Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Η αληθινή 'Έλληνικη' ρίγανη, Origanum vulgare ssp. hirtum, η ισχυρότερη «ρίγανη»του Κόσμου

Η ρίγανη που αγοράζετε στα καταστήματα είναι σχεδόν πάντα από αποξηραμένα φύλλα της «άγριας ρίγανης» της κοινής με μοβ άνθη Το είδος vulgare της Νότιας Ευρώπης, ή τα υπο-είδη του ειναι πολύ διαδεδομένο στην περιοχή της Μεσογείου

Η αληθινή 'Έλληνικη' ρίγανη, Origanum vulgare ssp. hirtum, ειναι η ισχυρότερη και η πιο έντονη μορφή του είδους, με πολύ πιο περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση και είναι σπάνια !
Origanum vulgare υποείδος hirtum - Ελληνική ρίγανη, άγρια ρίγανη .
Αυτό είναι ένα υποείδος της άγρια ρίγανη, βρίσκεται μόνο στην Ελλάδα, την Τουρκία και τα νησιά του Αιγαίου Γνωστή ως «ριγανη» στην Ελλάδα, είναι μόνο τα κεφάλια των λουλουδιών του καλοκαιριού, αποξηραμένα . Τα λουλούδια είναι πάντα λευκα. Τα φύλλα είναι ασαφή, οβάλ και κάπως χονδροειδή σε σχέση με τα άλλα είδη.

Η γεύση της είναι έντονη, λιτή και έντονα αρωματική, διεισδυτική και ελαφρώς πικρή. Αυτή είναι η ισχυρότερη γεύση «ρίγανης». Είναι το είδος που χρησιμοποιείτε για την εκχύλιση των αιθέριων ελαίων, απο τα αποξηραμένα φύλλα της . Η ελληνική ρίγανη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό φυτικό είδος διότι περιέχει συστατικά με πολύ σημαντική βιολογική δράση. Οι κύριες ουσίες που βρίσκονται στο αιθέριο έλαιο και στις οποίες αποδίδονται οι βιολογικές δράσεις είναι η καρβακρόλη (5-isopropyl-o-cresol, 5-isopropyl-2-methylphenol – C10H13OH), και η θυμόλη (6-isopropyl-m-cresol – C10H14O) δυο φαινολικές ενώσεις που δρουν συνεργιστικά (συνδιαστικά).
Η ελληνική ρίγανη πλεονεκτεί σε σχέση με τις άλλες στο ότι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αιθέριου ελαίου, που κυμαίνεται από 1.8-8.2 ml/100gr ξηρού βάρους. Ακόμα όμως και ανάμεσα σε πληθυσμούς του ίδιου είδους παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στην ποιοτική και στην ποσοτική σύσταση του αιθέριου ελαίου. Την απόδοση σε έλαιο εκτός από τον γεωγραφικό τόπο, την επηρεάζει και η εποχικότητα της συγκομιδής του φυτού. Το περιεχόμενο έλαιο είναι πολύ λιγότερο το φθινόπωρο από ότι είναι το καλοκαίρι.
Ένα ενδιαφέρον σημείο εστιάζεται στο γεγονός ότι παρόλες τις διαφορές που παρατηρούνται λόγω εποχικότητας και λόγω γεωγραφικής θέσης στη σύσταση, το άθροισμα των συστατικών παραμένει πάντα σταθερό (γ-terpinene + p-cymene + thymol + carvacrol). Από αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι τα αιθέρια έλαια του Origanum vulgare ssp. hirtum χαρακτηρίζονται από μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα...Μακράν το καλύτερο βότανο της Ελλαδας μας, τόσο σοφό τόσο σπάνιο τόσο μα τόσο θεραπευτικό! Αν είστε τυχεροί, μπορείτε να τη βρείτε κριμένη μέσα σε βατακιές ...ριζωμένη μέσα σε πεζούλες ..η σε κάποιο υπαίθριο παζάρι Ελληνικών θησαυρών ολάνθιστη και μυρωδάτη έτοιμη να σας χαρίσει τα πολύτιμα συστατικά της Μόνο μην μου την τσουρουμαδήσετε γιατί του χρόνου που θα την ξαναχρειαστητε δεν θα ειναι εκεί για να την μαζέψετε και αυτό δεν θα ήταν κρίμα πολύ κρίμα!😉

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου