Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Διαχείριση νερού και προστασία από τη διάβρωση. Το παράδειγμα τ’ Απεράθου της Νάξου


Τα περισσότερα νησιά αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρό πρόβλημα με το νερό. Οι γεωτρήσεις, συχνά ανεξέλεγκτες, εξαντλούν τα υπόγεια νερά με ρυθμό που δεν επιτρέπει τον επανεμπλουτισμό τους, ενώ πολλά άλλα έργα δεν είναι χωρίς αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερο σοβαρό, αν πάρουμε υπόψη το γεγονός ότι οι αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα θα επιδεινώσουν το πρόβλημα μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Πώς μπορεί, λοιπόν, να εξασφαλισθεί η κάλυψη των αναγκών σε νερό, με ταυτόχρονη διατήρηση και όχι εξάντληση των υπόγειων αποθεμάτων νερού και προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα;

Στην ορεινή Νάξο ξεκίνησε η εφαρμογή μιας πρωτοποριακής πρότασης που επιδιώκει να συνδυάσει τον εμπλουτισμό των υπόγειων νερών με την προστασία από τη διάβρωση και τις πλημμύρες, μέσα από ένα σύνολο μικρών ήπιων έργων, δηλ της κατασκευής ήπιων φραγμάτων ανάσχεσης της ροής των νερών της βροχής. Η πρόταση στηρίζεται στο γεγονός ότι μόνον ένα 10% – 20% περίπου της βροχής που πέφτει στο έδαφος διεισδύει στο υπέδαφος και εμπλουτίζει τους υδροφόρους ορίζοντες, από όπου αντλείται για τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, ένα ποσοστό τουλάχιστον μεταξύ 40%-60% των βροχοπτώσεων στη Νάξο ρέει επιφανειακά και καταλήγει στη θάλασσα. Ένα άλλο ποσοστό 30%-40% εξατμίζεται αμέσως από την ηλιοφάνεια και τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.
Αυτό σημαίνει πως μόνο 21,4 – 42,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό το χρόνο κατακρατούνται, αλλά σε όλη την επιφάνεια του νησιού και όχι σε ένα μέρος, όταν οι ετήσιες ανάγκες του νησιού σε νερό για ύδρευση, άρδευση κ.λ.π. ανέρχονται σε 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό.

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται προφανές ότι η προσοχή για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ιδιαίτερα στα νησιά, πρέπει να στραφεί προς την ανάσχεση της χειμαρρικής ροής των όμβριων υδάτων προς τη θάλασσα και της υποχρεωτικής τους κατείσδυσης στους υδροφόρους ορίζοντες. Αυτό ακριβώς επιτυγχάνουν τα φράγματα ανάσχεσης της χειμαρρικής ροής των ομβρίων υδάτων, παράλληλα με το σκαλοπάτιασμα της ροής και συνεπώς την αντιμετώπιση της διαβρωτικής επενέργειας του νερού στα εδάφη.Το αντιδιαβρωτικό πρόγραμμα αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο με μεγάλη σημασία όχι μόνο για τ’ Απεράθου και τη Νάξο αλλά και για ολόκληρο το νησιωτικό χώρο, για πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς επίσης και για ολόκληρη την μεσογειακή λεκάνη. Τα επιμέρους έργα του συμβάλλουν:

1. Στον έλεγχο της βόσκησης και τη δημιουργία συνθηκών για μια βιώσιμη κτηνοτροφία που δεν θα καταστρέφει τους υλικούς όρους ύπαρξής της, δηλ το φυσικό περιβάλλον.

2. Στην αναζωογόνηση και ενίσχυση γεωργικών δραστηριοτήτων, οι οποίες παράγουν προϊόντα ποιότητας όχι για την παγκόσμια αγορά, αλλά για τους ίδιους τους παραγωγούς των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, για την τοπική αγορά, καθώς επίσης και για τους συγγενείς τους που ζουν στην πρωτεύουσα

3. Στη διαμόρφωση μιας τελείως διαφορετικής κατεύθυνσης από τη συνηθισμένη όσον αφορά τη διαχείριση των υδατικών πόρων, ώστε με έργα οικολογικά, ήπια και προσαρμοσμένα στα τοπικά δεδομένα, να καλύπτονται οι ανάγκες σε νερό με τον εμπλουτισμό και την εκμετάλλευση ετήσιων ανανεώσιμων υδάτινων πόρων χωρίς να εξαντλούνται τα υπόγεια αποθέματα.

4. Στη φροντίδα του ευαίσθητου φυσικού τοπίου των ορεινών περιοχών και στη διατήρηση των φυσικών προϋποθέσεων για να εξακολουθήσει να υπάρχει και να βελτιώνεται η ζωή στ’ Απεράθου, στην ορεινή Νάξο και σε τόσες ακόμη ορεινές περιοχές στη χώρα μας.

5. Στη δημιουργία δυνατοτήτων απασχόλησης του ντόπιου πληθυσμού και συγκράτησης των νέων ανθρώπων στον τόπο τους (οι χρηματοδοτικοί πόροι για την υλοποίηση τέτοιων έργων παραμένουν σε ποσοστό πάνω από το 80% του συνολικού κόστους στον τόπο κατασκευής των έργων).
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα από τα προαναφερθέντα έργα στ’ Απεράθου είναι άκρως ενθαρρυντικά. Όπως αποδείχτηκε, τα φράγματα ανάσχεσης:

Είναι οικονομικά και οικολογικά συμβατά έργα.
Μειώνουν την επιφανειακή απορροή των χειμαρρικών νερών και αυξάνουν τα ποσοστά κατείσδυσης τους στους υδροφόρους ορίζοντες έως και 100% στις πιο πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν οι βροχοπτώσεις δεν υπερβαίνουν τα 100 χιλιοστά την ημέρα. Εμπλουτίζουν σε ετήσια βάση τους υπόγειους υδροφορείς κι επομένως δημιουργούν προϋποθέσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων υδάτινων φυσικών πόρων που διαφορετικά θα πήγαιναν χαμένοι.

Μετριάζουν έως και μηδενίζουν τη διαβρωτική επενέργεια των χειμαρρικών νερών. Ιδιαίτερα η κατασκευή τους στα ορεινά συμβάλλει στον περιορισμό έως και μηδενισμό των πλημμύρων στα πεδινά.

Αποτρέπουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο καταστροφής των παραχειμάρριων καλλιεργούμενων εδαφών. Αποτρέπουν επίσης τον κίνδυνο καταστροφής τους από γεωλογικά ή μηχανικά αίτια, γιατί είναι χαμηλά και μικρά.
Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται όλες εκείνες οι συνέπειες που δημιουργούν τα μεγάλα φράγματα, όπως: τεκτονικούς επυσμούς, σεισμούς, υποπιέσεις, κατολισθήσεις, διαβρώσεις, αλλοιώσεις των πετρωμάτων θεμελίωσης και αγκύρωσης, παραμορφώσεις ως και την τελική καταστροφή.Επιπλέον, τα φράγματα ανάσχεσης δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης βλάστησης στο γύρω χώρο, είναι αισθητικά και μορφολογικά δεμένα με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και με το περιβάλλον όπως διαμορφώθηκε από την επέμβαση του ανθρώπου με την κατασκευή αναβαθμίδων, ενώ δεν απαιτούν διάθεση καλλιεργούμενων εδαφών για την κατασκευή τους, όπως συχνά συμβαίνει με τους επιφανειακούς ταμιευτήρες.

Αποτελούν έργα προσαρμοσμένης τεχνολογίας
Η αισθητική γραμμή που διαπνέει τα κατασκευαστικά έργα είναι εμπνευσμένη από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική παράδοση και αναδεικνύει την πέτρα ως το στοιχείο που κυριαρχεί μορφολογικά και τη δένει με το περιβάλλον. Το κάθε έργο αποτελεί συστατικό στοιχείο του τοπίου, την απαραίτητη συνέχεια και προέκταση του.
Τα βασικά υλικά κατασκευής (μάρμαρο, ασβεστόλιθος, σχιστόλιθος) αφθονούν επί τόπου και αξιοποιούνται αμέσως και κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο από έμπειρους τεχνίτες της πέτρας.

Το εργατικό προσωπικό και η τεχνογνωσία προέρχονται επίσης από τον ίδιο τον τόπο κατασκευής των φραγμάτων ανάσχεσης (Παράδοση εκατονταετηρίδων στο χτίσιμο ξερολιθιάς και λιθοδομής, στα πεζούλια, στις αναβαθμίδες. Παράδοση που αξίζει να διατηρηθεί, να αναζωογονηθεί και να εμπλουτιστεί).
Η κατασκευή τους είναι σχετικά απλή, αλλά πληροί βέβαια συγκεκριμένες τεχνικές προϋποθέσεις και ακολουθεί πιστά όλους τους κανόνες κατασκευής των υδρονομικών έργων.

Είναι κοινωνικά συμβατά έργα
Προσφέρουν συμπληρωματικές ευκαιρίες απασχόλησης στους ορεινούς πληθυσμούς. Οι χρηματοδοτικοί πόροι κατασκευής τους απορροφούνται σχεδόν αποκλειστικά από την τοπική κοινωνία.
Προϋποθέτουν και ευνοούν:
- την ευαισθητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού πάνω στα σχετικά προβλήματα.
- τη συμμετοχή του στις διαδικασίες δημοσίου διαλόγου στην τοπική κοινωνία και λήψης αποδεκτών από αυτήν αποφάσεων για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων, καθώς επίσης και
- τη συνεργασία του κατά την υλοποίηση αντίστοιχων μέτρων και έργων.

Τα φράγματα ανάσχεσης κατασκευάζονται εγκάρσια στην κοίτη των χειμάρρων, θεμελιώνονται και αγκυρώνονται σε υγιή μητρικά πετρώματα και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται μεταξύ 1-26 μέτρα μήκος, 0,5-3,5 μέτρα ύψος, 0,5-1,5 μέτρα πλάτος. Είναι όλα σχεδόν τοξωτά με τη νοητή χορδή προς τα κατάντη και με τη στέψη είτε κοίλη προς τα άνω είτε με υπερυψωμένα τα άκρα προς διευκόλυνση της υπερχείλισης.
«Μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη του νερού στο Αιγαίο χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους, φιλικές προς το περιβάλλον»
(το κείμενο βασίστηκε σε πληροφορίες που παραχώρησαν ευγενικά ο Μανώλης Γλέζος και ο Βασίλης Γιόκαρη πηγη http://exefron.blogspot.gr/

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Κυπαρίσσι το δέντρο της ψυχής !

Το Κυπαρίσσι σύμβολο της αθανασίας ένα σύμβολο της αιώνιας ζωής μετά τον θάνατο, σύμφωνα με ορισμένους βοτανολόγους, μπορεί να ζήσει ακόμα και δύο χιλιάδες χρόνια Είναι ο πρωταγωνιστής ενός πραγματικά μοναδικού τοπίου, γλυκό και αρμονικό αρθρώνεται κάθετα φτάνοντας σχεδόν μέχρι τον ουρανό ...... εντυπωσιαζοντας μας όχι μόνο με το ύψος του αλλά και από τα σκούρα μαλλιά του, οπού ο άνεμος δεν μπορεί εύκολα να τα παλέψει .Το Κυπαρίσσι μοιάζει με μια γλώσσα φλόγας, ψηλό, ευθύ, αγαλματένιο, ένα όμορφο φυσικό γλυπτό της φύσης


"Κυπαρίσσι, δέντρο μνήμης, το ονόμασαν.  Ανάβω ένα κυπαρίσσι στη μνήμη σας, να φωτίζει με ελπίδα το απέραντο σκοτεινό σας ταξίδι." Οι πρόγονοι μας συνήθιζαν να το φυτεύουν δίπλα στους νεκρούς τους επειδή πίστευαν ότι η αρωματική ρητίνη του δέντρου μπορούσε να νικήσει την "οσμή του θανάτου" και συνάμα ο ψιλός δυνατός κορμός του θα βοηθούσε τις ψυχές των αγαπημένων τους να σκαρφαλώσουν πάνω στα κλαδιά του ταξιδεύοντας τες εύκολα προς την ουράνια βασιλεία......  

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

2017 Η χρονιά με τους περισσότερους μαζικούς θανάτους ζώων μέχρι σήμερα !

Σήμερα υπάρχουν ζώα που πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο σε τεράστιους αριθμούς, λόγω της μολυσμένης θάλασσας και του βρόμικου αέρα. Εκατομμύρια ψάρια και ένας μαζικός αριθμός θαλάσσιων πλασμάτων ξεβγάζονται στην ξηρά νεκρά. Τα πουλιά πέφτουν νεκρά από τον ουρανό, και εκατομμύρια πουλερικά και άγρια ζώα πεθαίνουν από τη γρίπη των πτηνών. Τα ζώα της γης επίσης πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς από διάφορες ασθένειες. Παρά το γεγονός ότι τα ζώα και τα ψάρια πέθαιναν σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας,
ποτέ ξανά δεν έχουμε δει τόσους μαζικούς αριθμούς θανάτων που βλέπουμε σήμερα. Παρακαλώ θυμηθείτε! Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά σημάδια των τελευταίων ημερών απλά θυμηθείτε ότι το 2017 βρίσκετε ακόμα στην αρχή του...

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι αυτό είναι ένα μυστήριο . Μερικοί λένε ότι όλα αυτά είναι κάτι φυσικό .Μερικοί άνθρωποι λένε ότι  η Φουκουσίνα είναι η αιτία. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι αυτό οφείλεται στη ρύπανση του ανθρώπου . Και άλλοι λένε ότι αυτό είναι κρίση του Θεού . Όποια και αν είναι η αιτία, γνωρίζουμε ένα πράγμα ότι οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους     η Γη μας νοσεί !                                                                 Μαζικοί θάνατοι ζώων για το 2017                                                                                                              21 Φεβρουαρίου, 2017 - 600.000 πάπιες σφαζονται εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στη Landes, Γαλλία . Σύνδεσμος
17 Φλεβάρη 2017 - Δεκάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια εκβράζονται στις ακτές Cooloola στην Αυστραλία . Σύνδεσμος
16, Φεβρουαρίου, 2017 - 30 τόνοι νεκρών ψαριών στην ξηρά σε Nicoya Κόλπου, την Κόστα Ρίκα . Σύνδεσμος
Νεκρά ψάρια Κόστα Ρίκα
16, Φεβρουαρίου, 2017 - 86 χελώνες που βρέθηκαν νεκρες, «λόγω της κόκκινης παλίρροιας» στη Λα Παζ και Los Cabos, Μεξικό . Σύνδεσμος
16, Φεβρουαρίου, 2017 - 100 βοοειδή νεκρα λόγω της ξηρασίας στην Lamu, Κένυα . Σύνδεσμος
16, Φεβρουαρίου, 2017 - 46,000+ τα ζώα νεκρά από «ακραίο κρύο στη Βόρεια Μογγολία . Σύνδεσμος
16, Φεβρουαρίου, 2017 - Εκατοντάδες βοοειδών πεθαίνουν εξαιτίας της ξηρασίας στο Bacalar, Μεξικό . Σύνδεσμος
15 Φλεβάρη, 2017 - 6 νεκρα δελφινια   ξεβράστηκαν στο San Felipe, Μεξικό . Σύνδεσμος
15 Φλεβάρη, 2017 -  μάζες  νεκρών πτηνών στο Magnitogorsk, Ρωσία . Σύνδεσμος
15 Φλεβάρη, 2017 - 17 ΤΟΝΟΙ  νεκρών ψαριών  βρέθηκαν σε ένα φράγμα στην Piaui, Βραζιλία . Σύνδεσμος
15 Φλεβάρη, 2017 - Δεκάδες χιλιάδες  ψαριών ξαφνικά πεθαίνουν σε ιχθυοτροφεία στην Purwakarta, Ινδονησία . Σύνδεσμος
14 Φεβρουαρίου 2017 - 23.000 κοτόπουλα σκοτώθηκαν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στο Suffolk, Αγγλία . Σύνδεσμος
13 Φεβρουαρίου, 2017 - Δεκάδες νεκρες κουκουβάγιες που βρέθηκαν κατά μήκος ενός δρόμου στο Idaho, Αμερική . Σύνδεσμος
13 Φεβρουαρίου, 2017 - Χιλιάδες νεκρά ψάρια  σε ένα ποτάμι στο Windsor, Οντάριο, Καναδάς . Σύνδεσμος
13 Φεβρουαρίου, 2017 - 700 + νυχτερίδες νεκρες »λόγω της θερμότητας» στη Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία . Σύνδεσμος
13 Φεβρουαρίου, 2017 - 130.000 πουλιά σκοτώνονται λόγω της γρίπης των πτηνών στην Ταϊβάν . Σύνδεσμος
13 Φεβρουαρίου, 2017 - ψάρια Μαζικα πεθαίνουν σε ένα ποτάμι στη Χα Τιν, το Βιετνάμ . Σύνδεσμος
13 Φεβρουαρίου, 2017 - Χιλιάδες νεκρά ψάρια  στην ξηρά στο Cienaga, Κολομβία . Σύνδεσμος
