Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Εισαγωγής το 80% των ψαριών της Ελληνικής αγοράς!!

Φωτογραφία του Sofoklis Glaros.
Προβληματισμός υπάρχει στις τάξεις των ψαράδων, καθώς περίπου το 80% των ψαριών που πωλούν τα ιχθυοπωλεία στους καταναλωτές, είναι εισαγόμενα από χώρες της Αφρικής και της Ευρώπης αλλά και από την Τουρκία. Ευθύνες αποδίδονται στην κάθε έως τώρα κυβέρνηση, ενώ πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις για ψάρια τα οποία είναι ακόμα και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. 
Τα ψάρια που πωλούν τα ιχθυοπωλεία σε πανελλαδικό επίπεδο είναι εισαγόμενα σε ένα ποσοστό 80%. Οι μεγάλοι εισαγωγείς προμηθεύουν τα ιχθυοπωλεία σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας αλλά ακόμη περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα με ψάρια που αλιεύονται σε άλλα κράτη, όπως είναι το Μαρόκο, η Σενεγάλη, η Τυνησία, χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, ενώ το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή τους έχουν κάνει και ψάρια από την Αλβανία και την Τουρκία.
Πρόκειται για ψάρια τα οποία ουσιαστικά φαίνονται φρέσκα και πολλές φορές ακόμα και οι ψαράδες ξεγελιούνται και δεν καταλαβαίνουν ότι είναι εισαγόμενα με αποτέλεσμα να σερβίρονται στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή. 
Η διαμορφωμένη κατάσταση οφείλεται στο γεγονός πως οι έλεγχοι είναι ελλιπείς και θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση των αρμοδίων, αλλά. ...Έχει πει προ πολλού η ομοσπονδία παράκτιων αλιέων τα ψάρια εισαγωγής υποχρεωτικά να έχουν διαφορά από τα ντόπια,κόβοντας τους ολόκληρο ή τμήμα από το πλαϊνό πτερύγιο τους,κάτι τόσο ασήμαντο που δεν θα επηρεάζει ούτε καν την εμφάνιση τους!!«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Φέρνουν εισαγόμενα ψάρια, από τη Σενεγάλη, το Μαρόκο, την Τουρκία και την Ευρώπη. Είναι μπαρμπούνια, λιθρίνια, ψάρια τα οποία είναι ακριβά. Τα εμπορεύονται τα φέρνουν εδώ, χωρίς χαρτιά, χωρίς τίποτα, με παράνομες δραστηριότητες, και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει έλεγχος ώστε και εκεί που υπάρχουν τιμολόγια "ΝΑ"αναγράφεται ότι πρόκειται για εισαγόμενο ψάρι»!!
Αλλά μάτην, δεν έχει εισακουστεί από καμιά από όλες τις έως τώρα κυβερνήσεις!!
ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΟΚΑΑ (οργανισμός κεντρικών αγορών αλιείας) ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ!!

Sofoklis Glaros 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου