ένα ακόμη «λιθαράκι» στις αποκαλύψεις έρχεται να βάλει ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης, ο οποίος δήλωσε στο newx.gr, πως είναι γνώστης του θέματος και δίνει επιπλέον πληροφορίες, για την προσπάθεια που γίνεται να «σβηστούν από χάρτη» 2750 Ελληνικά ελαιοτριβεία. 

Σύμφωνα με τον κ. Μάμαλη, η Αμερικάνικη πολυεθνική έχει βρει «συμμάχους» Έλληνες καθηγητές, τα ονόματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον από το newx.gr. 

«Το γνωρίζουμε και μάλιστα έχουμε παρέμβει σ’ αυτή τη λογική στον κανονισμό του ελληνικού σήματος ελαιολάδου, καθώς κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν κανονισμό έτσι ώστε το 25% του λαδιού να μην είναι ελληνικό, να μπορεί να χαρακτηρίζεται ένα λάδι ως ελληνικό, ενώ το 25% δεν είναι ελληνικό. Το ίδιο έγινε και στο γάλα και είχαμε παρέμβει ως ΓΕΩΤΕΕ και μαζί με άλλους φορείς και αποτρέψαμε ουσιαστικά τέτοιες εξελίξεις. Υπάρχει αυτή η λογική και δεν θέλω να μιλήσω με ονόματα, αλλά αν προκληθώ θα το κάνω, γιατί έχω τα ονόματα, γι’ αυτούς που έχουν κάνει προτάσεις στην Ελληνική κυβέρνηση να κλείσουν αυτά τα μικρά ελαιοτριβεία,» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάμαλης. 

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ υποστήριξε μάλιστα ότι στο νέο ΠΑΑ (πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης) υπάρχει περιορισμός στην επιδότηση νέων ελαιοτριβείων. «Υπάρχουν πάρα πολλοί τριγύρω από το υπουργείο, όχι επίσημα στελέχη, αλλά φορείς ή πρόσωπα μεμονωμένα τα οποία ακριβώς προσδοκούν να στρέψουν την κυβέρνηση στο να κλείσουν αυτά τα μικρά ελαιοτριβεία με το πρόσχημα των οικονομιών κλίμακος και των μεγαλύτερων μεγεθών που θα προσφέρει μια τέτοια επένδυση. 

Είναι Έλληνες και μάλιστα έχουν θέση σε πανεπιστήμια. Εμείς προσπαθούμε να το αποτρέψουμε, γιατί θεωρούμε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού λαδιού είναι η χαμηλή οξύτητα η οποία επιτυγχάνεται με την άμεση μεταφορά των ελιών στα ελαιοτριβεία, τα οποία αν μεταφερθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις και περιμένουν οι ελιές για να γίνει η όλη διαδικασία μεταποίησης, προφανώς η οξύτητα θα είναι πιο ανεβασμένη, όπως γίνεται στην Ισπανία και στην Ιταλία. 

Αυτές οι προτάσεις έχουν άμεση σχέση με την Αμερικάνικη πολυεθνική,» υπογράμμισε ο κ. Σπύρος Μάμαλης. Τι ρόλο, όμως, μπορούν να παίξουν στην προκειμένη περίπτωση οι τοπικές αρχές, οι τοπικές κοινωνίες; 
Είθισται οι όποιες επενδύσεις γίνονται να περνάνε και να ζητείται η έγκριση των Περιφερειακών Συμβούλιων. Υπάρχει, όμως, ένα… παραθυράκι, που αυτές οι διαδικασίες μπορούν να παρακαμφθούν κι αυτό το «παραθυράκι» είναι το fast truck. 
Δηλαδή, αν είναι μια επένδυση άνω των 100 εκατομμυρίων παρακάμπτονται όλοι οι θεσμοί. «Και αυτό το έχουμε καταγγείλει στη βουλή. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας με 100 εκατομμύρια, μπορεί να έρθει στο νομό Σερρών και να γεμίσει τον κάμπο με φωτοβολταϊκά,» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης.


Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ικαρία Το νησί της μακροζωίας


Στο αφιέρωμα της RAI στο νησί της Ικαρίας , γίνεται αναφορά στις μπλε ζώνες και στην μακροζωία, σε όλους τους παράγοντες που την επιμηκύνουν: ευρεία γκάμα από ποιοτικά φρέσκα προϊόντα, καλή παρέα, δυνατοί κοινωνικοί δεσμοί, σύντομη μεσημεριανή ξεκούραση, σεξουαλική ικανοποίηση σε μεγάλη ηλικία και όλα τα άλλα που κατά καιρούς ακούμε σε οδοιπορικά ή ντοκιμαντέρ τέτοιου είδους.Ο Ιταλός δημοσιογράφος εστιάζει στην ολιγάρκεια των κατοίκων και στην απουσία του τουρισμού, τουλάχιστον με τη μορφή και τη μαζικότητα που γνωρίζει από άλλα νησιά. Επανέρχεται συχνά στο τοπίο του νησιού, στο ανάγλυφο του και εντυπωσιάζεται από τις εναλλαγές, θάλασσα - βουνό - αλπικό τοπίο - απογυμνωμένα οροπέδια - πλούσιοι υγροβιότοποι. 
Μιλάει για τις ιαματικές πηγές και ενημερώνει τους τηλεθεατές ότι δεν πρέπει να περιμένουν σπα πολυτελείας. Η ύπαρξη της Ικαρίας βασίζεται στην απλότητα κι αυτήν θα την συναντούν καθημερινά στους ανθρώπους, στις υποδομές. Αυτή η απλότητα και η ελευθερία επιλογών κάνει τους κατοίκους μοναδικούς.
Γίνεται αναφορά και στην υπό κατασκευή μαρίνα του Αγίου Κηρύκου και στην αναμονή των ντόπιων για αύξηση των επισκεπτών αλλά έχει βγάλει ήδη τα συμπεράσματά του από την ολιγοήμερη παραμονή του. Η μικρή μαρίνα ταιριάζει στην κλίμακα της Ικαρίας και είναι αδύνατον να επηρεάσει τον τρόπο ζωής και τη φιλοσοφία των κατοίκων της.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Η πρώτη πολυκατοικία για αστέγους στην Αθήνα

«Πρέπει ο κόσμος να σηκωθεί από τους καναπέδες για να λύσουμε τα προβλήματα», λέει ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής. Σε λίγες μέρες, όλα θα έχουν βρει τη θέση τους στα 17 διαμερίσματα της οδού Μπουμπουλίνας 36. Ακόμα και τα ονόματα στην είσοδο, στον πίνακα με τα κουδούνια. Κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί σε μια οικογένεια που σήμερα ζει στο δρόμο. Μαζί με το κλειδί της εξώπορτας, θα δοθεί στα μέλη της το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Εμείς αναλαμβάνουμε την επισκευή και την επίπλωση, το ίδρυμα θα παίρνει ένα ενοίκιο για τα ορφανά παιδιά, μέσω ΕΣΠΑ, και ο δήμος θα αναλάβει και τα μηνιαία έξοδα», λέει η Βέρα Μεσσήνη , πρόεδρος της νεοσύστατης ΜΚΟ, «Ανθρώπινοι Ανθρωποι»
Εμείς αναλαμβάνουμε την επισκευή και την επίπλωση, το ίδρυμα θα παίρνει ένα ενοίκιο για τα ορφανά παιδιά, μέσω ΕΣΠΑ, και ο δήμος θα αναλάβει και τα μηνιαία έξοδα», λέει η Βέρα Μεσσήνη , πρόεδρος της νεοσύστατης ΜΚΟ, «Ανθρώπινοι Ανθρωποι»Ενα κτήριο-φάντασμα, που σάπιζε όρθιο, αναστήθηκε και ετοιμάζεται να ζήσει ένδοξες εποχές. Οχι με ευκατάστατους αρχιτέκτονες και επιχειρηματίες, όπως εκείνοι που διέμεναν σ' αυτό τη δεκαετία του 1950, χρυσοπληρώνοντας το λευκό μάρμαρο Πεντέλης στα μπάνια, το ξύλινο παρκέ και το έξτρα δωματιάκι για την υπηρεσία. Οι νέοι ένοικοι θα καταφθάσουν εδώ χωρίς βαλίτσες.
Για ό,τι χρειάζονται -από ρούχα και παπούτσια μέχρι τηλεοράσεις- φροντίζουν οι εθελοντές της «κοινωνικής πολυκατοικίας», όπως την αποκαλεί η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Μεσσήνη, πρόεδρος της νεοσύστατης ΜΚΟ «Ανθρώπινοι Ανθρωποι».
Η ίδια βλέπει σήμερα ένα έργο ζωής να παίρνει σάρκα και οστά. «Τα διαμερίσματα είναι σχεδόν έτοιμα, αλλά τώρα μας έμεινε το πιο δύσκολο... Να επιλέξουμε ποιοι θα μείνουν. Πώς να διαλέξεις μεταξύ δύο άστεγων παιδιών;». Η επιλογή θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Και ώς το τέλος του μήνα, περισσότεροι από 70 άνθρωποι, άστεγοι ενήλικοι και παιδιά, καταγεγραμμένοι στο Δήμο Αθηναίων, θα έχουν για τουλάχιστον 3 χρόνια το δικό τους σπίτι. Ή αλλιώς μια νέα ευκαιρία να σταθούν στα πόδια τους.
Οι πολύτεκνες
Προτεραιότητα θα δοθεί σε μια άστεγη έγκυο και σε μια μονογονεϊκή οικογένεια: σε μια μητέρα με την κόρη της που τα βράδια κοιμούνται στα παγκάκια. Ομως, φέτος, θα υποδεχτούν το χειμώνα στα ζεστά δυάρια του ισογείου με θέα στον κήπο. Τα μεγάλα διαμερίσματα των 120 τ.μ. προορίζονται για πολύτεκνες οικογένειες. Οπως η εξαμελής οικογένεια που πρόκειται να στεγαστεί στο ρετιρέ και αυτή τη στιγμή, βρίσκεται έπειτα από έξωση, στο δρόμο. Εξι δερμάτινες καρέκλες περιμένουν τους γονείς και τα τέσσερα παιδιά στην τραπεζαρία του 6ου ορόφου. Εκεί ο Γιάννης Κούκουλας συναρμολογεί τα κρεβάτια: «1,90χ 1,40. Χωράει το στρώμα στο παιδικό», ακούγεται η φωνή του. Ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας ο ίδιος, προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του: ανασύρει και μεταφέρει έπιπλα, ξεχασμένα σε αποθήκες, στα φρεσκοβαμμένα διαμερίσματα της πολυκατοικίας. «Μια πελάτισσα με ενημέρωσε για την ιδέα και προσφέρθηκα να βοηθήσω. Οταν το ανακοίνωσα στους συνεταίρους μου, μού είπαν "θα έρθουμε κι εμείς"». Ολοι τους θυσίασαν για λίγες μέρες, το μοναδικό μεροκάματο, για να δουλέψουν αφιλοκερδώς.
Δεν είναι οι μόνοι. «Πάνω από 100 άνθρωποι άνοιξαν τις αποθήκες τους και με τη συμβολή τους καλύφθηκε ώς τώρα το 80% της επίπλωσης». Βελούδινοι καναπέδες και αφράτες πολυθρόνες, καρέκλες της δεκαετίας του '70 και φωτιστικά-απλίκες, που βρίσκονταν σε αχρησία, συνθέτουν τα σαλόνια. Εδώ αποκτούν δεύτερη ζωή και τα έπιπλα. «Εχουμε ρίξει δουλειά, όχι αστεία!», λέει η κυρία Χριστίνα, μία από τις εθελόντριες που οργανώνουν την «εκστρατεία νοικοκυριού» για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα. «Μαζεύουμε ρούχα, παπούτσια, αντικείμενα, παιχνίδια, ό,τι χρειάζεται ένα σπίτι, καθαρίζουμε, τακτοποιούμε, εκτελούμε και χρέη γραμματέα», λέει η ίδια. Πριν από 6 μήνες, ερχόμενη εδώ, αντίκρισε «ένα τεράστιο καμένο τηγάνι. Ετσι έμοιαζε το κτήριο».
Μέσα από αλλεπάλληλα στρώματα γλίτσας και σκόνης και χάρη στη συμβολή του συνεργείου καθαρισμού και των εθελοντών που ανέλαβαν το ολικό ρετούς της πολυκατοικίας, έγινε η ανακαίνιση, η οποία κόστισε πάνω από 45.000 ευρώ. «Τα παράθυρα ήταν σπασμένα. Τα περιστέρια είχαν φτιάξει φωλιές εδώ», λέει η κ. Μεσσήνη, περπατώντας στο ηλιόλουστο σαλόνι του 5ου με τους κίτρινους καναπέδες, τα φωτιστικά εποχής και τις ρετρό πολυθρόνες. «Κι αυτό ήταν τρύπιο» λέει δείχνοντας ένα σημείο του παρκέ.
Πολλοί τοίχοι ήταν γκρεμισμένοι και σηκώθηκαν όρθιοι. Ωρα «να σηκώσουμε τους ανθρώπους», λέει η ίδια. Εχοντας εργαστεί επί σειρά ετών σε παιδικό ίδρυμα, γνωρίζει τον κίνδυνο της «περιθωριοποίησης» και προκειμένου να προλάβει «τον εγκλεισμό των ανθρώπων στα σπίτια τους» έχει ήδη λάβει μέτρα. «Θα έχουν και ψυχολογική υποστήριξη και τη βοήθεια ενός επαγγελματικού συμβούλου, ώστε να επιστρέψουν δριμύτεροι στην αγορά εργασίας. Αυτός είναι ο στόχος. Να εργαστούν ξανά», λέει η ίδια. Στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης των ενοίκων, στο ισόγειο της πολυκατοικίας θα λειτουργήσει μια βιβλιοθήκη-χώρος παιχνιδιού και ένα μαγειρείο όπου «οι ένοικοι θα μαγειρεύουν εναλλάξ». Στο άμεσο μέλλον προγραμματίζεται η παραγωγή βιολογικών προϊόντων, σε χωράφια που θα παραχωρηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ενοίκων.
«Η ιδέα της δημιουργίας μιας "κοινωνικής πολυκοιατοικίας" μού ήρθε όταν δύο πελάτισσές μου έμειναν άστεγες και ξεκινήσαμε δωρεάν συνεδρίες. Οι αφηγήσεις τους ήταν σοκαριστικές. Ηταν δύο δυναμικές μητέρες, οι οποίες έχουν ξανά ορθοποδήσει», αναφέρει η πρόεδρος της ΜΚΟ. Ζήτησε από το παιδικό ίδρυμα, όπου εργαζόταν, να παραχωρήσει την πολυκατοικία που έχει στην ιδιοκτησία του. Στη συνέχεια, το κτήριο παραχωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων, με τον οποίο η ΜΚΟ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας. «Εμείς αναλαμβάνουμε την επισκευή και την επίπλωση, το ίδρυμα θα παίρνει ένα ενοίκιο για τα ορφανά παιδιά, μέσω ΕΣΠΑ, και ο δήμος θα αναλάβει και τα μηνιαία έξοδα», λέει η κυρία Μεσσήνη και διακόπτει: «Σοφία, ήρθαν οι πετσέτες από τη Μύκονο», φωνάζει. Η εθελόντρια Σοφία Κολόμβου κατεβαίνει στο ισόγειο και παραλαμβάνει έναν πύργο από καθαρές πετσέτες και σεντόνια που προσφέρθηκαν από ένα ξενοδοχείο στη Μύκονο, το οποίο κάνει ανακαίνιση. «Επίσης ένα ξενοδοχείο από τη Θεσσαλονίκη θα μας δώσει όλα τα κρεβάτια και τα κομοδίνα», λένε οι εθελόντριες με ενθουσιασμό. «Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που έμαθα ότι όλο αυτό γίνεται εδώ. Πρέπει ο κόσμος να σηκωθεί από τους καναπέδες για να λύσουμε τα προβλήματα», λέει ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής.
«Χθες μας πρόσφεραν άλλα 3 διαμερίσματα», τονίζει η κ. Μεσσήνη. Συνολικά, δύο διαμερίσματα στου Ζωγράφου, δύο στον Βύρωνα, ένα κτήριο που ανήκει σε ίδρυμα στον Πειραιά, συνιστούν τη λίστα των κοινωνικών κατοικιών. «Πρέπει να πάμε με ειδικούς για να δούμε τι φροντίδα απαιτείται. Χρειαζόμαστε εργατικά χέρια. Δεν υπάρχουν χρήματα. Προς το παρόν, κανένα κοινωφελές ίδρυμα δεν μας στηρίζει. Είμαστε μόνοι και τα λίγα έσοδά μας προέρχονται από την ετήσια συνδρομή των 20 ευρώ, από τους φίλους της εταιρείας». Το κινητό της χτυπάει. Στην άλλη άκρη της γραμμής, ένας κύριος προσφέρεται να παραχωρήσει μία μονοκατοικία στο Παγκράτι, «για να στεγαστούν οι άνθρωποι, στη μνήμη των γονιών μου».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Σπιτικό φαγητό για όλους με 2,70 ευρώ από 14 Δήμους!

Φρεσκομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό καθημερινά, με 2,70€; Γίνεται, σε 14 διευθύνσεις αθηναϊκών δήμων που προσφέρουν τη δυνατότητα σε όλους να χορτάσουν οικονομικά.

Παρακάτω, θα βρείτε όλες τις διευθύνσεις και τα σημεία διανομής του φρεσκομαγειρεμένου φαγητού, μαζί με τις ώρες λειτουργίας, για να βρείτε την πιο κοντινή στο σπίτι ή την εργασία σας και να απολαύσετε κι εσείς σπιτικό φαγητό.                                                                                                                                                          Τα Σημεία Διανομής


(Τις γεύσεις της Σπιτικής Κουζίνας τις απολαμβάνετε, προσωρινά, μόνο με παραλαβή από το κατάστημα)

Δήμος Αμαρουσίου
Εγκαίνια Δευτέρα 19/10/2015, ώρα 17:30 μμ

sampleΜεσογείων 82, Μαρούσι, 15125
Τηλ: 210 9517 740 - 6971 985489
Ώρες: 12:00 - 16:00

Δήμος Ίλιου

sampleΔημαρχείο Ιλίου - Χώρος στάθμευσης (οδός Χρυσηίδος), 131 22
Τηλ: 213 2030016 - 213 2030017 - 6971734318
Ώρες: 12:00 - 16:00

Δήμος Αμαρουσίου

sampleΠλατεία Εργατικών Κατοικιών 1 (Πλησίον ΚΕΠ), 151 24
Τηλ: 210 9517740 - 6973242391
Ώρες: 12:00 - 16:00

Δήμος Αλίμου

sampleΛεωφόρος Ιωνίας 96, 174 55
Τηλ: 213 2008044 - 6951830607
Ώρες: 11:30 - 15:30

Δήμος Ηλιούπολης

sampleΜνησικλέους και Ύδρας, 163 45
Τηλ: 210 9970009 - 6987282281
Ώρες: 11:30 - 15:30

Δήμος Νέας Σμύρνης

sampleΑρτάκης 34 & Εθνικής Στέγης, 171 24
Τηλ: 210 9517740 - 6983761005
Ώρες: 12:00 - 16:00

Δήμος Δάφνης Υμηττού (Υμηττός)

sampleΠαπαστράτου 14, Υμηττός, 172 37
Τηλ: 213 2037853 - 210 9700300 - 210 9517740
Ώρες: 12:00 - 16:00

Δήμος Δάφνης Υμηττού (Δάφνη)

sampleΒύρωνος 65 & Αλεξάνδρας, Δάφνη,
Τηλ: 213 2037853 - 210 9700300 - 6939257750
Ώρες: 12:00 - 16:00

Δήμος Ηρακλείου

sampleΥπόγεια Διάβαση Σταθμού ΗΣΑΠ Ηρακλείου,
Τηλ: 210 9517740 - 213 2000141
Ώρες: 12:00 - 17:00

Δήμος Κηφισιάς (Κηφισιά)

sampleΠλατεία Πλατάνου, Οδός Αδριανού (Έμπροσθέν Άλσους Κηφισιάς),
Τηλ: 213 2007100 - 6946582087
Ώρες: 12:00 - 16:00

Δήμος Κηφισιάς (Ερυθραία)

sampleΚώστα Βάρναλη 58 ,
Τηλ: 213 2007600 - 210 9517740
Ώρες: 12:00 - 16:00

Δήμος Νίκαιας

sampleΒρυούλων και Π. Τσαλδάρη,
Τηλ: 210 9517740 - 6947640242
Ώρες: 12:00 - 16:00

Δήμος Παπάγου - Χολαργού

sampleΠερικλέους 55 (πίσω απο το Δημαρχείο Παπάγου Χολαργού),
Τηλ: 210 9517740 - 213 2002894
Ώρες: 12:00 - 16:00

Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου (Ταύρος)

sampleΠλατείας Ατταλείας Κτίριο Κ7,
Τηλ: 210 9483734 - 210 4834614 - 6945714359
Ώρες: 12:00 - 16:00

Δήμος Χαϊδαρίου

sampleΠροσωρινά εκτός λειτουργίας,
Τηλ:
Ώρες: 12:00 - 16:00

Δήμος Χαλανδρίου

sampleΑγίας Παρασκευής 86, Κτήμα Μαμόπουλου,
Τηλ: 210 9517740 - 6909074867
Ώρες: 12:00 - 16:00
maxresdefault
http://www.spitikikouzina.gr/index.php
Περισσότερα