12η του Φεβρουαρίου 2017 - 350 φάλαινες νεκρες  από 650 που ειχαν εγκλωβιστεί στο Farewell Spit, Νέα Ζηλανδία . Σύνδεσμος
Νεκρές φάλαινες Farewell Spit
12η του Φεβρουαρίου 2017 - Μάζες  νεκρών ψαριών  βρέθηκαν  σε μια παραλία στο Cabo Frio, Βραζιλία . Σύνδεσμος
10 Φεβρουαρίου, 2017 - Εκατοντάδες μεταναστευτικά πτηνά που βρέθηκαν νεκρά »λόγω της ρύπανσης» στο Guanajuato, Μεξικό . Σύνδεσμος
8 του Φλεβάρη του 2017 - 2500  Αντιλόπες έχουν πεθάνει λόγω της νόσου στη Μογγολία . Σύνδεσμος
8 του Φλεβάρη του 2017 - 20.000 πάπιες σκοτώθηκαν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στη νότια Τσεχική Δημοκρατία . Σύνδεσμος
8 του Φλεβάρη του 2017 - Εκατοντάδες νεκρά ψάρια  ξεβράστηκαν στην παραλία στην Piura, Περού . Σύνδεσμος
6 του Φεβρουαρίου 2017 - Εκατοντάδες νεκρά πτηνά στη θάλασσα  ξεβράστηκαν στις ακτές της Huanchaco, Περού . Σύνδεσμος
6 του Φεβρουαρίου 2017 - 71.000 κοτόπουλα σκοτώθηκαν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών σε Σάγκα, Ιαπωνία . Σύνδεσμος
6 του Φεβρουαρίου 2017 - Χιλιάδες πάπιες πεθαίνουν από τη νόσο στην Ουάσιγκτον, την Αμερική . Σύνδεσμος
3, Φεβρουαρίου, 2017 - Εκατοντάδες χελωνάκια πεθαίνουν λόγω της θερμότητας σε μια παραλία στο Queensland, Αυστραλία . Σύνδεσμος
3 του Φεβρουαρίου του 2017 - Χιλιάδες νεκρες μέδουσες, «ποτέ δει αυτό πολλοί πριν»,  στο Queensland, Αυστραλία . Σύνδεσμος
3 του Φεβρουαρίου του 2017 - 1.300 ΤΟΝΟΙ των ψαριών πέθαναν ξαφνικά στη λίμνη Sebu, Φιλιππίνες . Σύνδεσμος
3 του Φεβρουαρίου του 2017 - Χιλιάδες νεκρά ψάρια εκβράζονται στην Porthcawl Λιμάνι, Ουαλία . Σύνδεσμος
30η Ιανουαρίου 2017 - 63.000 πτηνά που πρέπει να θανατωθούν λόγω της γρίπης των πτηνών στο Lancashire, Αγγλία . Σύνδεσμος
29 του Ιανουαρίου, 2017 - 400 νεκροί πίθηκοι που βρέθηκαν στα δάση της Espirito Santo, Βραζιλία . Σύνδεσμος
28 Ιανουαρίου 2017 - Οι μάζες των νεκρών πλύσιμο των ψαριών και πάλι στις παραλίες της Φλόριντα, Αμερική . Σύνδεσμος
28 Ιανουαρίου 2017 - 10.000+ φασιανούς να σκοτωθεί εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στο Lancashire, Αγγλία . Σύνδεσμος
27 Ιανουαρίου, 2017 - 3700 νεκρά πτηνά που βρέθηκαν στα νερά του Σακραμέντο, την Αμερική . Σύνδεσμος
27 Ιανουαρίου, 2017 - 3 νεκρές φάλαινες και δελφίνια εκβράζονται στην Μπάχα Καλιφόρνια, Μεξικό . Σύνδεσμος
25 Ιανουαρίου του 2017 - ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ των νεκρών σαρδέλες εκβράζονται στις ακτές της Quemchi, Χιλή . Σύνδεσμος
Νεκρά σαρδέλες Χιλή
25 Ιανουαρίου του 2017 - 400 νεκρές χελώνες  βρέθηκαν σε ένα  φράγμα που στερεψε στο Κιξάδα, Βραζιλία . Σύνδεσμος
24 Ιανουαρίου του 2017 - 12 δελφίνια πέθάνανε  αυτό το μήνα στην Αστούριας, Ισπανία . Σύνδεσμος
24 Ιανουαρίου του 2017 - Μεγάλος αριθμός ψαριών πεθαίνουν  σε μια λίμνη στο Μίσιγκαν, την Αμερική . Σύνδεσμος
24 Ιανουαρίου του 2017 - 106 νεκρές χελώνες  βρέθηκαν κατά μήκος των ακτών της Sergipe και Μπαέν, Βραζιλία . Σύνδεσμος
24 Ιανουαρίου του 2017 - Εκατοντάδες καβούρια και  ψάρια έχουν πεθάνει στο Queensland, Αυστραλία . Σύνδεσμος
23 Ιαν, 2017 - Χιλιάδες νεκρές ρέγγες  ξεβράστηκαν στην Bjørndal φιορδ, Νορβηγία . Σύνδεσμος
23 Ιαν, 2017 - 3.000+ πουλιά σκοτώνονται εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στη Ντάκα, στο Μπαγκλαντές . Σύνδεσμος
23 Ιαν, 2017 - Μαζικός πεθαίνουν  τα ψάρια στα νερά του Port-Saint-Louis-du-Rhone, Γαλλία . Σύνδεσμος
21, Ιανουαρίου 2017 - 50.000 ψάρια πέθαναν λόγω της ρύπανσης σε ένα ποτάμι στο Oswestry, Αγγλία . Σύνδεσμος
21, Ιανουαρίου 2017 - 9 χελώνες  βρέθηκαν νεκρές σε μια παραλία στο Σάο Φρανσίσκο ντε Itabapoana, Βραζιλία . Σύνδεσμος
20 Ιανουαρίου, 2017 - 600.000 κοτόπουλα σκοτώθηκαν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στο Αστραχάν, τη Ρωσία . Σύνδεσμος
20 Ιανουαρίου, 2017 - 800.000 πάπιες σκοτώθηκαν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στη νοτιοδυτική Γαλλία . Σύνδεσμος
19 Ιανουαρίου 2017 - Δεκάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια εκβράζονται σε μια παραλία στη Kvarnakershamn, Σουηδία . Σύνδεσμος
19 Ιανουαρίου 2017 - θάνατος Μαζικός των αγρίων πτηνών αναφέρθηκαν γύρω από τη λίμνη Βικτώρια, στην Ουγκάντα . Σύνδεσμος
19 Ιανουαρίου 2017 -  3 φάλαινες βρέθηκαν νεκρες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα στο Nayarit, Μεξικό . Σύνδεσμος
18 του Γενάρη 2017 - 28.000 όρνιθες νεκρές λόγω της γρίπης των πτηνών στη Νότια Ελλάδα Σύνδεσμος
18, Ιανουαρίου 2017 -  10 νεκρές χελώνες βρίσκονται καθημερινά στις ακτές της Κόστα Chica, Μεξικό . Σύνδεσμος
17 Ιαν του 2017 - 81,  δελφίνια (φάλαινες ) νεκρές μετά από προσάραξη στα Everglades της Φλόριντα, Νεκρά ψεύτικες φάλαινες στη ΦλόρινταΑμερική . Σύνδεσμος
17 Ιαν του 2017 - 6.000 γαλοπούλες πρόκειται να θανατωθούν λόγω της γρίπης των πτηνών στο Lincolnshire, Αγγλία . Σύνδεσμος
17 Ιαν του 2017 - Εκατοντάδες νεκρά ψάρια εκβράζονται στις Hindmarsh νησί στην Αυστραλία . Σύνδεσμος
17 Ιαν του 2017 - Δεκάδες πελεκάνων πεθαίνουν σε Riviera Bay, St. Petersburg, Florida, Αμερική . Σύνδεσμος
17 Ιαν του 2017 - Εκατοντάδες νεκρά ψάρια βρέθηκαν σε μια λιμνοθάλασσα στην Petrolina, Βραζιλία . Σύνδεσμος
15 Γενάρη 2017 - 10 νεκρά δελφίνια  ξεβράστηκαν, «αμηχανία εμπειρογνωμόνων, στην Κορνουάλη, Αγγλία . Σύνδεσμος
14 του Γενάρη του 2017 - 430.000 πτηνά που πρέπει να θανατωθούν λόγω της γρίπης των πτηνών στη Νότια Βουλγαρία . Σύνδεσμος
14 του Γενάρη του 2017 - Μαζικος πεθαίνουν  τα ψάρια στα νερά του Wilhelmshausen, Γερμανία . Σύνδεσμος
13 Ιανουαρίου, 2017 - Χιλιάδες ψάρια πεθαίνουν σε μια λίμνη στην Αγία Πετρούπολη, Florida, Αμερική . Σύνδεσμος
13 Ιανουαρίου, 2017 - Χιλιάδες νεκρά ψάρια μαζί μια λιμνοθάλασσα στην Παταγονία . Σύνδεσμος
13 Ιανουαρίου, 2017 - Εκατοντάδες νεκρά ψάρια εκβράζονται κατά μήκος ενός ποταμού στην Manzhou Ταϊβάν . Σύνδεσμος
12 του Ιανουαρίου 2017 - Εκατοντάδες τόνοι ψαριών πέθαναν στη λίμνη Toba, Ινδονησία . Σύνδεσμος
12 του Ιανουαρίου 2017 - 30+ νεκρές χελώνες  ξεβράστηκαν σε Chennai, Ινδία . Σύνδεσμος
12 του Ιανουαρίου 2017 - 10.000 πουλιά νεκρα λόγω της γρίπης των πτηνών στην Οδησσό, Ουκρανία . Σύνδεσμος
11, Γενάρη, 2017 - Μαζική θανάτωση των ψαριών   ξεβράστηκαν σε μια λίμνη στη Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία . Σύνδεσμος
10 Ιαν 2017 - Χιλιάδες ζώα / ζώα νεκρά λόγω των πυρκαγιών στη La Pampa, Αργεντινή . Σύνδεσμος
10 Ιαν 2017 - Χιλιάδες ψάρια πεθαίνουν σε αγροκτήματα, «λόγω των πλημμυρών» σε Kelantan, Μαλαισία . Σύνδεσμος
10 Ιαν 2017 - 700 ψάρια πεθαίνουν σε μια λίμνη, «λόγω της ξηρασίας» στην Sinigo, Ιταλία . Σύνδεσμος
9 Γενάρη 2017 - Εκατοντάδες νεκροί αστακοι, αστερίες και καβούρια   ξεβράστηκαν στη Νέα Γη και Λαμπραντόρ, Καναδάς . Σύνδεσμος
9 Γενάρη 2017 - το 80 κύκνοι έχουν πεθάνει εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στο Dorset, Αγγλία . Σύνδεσμος
9 Γενάρη 2017 - Εκατοντάδες ψάρια πεθαίνουν σε μια λίμνη στο Pozzuoli, Ιταλία . Σύνδεσμος
9 Γενάρη 2017 - Χιλιάδες νεκρά ψάρια, καθώς και νεκρά πτηνά που βρέθηκαν σε μια λίμνη λατομείο στην Basiglio, Ιταλία . Σύνδεσμος
8 του Γενάρη 2017 - Χιλιάδες ψάρια πεθαίνουν ξαφνικά σε ένα φράγμα στην Ανατολική Ιάβα ,, Ινδονησία . Σύνδεσμος
5 Ιανουαρίου, 2017 - 350.000 πτηνά που πρέπει να θανατωθούν λόγω της γρίπης των πτηνών στην Quilpue Χιλή . Σύνδεσμος
5 Ιανουαρίου, 2017 - 20.000 κοτόπουλα σκοτώθηκαν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών σε Yunlin, Ταϊβάν . Σύνδεσμος
4 Ιανουαρίου 2017 - Μεγάλος αριθμός των νεκρών πτηνών  στη θάλασσα Δεν βρήκαν την αιτια  ξεβράστηκαν στον Κόλπο του Γιβραλτάρ, την Ισπανία . Σύνδεσμος
4 Ιανουαρίου 2017 - Εκατοντάδες νεκρά ψάρια βρέθηκαν σε μια λίμνη στο Bundaberg, Αυστραλία . Σύνδεσμος
3 Ιανουαρίου 2017 - Δεκάδες πουλιά πέφτουν νεκρά από ουρανό στη Βηθλεέμ, Πενσυλβανία, Αμερική . Σύνδεσμος
3 Ιανουαρίου 2017 - Δεκάδες νεκρές χελώνες  στις παραλίες στην περιοχή Jagatsinghpur, Ινδία . Σύνδεσμος
1 Ιαν 2017 - 5  φάλαινες  ξεβράστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Χαβάη, Αμερική . Σύνδεσμος

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι μαζικοί θάνατοι των ζώων  που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο σήμερα είναι ένα από τα πολλά σημεία των καιρών , δείχνοντας ότι  ο Κόσμος μας ειναι βαριά Άρρωστος  και η αίτια πάντα ο Άπληστος  Άνθρωπος   !                   πηγη  http://www.end-times-